Braškės, kaip ir daugelis kitų uogų bei vaisių, ilgą laiką buvo laikomos prabangos dalyku, prieinamu tik kilmingiesiems. Kai kuriuose kraštuose net yra paprotys pusryčiams jaunavedžiams duoti suvalgyti braškių su grietinėle, nes jos esą veikia kaip aistrą žadinantys afrodiziakai. Braškės yra puikus vitaminų C ir K šaltinis. Turi daug skaidulų, folio rūgšties, mangano ir kalio. Be to, uogose gausu augalinės kilmės maistinių medžiagų ir flavonoidų, kurie nudažo braškes ryškiai raudona spalva. Liaudies medicinoje šios skanios uogos naudojamos nuo virškinimo sutrikimų, dantims balinti, kai kurioms odos problemoms spręsti. Uogų skaidulos ir fruktozė gali padėti sureguliuoti cukraus kraujyje lygį, nes sulėtina virškinimą, o skaidulos dar ir suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Braškių lapai taip pat gali būti valgomi žali, verdami arba naudojami arbatai gaminti. Ryškią raudoną spalvą braškėms sukelia dideli kiekiai antocianidino, stiprių antioksidantų, kurie mažina uždegimą, vėžio bei širdies ligų riziką. 100 g braškių yra tik apie 32 kalorijas. Pastaba! Braškės yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių alergenų. Jeigu žmogus yra alergiškas beržų žiedadulkėms, ilgainiui gali išsivystyti antrinė alergija maisto produktams, įskaitant ir braškes. Alergija dažniausiai pasireiškia burnos ir gerklės perštėjimu, dilgčiojimu, sloga ir ašarojančiomis akimis. Mažiau alergenų turi baltos spalvos braškės, tačiau ir jų geriau vengti, jei pasireiškia alergijos braškėms simptomai.

 

Vanilinis braškių tortas

 

"braškės"

  • 175 g miltų
  • 75 g atšaldyto sviesto
  • Šaukštas cukraus
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 500 g braškių
  • Šaukštas braškių džemo
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 25 g miltų
  • 350 ml pieno
  • 150 ml grietinėlės
  • Vanilės ankštis
 

Gaminimas

 

Iš miltų, kubeliais supjaustyto sviesto, cukraus, kiaušinio trynio ir žiupsnelio druskos išminkyti tešlą. Torto formą iškloti kepimo popieriumi, sudėti tešlą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 15 – 18 minučių, kol įgaus gražią auksinę spalvą. Tada tešlą aptepti kiaušinio baltymu ir toliau kepti orkaitėje apie 5 minutes. Išimti iš kepimo formos ir palikti atvėsti. Paruošti valininį kremą: išplakti kiaušinių trynius, cukrų ir miltus. Vanilės ankštį perlaužti pusiau ir sudėti į pieną. Pieną kaitinti ant mažos ugnies, kol beveik užvirs, tada nuolat plakant įdėti kiaušinio trynį. Kaitinti ant mažos ugnies apie 2 minutes. Išimti vanilės ankštį. Vanilinį kremą atsargiai sumaišyti su grietinėle. Kremu aptepti torto pagrindą. Viršų papuošti per pusę perpjautomis braškėmis. Braškių džemą sumaišyti su 2 šaukštais vandens, pakaitinti ant mažos ugnies ir perkošti per sietelį. Po to šiltu džemu aptepti braškes. Palikti 10 minučių.

 

8 žmonėms

100 g apie 240 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Keptos braškės su vanilės ir rozmarinų sirupu

 
  • 600 g braškių
  • 4 sviestinės bandelės
  • 40 g sviesto
  • 2 šakelės rozmarinų
  • 5 šaukštai cukraus
  • Vanilės ankštis
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Vanilinių ledų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sviestą išlydyti, sudėti braškes, supjaustytas per pusę, sudėti sėklas iš vanilės ankšties. Pakepinti 2 – 3 minutes, kartais pamaišant, kol suminkštės. Išgriebti braškes. Sudėti rozmarinų šakeles į šiltą sviestą, cukrų ir 3 šaukštus vandens ir palaukti, kol užvirs. Pavirti apie 2 minutes ir įberti šiek tiek pipirų. Bandeles perpjauti per pusę ir šiek tiek paskrudinti. Uždėti keptų braškių ir aplieti rozmarinų sirupu. Patiekti su vaniliniais ledais.

 

4 žmonėms

100 g apie 136 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Braškių ir špinatų salotos su aguonų sėklų užpilu

 
  • 500 g braškių
  • 45 g migdolų
  • 100 g ožkų pieno sūrio
  • 150 – 250 g špinatų

Užpilui:

  • Šaukštas aguonų sėklų
  • 2 – 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, garstyčių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Braškes supjaustyti griežinėliais. Migdolus pakepinti ir sukapoti. Sumaišyti visus užpilo ingredientus. Suplėšyti špinatų lapus ir aplieti aguonų sėklų užpilu. Sumaišyti su braškėmis, migdolais ir ožkų pieno sūrio gabalėliais. Viršų papuošti braškėmis.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti