Tikriausiai nėra žmogaus, kuriam mandarinų aromatas nesukeltų minčių apie Kalėdas ir Naujuosius metus. Šie citrusiniai vaisiai ne tik nuteikia šventiškai, bet ir padeda gydyti peršalimą bei atkurti vitaminų stygių organizme.

 

shutterstock_232696339

Nauda sveikatai

 

Mandarinuose yra vertingų rūgščių, A, D, K ir kitų vitaminų, mikroelementų kalio, magnio, geležies, fosforo, natrio ir kalcio. Yra ir fitoncidų – natūralių antiseptikų. Štai žievelėje aptinkama 1–2 % eterinių aliejų, taip pat pigmentų, pvz., beta karoteno. Žiemą šie citrusiniai vaisiai padeda išvengti vitaminų trūkumo, o dėl askorbo rūgšties gausos stiprėja imuninė sistema. Į karštus gėrimus galima įberti šiek tiek tarkuotų mandarino žievelių – suskystins skreplius ir palengvins atsikosėjimą. Mandarinai, kaip ir visi citrusiniai vaisiai, pasižymi karščiavimą mažinančiu poveikiu, greitina peršalimo ligų gydymą. Mandarinų eterinis aliejus turi raminamąjį poveikį, dėl to sumažinti stresą, pagerinti miegą ir bendrą savijautą. Mandarinai laikomi nekaloringu maisto produktu, nors juose yra daug cukraus. Nepaisant to, gali net padėti numesti svorio. Mandarinų ląsteliena ir pektinai teigiamai veikia virškinimą ir pagerina medžiagų apykaitos procesus. Sykiu skatina apetitą, todėl norintys sulieknėti šiais citrusiniais vaisiais turėtų mėgautis po valgio, o norintys priaugti kilogramų – prieš valgį.

 

Gali ir pakenkti

 

Mandarinai yra citrusiniai vaisiai, kuriems vaikai dažnai būna alergiški. Todėl nereikėtų jų persivalgyti arba duoti paskanauti vaikams iki 2–3 metų. Verta žinoti dar ir tai, kad mandarinuose esanti askorbo rūgštis gali dirginti skrandžio gleivinę, todėl jų negalima vartoti esant pepsinei opai, dideliam skrandžio rūgštingumui arba paūmėjus skrandžio ir žarnyno uždegiminėms ligoms. Be to, mandarinų turėtų vengti tie, kurie kenčia nuo hepatito, cholecistito ir nefrito. Didelis beta karoteno ir vitamino A kiekis, gaunamas suvalgius mandarinų, gali kauptis kepenyse ir pakenkti sergančiam organui.

 

Panaudojimas medicinoje ir…

 

Iš žievelių išgaunamas eterinis aliejus, kuris dažnai naudojamas kosmetologijoje, aromaterapijoje ir masažams. Šis intensyviai kvepiantis aliejus gali sumažinti uždegimą, celiulitą, o aromatas suteikia energijos ir mažina galvos skausmą. Taip pat rekomenduojama uostyti arba vartoti šiltus gėrimus su tarkuotomis mandarino žievelėmis nuo pykinimo, toksikozės.

 

Žiemą mandarinai yra vitaminų, ypač askorbo rūgšties, šaltinis. Fitoncidai padeda kovoti su bakterijomis ir virusais, nes turi antiseptinį poveikį. Sinefrinas ir fenolio rūgštys malšina tinimą, šalina gleives ir taip palengvina atsikosėjimą, greitina gijimą.

 

Vitaminas E pagerina vitaminų C ir A įsisavinimą. Kartu šie vitaminai mažina vaikų skorbuto ir rachito riziką.

 

Mandarinų įtraukimas į kasdienę mitybą teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Askorbo rūgštis ir glikozidai stiprina kraujagyslių sieneles, skystina kraują.

 

…kulinarijoje

 

Dažniausiai vartojami švieži ir dedami į salotas bei kepinius. Iš mandarinų minkštimo bei žievelių gaminami džemai, vien tik iš žievelių – cukatos. Tarkuotos žievelės išdžiovinamos ir vėliau gardinama arbata, mėsos patiekalai ir kepiniai.

 

Pinigai, sėkmė… ir mandarinai!

 

Gal sunku tuo patikėti, bet mandarinai nuo neatmenamų laikų naudojami kaip sėkmės ir turto simbolis. Pagal fengšui filosofiją, mandarinų medis simbolizuoja sėkmę ir praturtėjimą, gali net padidinti turimas pajamas. Mandarinmedis taip pat gali būti naudojamas aukso simboliui sustiprinti. Mandarinmedžiai kilę iš Pietryčių Azijos, dabartinės Kinijos teritorijos. Į Europą jie atgabenti tik XIX a. Kadaise ryškiaspalviai aromatingi vaisiai buvo prieinami tik kilmingiems kinų visuomenės nariams, vadinamiems mandarinais – iš čia, manoma, ir kilo jų pavadinimas. Įdomu tai, kad žodis mandarinas kilęs iš portugalų kalbos (mandarim – ministras, pareigūnas). Pirmieji pas kinų feodalus pradėjo lankytis portugalų pirkliai bei diplomatai ir būtent jie pradėjo aukšto rango pareigūnus vadinti mandarinais. Šis pavadinimas prigijo ir kinų kalboje. Ilgainiui Kinijoje taip pradėti vadinti ne tik valdininkai, bet ir vaisiai, prieinami tik kilmingiems ir turtingiems šalies gyventojams.

 

Naujametinis atributas

 

Apskriti, intensyviai kvepiantys, ryškiai oranžiniai vaisiai primena saulę, todėl jie laikomi ne tik sėkmės ir turto simboliu, bet ir gerą nuotaiką bei šventinę atmosferą padedančiu sukurti produktu. Pagal fengšui, mandarinus galima naudoti norint neutralizuoti neigiamą energiją. Ir tikrai – skanus mandarinų kvapas akimirksniu pagerina nuotaiką! Mandarinai sunoksta gruodį – kaip tik tada, kai prasideda kalėdinis laikotarpis. Dabar sunku įsivaizduoti šventinį stalą be mandarinų. Šventinė nuotaika be jų neįmanoma! Sutinkant Naujuosius kinų metus, vaisiais apsipylę mandarinmedžiai nuo seniausių laikų laikyti turto, sėkmės ir laimės simboliu. Mandarinai Kinijoje auginti ir noriai vartoti jau prieš 1000 m. pr. Kr. Kiekvienam svečiui, atvykusiam švęsti Naujųjų kinų metų, be kitų dovanų būdavo padovanojami ir du mandarinai. Tai reikšdavo, kad linkima turtingų, sėkmingų ir laimingų metų. Įdomu ir tai, kad kinų kalba „pora mandarinų“ skamba taip pat, kaip „auksas“. Japonijoje irgi tikima mandarinų simboline galia. Tekančios Saulės šalyje sutinkant Naujuosius metus iš mandarinų išdėliojamas skaičius 8, kuris simbolizuoja begalybę ir laimingus santykius.

   

Specialistės komentaras

Mitybos specialistė Inga Pališkytė

 

Kuo sveikatai naudingi mandarinai?

 

Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, labiausiai žinomi dėl vitamino C, kuris reikalingas normaliai imuninei sistemai palaikyti, taip pat naudingas odai. Yra ir šiek tiek vitamino A, kuris naudingas regai. Viename vidutinio dydžio mandarine yra apie 8 % dienos normos ląstelienos, kuri itin svarbi virškinimo sistemos veiklai.

 

Kaip išsirinkti skaniausius mandarinus?

 

Parduotuvėse būna begalės skirtingų rūšių, tad reikėtų išragauti, kurie skaniausi. Kad ir kokią rūšį rinktumėtės, reikėtų vengti sumuštų, su minkštais įdubimais, pakitusios spalvos ar su įvairiomis dėmėmis vaisių. Nusipirkus, kaip ir kitus vaisius, rekomenduojama nuplauti, taip pašalinant dalį chemikalų.

 

Kam ir kada jų vengti?

 

Šie citrusiniai vaisiai mažai kaloringi, tačiau per didelis jų kiekis bei prasta mityba gali lemti svorio augimą. Kaip ir kitus maisto produktus, reikėtų vartoti atsakingai, ypač jeigu pasireiškia alergija, bėrimas ar kitų simptomų. Visada svarbiausia subalansuota ir įvairi mityba.

 

Įdomu

 
  • Vidutinio dydžio mandarine yra 37 % rekomenduojamos vitamino C paros normos.
  • 1 kg mandarinų yra tik 380 kcal.
  • Yra apie 50 mandarinų rūšių, bet populiariausios šios: klementinai, likeriniai, paprastieji, rūgštieji ir t. t.
  • Didžiausia mandarinų tiekėja yra Kinija. Šioje šalyje nuskinama beveik pusė viso pasaulio mandarinų derliaus.
  • Manoma, kad amerikiečiai tradiciją per Kalėdas dovanoti mandarinų perėmė iš japonų emigrantų, kurie prieš šias šventes visada sulaukdavo siuntinių su šiais oranžiniais vaisiais.

 

Spausdinti