Maistas – daug daugiau nei energijos šaltinis. Skonis gali būti vienas galingiausių iš penkių pojūčių, nes, anot astrologų, leidžia ne tik išgyventi, bet ir sustiprinti energinį potencialą. Tad mitybos taisyklės gali būti kuriamos atsižvelgiant į Zodiako ženklą.

 

Laiko nešvaistantys Avinaishutterstock_1022900431

 

Marso valdomas Avinas linkęs su užsidegimu keisti gyvenimą, tačiau motyvacija neretai slopsta, tarkime, pradėjus naują dietą. Dažnai susiduria su skrandžio rūgštingumu, virškinimo sutrikimais. Viso to priežastis – netinkamai pasirinktas maistas. Avinus valdo Ugnies elementas, todėl kamuoja spuogai, nelygi, paraudusi oda. Rekomenduojama vartoti daugiau vėsinančių produktų, tarkime, agurkų, špinatų, bananų ir kt. Visgi patys Avinai mėgsta aštrų, karštą ir energijos suteikiantį maistą. Neturi laiko ilgai ir ramiai kramtyti, nes yra nuolat užsiėmę, taip pat turi blogą įprotį valgyti nesirinkdami ir nederindami produktų. Tinkamiausias meniu: salotos, graikiniai riešutai, bulvės, svogūnai, lęšiai, obuoliai, ridikai, žaliosios citrinos, pupelės ir kopūstai. Geriau pasijusti padeda smegenis maitinantys produktai – žuvis ir migdolai. Aštraus maisto ir alkoholio turėtų vengti, kad jų kūnas būtų sveikas.

 

Maistą dievinantys Jaučiai

 

Maistas nėra tik būdas prikimšti skrandį. Jaučiai – tikri gastronomai. Turi didžiulį apetitą ir žino, kaip mėgautis maistu. Nepaisant to, ką valgo, nori, kad maistas sužadintų visus pojūčius ir netaupo pinigų, nes renkasi kokybiškus produktus. Puikūs valgymo potyriai, kalbant apie atmosferą, kvapą ir net patiekalo patiekimą, gali suteikti tiek pat džiaugsmo, kiek ir konkretus maisto produktas. Šio ženklo atstovams rekomenduojama vartoti burokėlių, žiedinių kopūstų, svogūnų, agurkų, moliūgų. Dažniau, bet mažais kiekiais valgyti kepenėlių, jautienos, ėrienos, kiaušinių trynių, žirnių, džiovintų slyvų, migdolų. Vakarieniauti geriausia anksti, o po jos pasivaikščioti. Patartina riboti saldumynus.

 

Kūrybiški Dvyniai

 

Lankstūs, žaismingi ir dinamiški Dvyniai nemėgsta griežtų taisyklių, todėl ribojančios dietos netinka. Kuo daugiau laisvės jaus, tuo bus laimingesni. Geras pokalbis per pietus svarbesnis nei maistas, kurį valgo. Dvynių virtuvė yra vieta, kur gali klestėti kūrybiškumas. Renkantis produktus rekomenduojama kliautis nuotaika – ji geriausia patarėja. Tinkamiausi špinatai, pomidorai, apelsinai, šparaginės pupelės, salierai, abrikosai, slyvos, morkos, žiediniai kopūstai, kokosai, kartą per savaitę – sotūs mėsos patiekalai. Energetiškai subalansuoja jautiena, omarai, kiaušiniai, svogūnai, kviečiai.

 

Dalintis nemėgstantys Vėžiai

 

Valgymas – atsipalaidavimo būdas. Vėžiai garsėja kulinariniais įgūdžiais. Mėgsta naminį maistą, paruoštą pagal močiutės receptų knygas. Jei tik gali, perka kokybiškus produktus. Nekenčia dalytis maistu ir linkę valgyti tol, kol pasisotina tiek, kad vos gali kvėpuoti. Nesirūpina sveikata ir dažnai persivalgo, ypač kai yra nervingi ar išsigandę. Dėl jautraus skrandžio dažnai turi kontroliuoti didžiulį apetitą. Rekomenduojama į mitybą įtraukti kuo daugiau žuvų ir jos patiekalų. Vengti krakmolo turinčių produktų ir jų gaminių. Vaisiai ir daržovės, kuriuose daug vandens, – tipiškas šio ženklo atstovų maistas. Į valgiaraštį reikėtų įtraukti melionų, agurkų, moliūgų. Kopūstus, ropes, salotas ir grybus vartoti reguliariai. Skaidulų gausi dieta padės sutramdyti apetitą.

 

Dėl kitų besistengiantis Liūtas

 

Ugnies ženklo atstovas per maistą suburia žmones. Tai reiškia, kad gali pajusti džiaugsmą suburdamas aplinkinius, dalindamasis maistu ir šiek tiek papildydamas savo mitybą – nesvarbu, ar tai tiesiogine prasme reikštų įmantrų patiekalo priedą, ar ypatingu būdu padengtą stalą. Mėgsta brangų maistą, paruoštą tik iš geriausių ingredientų. Jų skrandis paprastai stiprus, bet širdis kenčia, kai vitaminų suvartoja per mažai. Tinkamiausias maistas: žali kiaušinių tryniai, smidrai, rugiai, figos, citrinos, kokosai, persikai, saulėgrąžų sėklos, obuoliai. Medus ir mėsa – būtini šio ženklo atstovams. Rekomenduojama reguliariai valgyti daržovių, kuriose gausu geležies. Pavyzdžiui, špinatų. Štai mėsos geriau valgyti rečiau ir mažesniais kiekiais.

 

Kontroliuoti mėgstančios Mergelės

 

Mėgsta žinoti, ką valgo ir kiek naudos iš produkto gauna. Visgi rekomenduojama nepasikliauti vien skaičiais, o stebėti save ir kiekvieną kartą bandyti pajausti, ko ir kada norisi, bei tai duoti kūnui. Turi jautrų skrandį, todėl turėtų atsargiai valgyti nežinomus maisto produktus. Lėta medžiagų apykaita – dar viena jų problema, todėl turėtų valgyti daug žalių daržovių ir vaisių, kad virškinimas būtų sklandesnis. Vertėtų kasdienę mitybą papildyti citrinomis, migdolais, cikorijomis, nesmulkintais kviečiais, sūriu, juodosiomis alyvuogėmis, avižomis, jautiena ir ėriena. Salotas ir kitus patiekalus ruošti naudojant augalinį aliejų. Mergelei būtinas valgymo režimas. Tai ženklas, kuris badauti neturėtų.

 

Pusiausvyrai neabejingos Svarstyklės

 

Šis ženklas visada siekia pusiausvyros – ir tai taikoma net kasdienei mitybai. Kiekvienas valgis joms yra šventė. Tad mieliau renkasi mažas įvairių patiekalų porcijas – salotas, užkandį, pagrindinį patiekalą ir desertą, nei vieną sotų patiekalą. Visgi rekomenduojama sutelkti dėmesį į cukraus kiekio kraujyje lygį, t. y. valgyti reguliariai ir rinktis produktus, kuriuose gausu nesmulkintų grūdų bei nesočiųjų riebalų rūgščių. Geriausia mitybą papildys smidrai, migdolai, rudieji ryžiai, žirniai, avižiniai dribsniai, burokėliai, razinos, kviečiai, obuoliai, braškės, špinatai ir kukurūzai. Rekomenduojama atsisakyti ne tik pridėtinio cukraus, bet ir krakmolo. Mėsą vartoti du kartus per savaitę ir vengti itin aštrių prieskonių.

 

Nuolat alkani Skorpionai

 

Mėgsta kaloringą maistą, be to, dažnai būna alkani ir dieną, ir naktį. Tuščias šaldytuvas ir pasibaigę prieskoniai gali tiesiogine prasme supykdyti. Šio ženklo atstovai daugiausia dėmesio skiria kūnui ir pagalbai jam maistą paverčiant energija. Mitybos plane pirmenybė turėtų būti teikiama fermentuotam maistui, kuriame gausu probiotikų, ir skaidulų turinčiam prebiotiniam valgiui. Gali traukti intensyvios detoksikacinės dietos, tačiau dėl to sveikata gali tik pablogėti. Į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti figų, svogūnų, smidrų, garstyčių, žalumynų, žiedinių kopūstų, kokosų, ridikėlių, juodųjų vyšnių, liesos mėsos ir omarų. Štai alkoholio ir druskos kiekius svarbu riboti.

 

Eksperimentus mėgstantys Šauliai

 

Yra smalsūs, todėl mėgsta nuolat eksperimentuoti ir išbandyti viską, ką gali. Dievina egzotišką, nestandartinį ir aštrų valgį. Mityba dažnai grįsta kraštutinumais, nors dažniausiai tiesiog valgo daug. Noriai eksperimentuoja su produktais, ieško naujų skonių, kurie papildytų kasdienį gyvenimą, taip pat stebi, kaip kiekvienas maisto produktas veikia nervų sistemą. Rekomenduojama valgyti džiovintų slyvų, obuolių, avižų, žalių kiaušinių, braškių, vaisių ir daržovių odelių, datulių, vyšnių, pomidorų, šparaginių pupelių, kukurūzų. Tinka visi prieskoniniai maisto produktai. Į meniu galima saikingai įtraukti ryžius.

 

Aktyvieji Ožiaragiai

 

Nenuilstantys darbininkai, visada randantys laiko gerai pavalgyti. Jiems kokybė visada svarbiau už kiekybę, o svarbiausia – kasdienė rutina ir valgymas pagal grafiką. Ypač svarbi atmosfera valgant. Pirmenybę teikia maistinių medžiagų ir baltymų turinčiam maistui, kuris ne tik leis pasisotinti, bet ir bus naudingas sveikatai. Ožiaragių maisto prekių krepšelyje turėtų būti kaulams naudingų produktų, tokių kaip riešutai, lašiša ir lapinės daržovės. Į valgiaraštį rekomenduojama įtraukti figų, žalumynų, karvių pieną, apelsinų, citrinų, kiaušinių trynių, kopūstų, kviečių, migdolų, liesą mėsą, varškę, rudųjų ryžių, salierų, žuvų, nesmulkintų kviečių, kiaulpienių. Vengti visų rūšių duonos.

 

Nesavanaudiški Vandeniai

 

Šio ženklo atstovai nėra savanaudiški, kai kalbama apie dalijimąsi maistu, ir dažnai renkasi nekaloringus patiekalus, kai randa laiko pavalgyti. Vandenis niekada nesivadovauja knygose randama informacija – pats atranda geriausiai tinkančius maisto produktus. Gali būti jautrūs elektros prietaisams ir technologijoms bendrąja prasme, o tai gali trukdyti mėgautis valgymo patirtimi. Geriausias maistas: omarai, salotos, graikiniai riešutai, žuvis, kriaušės, citrinos, apelsinai, obuoliai, austrės, ridikai, kukurūzai, persikai, greipfrutai.

 

Laisvės trokštančios Žuvys

 

Dažnai pakliūna į dietų spąstus. Vertėtų suteikti sau besąlyginę laisvę valgyti tai, ką nori ir žiūrėti, kaip tai keičia jų santykį su maistu. Žuvys linkusios sugerti kitų energiją, todėl turėtų apsvarstyti galimybę naudoti mitybą kaip būdą papildyti energetinius resursus ir sustiprinti imuninę sistemą valgant su maloniais žmonėmis, kurie dvasiškai stiprina. Kasdienai rekomenduojama rinktis burokėlius, galvijų kepenis, inkstus, kiaušinių trynius, salotas, svogūnus, visų grūdo dalių produktus, džiovintas slyvas, citrinas, apelsinus, obuolius, vynuoges, špinatus, persikus. Nepiktnaudžiauti jūrų gėrybėmis. Išimtis taikoma tik jūrų kopūstams ar dumblių produktams.

 

Autorius Monika Budnikienė