Idėjos vėlyviesiems pusryčiams
2024-03-13 08:43Tradicija valgyti vėlyvuosius pusryčius (angl. brunch) kilo XIX a. pabaigoje Didžiojoje Britanijoje. Greitai idėja smarkiai išpopuliarėjo JAV. Šiandien vėlyvuosius pusryčius su šeima bei draugais vis dažniau valgo ir lietuviai. Ką galima patiekti šia proga?
Kriaušių sluoksniuotis
2 porcijos
100 g 156 kcal
Ruošti 10 min.
- 2 didelės kriaušės
- Šaukštas medaus
- 80 g vytinto kumpio griežinėlių
- 60 g kamambero
- 50 g graikinių riešutų
- Šiek tiek mėgstamų mikrožalumynų
GAMINIMAS. Kriaušėms išskobti sėklalizdžius ir porą minučių kaitinti mikrobangų krosnelėje, kol sušils ir truputį suminkštės, paskleis sultis. Suraikyti stambiomis riekėmis į tris dalis. Kiekvieną aptepti medumi, dėti po griežinėlį kumpio, gabalėlį sūrio, sausoje keptuvėje skrudintų riešutų ir mikrožalumynų. Taip susluoksniuoti iki viršaus.
Įdaryti avokadai
2 porcijos
100 g 213 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 gerai sunokę didieji avokadai
- 4 kiaušiniai
- 60 g rūkytos kiaulienos šoninės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Truputį aliejaus kepti
- Svogūnų laiškų patiekti
GAMINIMAS. Avokadus perpjauti, išimti kauliukus. Į likusias tuščias ertmes įmušti po kiaušinį. Pagardinti prieskoniais. Šoninę supjaustyti mažais gabalėliais ir uždėti ant avokadų puselių. Negausiai apipurkšti aliejumi ir kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Patiekti apibarsčius smulkintais svogūnų laiškais.
Maistingi sumuštiniai
2 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 15 min.
- 2 sumuštinių bandelės
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Kietai virtas kiaušinis
- Gerai sunokęs avokadas
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 120 g savo sultyse konservuotų tunų
- Šviežių bazilikų papuošti
GAMINIMAS. Bandeles perpjauti, aptepti aliejumi ir kelias minutes kepti orkaitėje, kol lengvai apskrus. Avokado minkštimą sutrinti šakute, sumaišyti su šaukštu citrinos sulčių, pagardinti prieskoniais. Užtepti ant bandelių puselių. Ant viršaus po lygiai paskleisti tunų, uždėti ketvirčiais pjaustytą kiaušinį. Apšlakstyti likusiomis citrinos sultimis ir papuošti bazilikais.
Omleto keksiukai
12 vnt.
100 g 257 kcal
Ruošti 50 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 200 g šviežių kiaulienos dešrelių
- Pusė svogūno
- Pusė žalios saldžiosios paprikos
- 12 kiaušinių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Ketvirtadalis šaukštelio česnakų granulių
- 55 g tarkuoto čederio
GAMINIMAS. Dešreles kepti apie 15 min., kol gražiai apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Toje pačioje keptuvėje apkepti smulkintą svogūną. Kai taps skaidrus, suberti smulkiai pjaustytą papriką ir kepti dar kelias minutes, kol ši suminkštės. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakti su prieskoniais iki purios masės. Įmaišyti smulkiai pjaustytas dešreles, keptas daržoves, sūrį. Viską sukrėsti į keksiukų formeles (jei ne silikoninės, būtina patepti riebalais) ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C.
Prancūziški lietiniai
3 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 15 min.
- 125 g kvietinių miltų
- 240 ml pieno
- 3 kiaušiniai
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukštai cukraus
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- Pusė šaukštelio vanilinio cukraus
- 3 šaukštai lydyto sviesto
- 80 g juodojo šokolado
- Braškių ir mėtų patiekti
GAMINIMAS. Miltus, pieną, kiaušinius, druską, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų išplakti elektriniu plaktuvu iki vientisos skystos tešlos. Neturi likti jokių gumulėlių! Iškepti plonus lietinius. Patiekti pagardinus lydytu šokoladu, braškėmis ir papuošus mėtomis.
Autorius Jūratė Survilė