Riešutai – ne tik sveikatos, bet ir grožio šaltinis. Norintiems sustiprinti širdį medikai rekomenduoja suvalgyti ne mažiau negu 60 g migdolų per savaitę. Lazdynų riešutuose gausu baltymų, vitamino E, B grupės vitaminų, tad jie dailina odą. Įvairių riešutų gardėsiai tikrai praskaidrins kasdienybę.

 

riesutai (3)

Pistacijų ir spanguolių sausainiai 

 

100 g apie 310 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val. 

 
  • 180 g pistacijų
  • 60 g džiovintų spanguolių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio migdolų ekstrakto
  • 2 kiaušiniai
  • 210 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Aliejų sumaišyti su cukrumi, ekstraktais ir kiaušiniais. Tada pamažu suberti miltus, kepimo miltelius ir pasūdyti. Paskui sudėti riešutus, spanguoles ir išminkyti tešlą. Iš jos suformuoti 2 pailgus ritinėlius. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Tuomet atvėsinti ir supjaustyti griežinėliais. Kepti dar 8–10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 135 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

riesutai (6)

Traškus pekaninių karijų pyragas

 

100 g apie 440 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2 val.

 
  • 350 g pekaninių karijų
  • 240 g miltų
  • Šaukštelis druskos
  • 300 g sviesto
  • 90 ml vandens
  • Šaukštelis acto
  • 4 kiaušiniai
  • 150 g baltojo cukraus
  • 200 g rudojo cukraus
  • 240 ml mėgstamo sirupo
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 50 g medaus
 

Gaminimas

 

150 g riešutų susmulkinti, likusius perpjauti pusiau.Miltus sumaišyti su druska, 200 g tarkuoto sviesto ir išminkyti tešlą. Tada pamažu supilti vandenį, actą ir gerai išmaišyti. Tešlą laikyti šaldytuve apie 20 min. Paskui plonai iškočioti ir dėti į kepimo indą.

 

Kiaušinius išplakti su baltuoju ir 130 g rudojo cukraus. Tuomet supilti sirupą, 30 g lydyto sviesto, vanilės ekstaktą ir išmaišyti. Tada suberti smulkintus riešutus ir išmaišyti. Gautą masę dėti ant kepimo inde esančios tešlos ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui uždengti folija ir kepti dar apie 20 min.

 

Likusį sviestą, rudąjį cukrų, medų išlydyti ir sumaišyti su pusiau perpjautais riešutais. Gautu mišiniu tolygiai padengti pyrago viršų, uždengti folija ir kepti dar apie 20 min., kol gražiai apskrus. Valgyti šaltą.

 

riesutai (5)

Kiniški sausainiai su migdolais

 

100 g apie 500 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 

 
  • 100 g migdolų
  • Šaukštelis migdolų ekstrakto
  • 300 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio geriamosios sodos
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 240 g sviesto
  • Kiaušinis

Papuošti:

  • 48 migdolai
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Mėtų šakelių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Riešutus susmulkinti, sumaišyti su miltais, cukrumi, soda ir druska. Tada supilti lydytą sviestą, migdolų ekstraktą, įmušti kiaušinį ir išmaišyti. Iš gautos masės formuoti rutuliukus.

 

Juos šiek tiek suploti, įsprausti po riešutą ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi ir papuošus mėtų šakelėmis.

 

riesutai (2)

Lazdynų riešutų ir bananų vafliai 

 

100 g apie 280 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 

 
  • 100 g lazdynų riešutų
  • 2 bananai
  • 180 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukšteliai geriamosios sodos
  • 0,5 šaukštelio jūros druskos
  • ¼ šaukštelio muskato miltelių
  • 70 ml kokosų aliejaus
  • 180 ml pieno
  • Kiaušinis
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto

Papuošti:

  • Bananas
  • 30 g graikinių riešutų
  • Mėgstamo sirupo pagal skonį
 

Gaminimas

 

Riešutus susmulkinti, sumaišyti su miltais, cukrumi, soda, druska ir muskato milteliais. Kokosų aliejų sumaišyti su pienu. Abi mases sumaišyti. Bananus susmulkinti, sumaišyti su kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Tada sumaišyti su riešutų mase. Kepti vaflinėje, kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus smulkintais bananais, riešutais ir apšlaksčius sirupu.

 

riesutai (4)

Sausainiai su šokolado gabalėliais

 

100 g apie 470 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 

 
  • 200 g sūdytų žemės riešutų
  • 200 g juodojo šokolado
  • 180 g sviesto
  • 170 g rudojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės esencijos
  • 300 g miltų
  • Šaukštelis geriamosios sodos
 

Gaminimas

 

Riešutus ir šokoladą susmulkinti. Lydytą sviestą sumaišyti su cukrumi. Tada įmušti kiaušinį, supilti vanilės esenciją ir išmaišyti. Paskui suberti miltus, sodą ir dar kartą išmaišyti. Tuomet sumaišyti su riešutais ir šokoladu. Iš gautos tešlos formuoti sausainius ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

riesutai (1)

Kakavinis riešutų tortas

 

100 g apie 360 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 2 val. 

 
  • 150 g mėgstamų riešutų
  • 60 g kakavos
  • 4 kiaušiniai
  • 230 g sviesto
  • 320 g cukraus
  • 250 ml šaltos arbatos
  • 250 g miltų
  • 20 g kepimo miltelių
  • 60 g džiūvėsėlių

Papuošti:

  • 150 g juodojo šokolado
  • 50 ml grietinėlės
 

Gaminimas

 

Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių. Pastaruosius sumaišyti su sviestu ir cukrumi. Tada pamažu supilti arbatą, suberti miltus, kepimo miltelius, džiūvėsėlius, kakavą ir smulkintus riešutus. Kiaušinio baltymus išplakti, supilti į tešlą ir gerai išmaišyti. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Gautą tortą patiekti apšlaksčius lydyti šokoladu ir papuošus plakta grietinėle. 

 

riesutai (7)

Lengvai paruošiama kokosų duonelė

 

100 g apie 300 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 1,5 val. 

 
  • 120 g kokosų drožlių
  • 310 g miltų
  • 2 šaukšteliai geriamosios sodos
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 kiaušiniai
  • 300 ml pieno
  • 80 g sviesto

Papuošti:

  • Mėgstamų vaisių arba riešutų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kokosų drožles sumaišyti su miltais, soda, cukrumi ir cinamonu. Vanilės ekstraktą sumaišyti su kiaušiniais ir pienu. Sausų ingredientų masės viduryje padaryti duobutę, supilti kiaušinių mišinį ir išmaišyti. Tada supilti lydytą sviestą ir išminkyti tešlą. Iš jos suformuoti 2 kepaliukus duonos ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus mėgstamais vaisiais arba riešutais.

 

Įdomu

 
  • 2838 m. pr. Kr. lazdynų riešutus senovės kinai aprašė kaip vieną iš 5 šventų Dievo suteiktų maisto produktų.
  • Graikiniai riešutai valgyti jau 10 000 m. pr. Kr.
  • 99 % JAV ir ¾ pasaulio rinkoje esančių graikinių riešutų užauginami Kalifornijoje.
  • Suaugusiajam per dieną patariama suvalgyti ne daugiau negu 15 pistacijų.
  • 2010 m. Didžiosios Britanijos Maisto tyrimų instituto ir Mesinos universiteto (Italija) mokslininkų tyrimai parodė, kad migdolai gali padidinti gerųjų bakterijų kiekį skrandyje. 2013 m. australų ir amerikiečių mokslininkų paskelbti duomenys atskleidžia, kad kasdien suvartoti 43 g šių riešutų padeda greičiau pasisotinti ir nepriaugti svorio.
  • JAV žemės ūkio departamento duomenimis, populiariausi yra žemės riešutai. Jų vienas žmogus per metus suvalgo daugiau negu 3 kg. Šioje šalyje vis labiau populiarėja ir migdolai – nuo 2005 m iki 2010 m. jų vartojimas išaugo 220 %. Per metus vienas žmogus migdolų suvalgo apie kilogramą.
 
Spausdinti