Daugeliui makaronų patiekalai asocijuojasi su Italija. Tačiau šis patiekalas jau seniai tapęs savu ir mūsų krašte. Receptų su makaronais įvairovė kone begalinė. Juos vienija viena – daugumą paruošti visiškai nesudėtinga, o rezultatas pranoksta lūkesčius.

 

Itališki makaronai su rikota ir špinatais

 

4 porcijos

100 g 267 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 500 g kietagrūdžių makaronų vamzdelių
  • 250 ml riebios grietinėlės
  • 100 g špinatų
  • 150 g rikotos
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 60 g kedrinių pinijų
  • 80 g tarkuoto parmezano

GAMINIMAS. Makaronus išvirti. Turi likti gana tvirti – al dente.

Kol makaronai verda, į keptuvę supilti grietinėlę, užkaitinti kone iki virimo, sudėti špinatus, pasūdyti, pagardinti pipirais ir maišant troškinti 2 min., kol špinatai sukris. Įmaišyti rikotą ir kaitinti, kol išsilydys. Sumaišyti su makaronais.

Kedrijas pinijas paskrudinti sausoje keptuvėje. Užberti ant makaronų, užbarstyti parmezaną.

 

Delicious,Italian,Ricotta,Pasta,Appetizer,With,Fresh,Spinach,And,Cheese

 

 

Sūriu užkepti makaronai

 

8 porcijos

100 g 354 kcal

Ruošti 35 min.

 
  • 450 g lenktų vamzdelių makaronų
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 480 g tarkuoto čederio
  • 240 g tarkuoto griujerio
  • 110 g sviesto
  • 60 g miltų
  • 620 ml riebios grietinėlės
  • 360 ml pieno
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Ketvirtis šaukštelio maltos saldžiosios paprikos

GAMINIMAS. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje – minute trumpiau nei nurodyta. Nusausinti ir sumaišyti su aliejumi, kad nesuliptų.

 

Sūrius sumaišyti ir padalinti į tris lygias dalis.

 

Gilioje keptuvėje išlydyti sviestą, pamažu įmaišyti miltus. Mišinys turėtų atrodyti kaip šlapias smėlis. Kaitinti apie minutę nuolat maišant. Pamažu įmaišyti grietinėlę ir pieną. Kaitinti, kol padažas sutirštės. Nukėlus pagardinti druska, pipirais, paprika, įmaišyti trečdalį sūrių.

 

Makaronus sumaišyti su paruoštu padažu. Pusę jų dėti į skardą, užberti antrą trečdalį sūrių mišinio. Sudėti likusius makaronus, viršų tolygiai apiberti likusiu sūriu. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Mac,And,Cheese,Baked,In,Oven,With,Basil,Leaves

 

Tradicinė lazanija

 

6 porcijos

100 g 355 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 10 lazanijos lakštų
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio

MĖSOS PADAŽUI:

  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 700 g maltos jautienos
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
  • 2 skiltelės česnako
  • Saliero stiebas
  • Šaukštas pomidorų pastos
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų raudonėlių
  • Šaukštelis džiovintų smulkintų čiobrelių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse

BEŠAMELIO PADAŽUI:

  • 40 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 600 ml pieno
  • Pusė šaukštelio malto muskato
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Pirmiausia pasiruošti mėsos padažą. Apkepti mėsą ir atidėti. Toje pačioje keptuvėje iki aukso spalvos apkepinti smulkintus svogūnus. Įmaišyti tarkuotas morkas, kapotą česnaką. Kepti, kol morkos suminkštės. Įmaišyti kubeliais pjaustytą salierą ir kepinti dar 2 min. Įmaišyti pomidorų pastą, prieskonius. Sudėti mėsą, smulkintus konservuotus pomidorus, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Troškinti apie 30 min.

 

Per tą laiką pasiruošti bešamelį: puode ištirpinti sviestą, įmaišyti miltus ir kepinti 2 min. Nukėlus maišant supilti ketvirtadalį pieno. Gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Supilti likusį pieną, permaišyti. Vėl maišant kaitinti apie 5 min., kol sutirštės. Sutirštėjusį padažą pagardinti prieskoniais.

 

Sluoksniuoti lazaniją: skardoje paskleisti ploną bešamelio sluoksnį, dėti sluoksnį lazanijos lakštų. Ant šių tolygiai paskleisti mėsos padažo. Vėl plonai pertepti bešameliu ir uždengti lazanijos lakštais. Susluoksniuoti visus ingredientus. Viršutinis sluoksnis turi būti mėsos padažo, aptepto bešameliu. Viršų tolygiai apiberti sūriu. Uždengti folija ir kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuėmus foliją temperatūrą padidinti iki 220 °C ir kepti dar 15 min.

 

Lasagna,With,Ricotta,Cheese,,Ground,Beef,,Mushrooms,,And,Tomato,Sauce

 

Mėsa įdarytos makaronų kriauklės

 

4 porcijos

100 g 378 kcal

Ruošti 45 min.

 
  • 20 makaronų kriauklių
  • 400 g maltos kalakutienos
  • Kiaušinis
  • Nedidelis svogūnas
  • Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų čiobrelių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 400 g savo sultyse konservuotų pomidorų
  • 50 g fermentinio sūrio

GAMINIMAS. Makaronus apvirti sūdytame vandenyje. Perlieti šaltu vandeniu.

 

Į mėsą įmušti kiaušinį, įmaišyti smulkintą svogūną, pagardinti prieskoniais. Gautu įdaru prikimšti makaronus.

 

Į skardą supilti smulkintus pomidorus, išdėlioti įdarytus makaronus. Uždengti folija ir kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Nuimti foliją, apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti dar kelias minutes, kol išsilydys.

 

Pasta.,Pasta,Shells,Baked,With,Meat,,Tomatoes,And,Parmesan.,In

 

Greitas makaronų apkepas

 

4 porcijos

100 g 322 kcal

Ruošti 30 min.

 
  • 350 g makaronų vamzdelių
  • 350 g savo sultyse konservuotų pomidorų
  • 100 g vytinto serano
  • 200 g mocarelos
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • Keli šviežio baziliko lapai

GAMINIMAS. Makaronus išvirti. Jie turi likti tvirti. Sumaišyti su smulkintais pomidorais, kumpiu, kubeliais pjaustyta mocarela, pagardinti prieskoniais. Viską sudėti į įkaitintą gilią keptuvę. Uždengus kepti apie 15 min. Sudėti pomidorus ir kepti dar 5 min. Užberti sūriu ir kepti, kol išsilydys. Patiekti papuošus bazilikų lapais.

 

Pasta,Bake,With,Whole,Wheat,Penne,,Tomatoes,And,Mozarella

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė