Nors citrinos yra rūgštaus skonio, tačiau organizmui jos turi šarminantį poveikį. Neįtikėtina, bet teigiama, kad tai vienas iš labiausiai organizmą šarminančių produktų. Citrinos mėgstamos ir dažnai naudojamos visame pasaulyje, o ypač šaltuoju metų laiku, nes jose daug vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų!

 

"citrininis pyragas"

Citrininis pyragas

 

  • 250 g miltų
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 140 g sviesto
  • 30 g maltų migdolų
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 6 citrinos
  • 5 kiaušiniai
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 375 g cukraus
  • 300 ml grietinėlės

 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą supjaustyti ir ištrinti su miltais, kad gautųsi tešlos trupiniai. Suberti miltelinį cukrų, maltus migdolus, druską ir maišyti. Supilti lengvai plaktą kiaušinį ir išminkyti tešlą. suformuoti rutulį, pabarstyti miltais, uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve pusvalandį. Tada tešlą tolygiai paskirstyti kepimo popieriumi išklotoje arba riebalais išteptoje formoje. Kepti oraitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, apie 15 minučių arba, kol sutvirtės. Išimti iš orkaitės ir palikti atvėsti. Paruošti įdarą. Išsunkti citrinas. Sultis išplakti su kitomis įdaro sudedamosiomis dalimis. Beje, įdarą galima pasiruošti iš anksto ir palikti šaldytuve per naktį. Supilti įdarą ant apkeptos tešlos ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 140 laipsnių. Kepti apie valandą. Papuošti citrinų griežinėliais.

 

10 – 12 žmonėms

100 g apie 336 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

 

Citrininė vištiena

 

 

  • 1 kg vištienos šlaunelių
  • 2 – 3 bulvės
  • 2 raudonieji svogūnai
  • Česnakas
  • Citrina
  • 8 – 10 džiovintų abrikosų
  • 2 šaukšteliai druskos

Marinatui:

  • 2 šaukštai džiovintų mėtų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos pagal skonį

Padažui:

  • 2 konservuotų citrinų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Mėtų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Sumaišyti visas marinato sudedamąsias dalis. Sudėti vištienos šlauneles ir sumaišyti su marinatu. Uždengti ir palikti marinuotis šaldytuve bent valandą arba kelias. Į kepimo indą sudėti nuluptas ir supjaustytas bulves, svogūną, česnaką, citriną, abrikosus. Ant viršaus sudėti vištienos šlauneles. Pabarstyti druska. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių, 20 minučių. Po to pamaišyti ir kepti dar 10 – 15 minučių, kol daržovės ir vištiena taps traškios ir gražios auksinės spalvos. Kol vištiena kepa, sumaišyti supjaustytas konservuotas citrinas su smulkintomis mėtomis ir aliejumi. Padažu apipilti iškepusią vištieną.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 129 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Konservuotos citrinos

 

  • 6 citrinos
  • 100 g rupios druskos
  • 500 ml alyvuogių aliejaus
  • Morka (nebūtinai)

 

Gaminimas

 

Citrinas nuplauti ir sausai nušluostyti. Supjaustyti griežinėliais ir išimti sėklas. Užberti druska, uždengti rankšluosčiu ir palikti 24 valandas. 2 – 3 kartus pamaišyti. Tada sudėti į kiaurasamtį ir šiek tiek nuspausti susidariusį nuo druskos skystį. Sudėti į stiklainius. Galima papildomai įdėti morkų gabalėlių. Užpilti alyvuogių aliejumi, kad visiškai uždengtų citrinas. Sandariai uždaryti. Galima vartoti po savaitės. Atidarytus stiklainius laikyti šaldytuve.

 

 

Apie 1 l

100 g apie 24 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti