Nuo birželio pradžios jau galima įsigyti šviežio medaus. Jį galima atskirti pagal tai, kad šviežias medus – tirštas, tąsus, skaidrus, kuris, bėgant laikui, susicukruoja. Reikėtų atsiminti, kad ne kiekvienas skystas medus yra šviežias. Labai dažnai parduodamas specialiai suskystintas medus, kuris nėra toks vertingas kaip visiškai natūralus. Pirmąjį pavasario medų bitės suneša iš įvairių pavasarinių augalų: sodo vaismedžių, klevų, ąžuolų, pienių ir kt. Toks medus būna šviesus, malonaus, švelnaus skonio ir aromato.

 

Sklindžiai su šviežiomis uogomis ir medumi

 

"medus"

  • 250 g miltų
  • 500 ml pieno
  • 5 šaukštai medaus
  • Kiaušinis
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežių uogų arba vaisių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su druska, įmušti kiaušinį, įpilti aliejaus. Įdėti medaus, supilti pieną ir išplakti tešlą. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių kepti sklindžius. Patiekti aplietus skystu medumi ir papuoštus šviežiomis uogomis arba vaisių gabaliukais.

 

4 žmonėms

100 g apie 308 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Vaisių salotos su medaus ir citrinų padažu

 

  • 450 g braškių
  • 450 g vynuogių
  • 2 obuoliai
  • 2 bananai
  • 100 g šilauogių

Padažui:

  • 2 šaukštai medaus
  • Pusės citrinos sulčių
  • Pusės žaliosios citrinos sulčių

 

Gaminimas

 

Medų sumaišyti su citrinų ir žaliųjų citrinų sultimis. Vaisius ir uogas nuplauti ir nusausinti. Dėti sluoksnį vynuogių, sluoksnį smulkiau supjaustytų braškių, bananų ir obuolių, suberti šilauoges. Užpilti medaus ir citrinų padažu ir pamaišyti.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 59 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Brusketos su gorgonzolos sūriu ir medumi

 

  • Prancūziškas batonas
  • 3 šaukštai medaus
  • 230 g gorgonzolos sūrio
  • 60 ml alyvuogių aliejaus

 

Gaminimas

 

Prancūzišką batoną supjaustyti 1 cm storio riekelėmis ir sudėti ant skardos. Riekeles aptepti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį, apie 10 minučių. Gorgonzolos sūrio gabaliukus sudėti ant batono riekelių ir toliau kepti orkaitėje, kol sūris išsilydys (apie 3 minutes). Iškepusias brusketas apšlakstyti skystu medumi ir iš karto patiekti.

 

6 žmonėms

100 g apie 321 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti