Grikiai – ne tik rytinei košei
2024-11-29 09:17Grikiai – vieni sveikiausių grūdų. Juose nėra glitimo, cholesterolio, mažai riebalų. Tai vienas puikiausių augalinių baltymų šaltinių. Puodelyje grikių yra per 20 % maistinių skaidulų rekomenduojamos paros normos. Taip pat gausu fosforo, kalio, geležies, kalcio, B grupės vitaminų. Šis produktas ne tik labai maistingas, bet ir universalus. Ką gardaus pagaminti iš grikių?
Šiltos salotos
2 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 30 min.
- 150 g grikių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Burokėlis
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 100 g pievagrybių
- 40 g sviesto
- 80 g fetos
- Saujelė šviežių špinatų
- 50 ml graikinių riešutų aliejaus
GAMINIMAS. Grikius išvirti sūdytame vandenyje. Riekelėmis suraikyti burokėlį, pagardinti druska, pipirais, apšlakstyti aliejumi ir 20 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol suminkštės. Pievagrybius suraikyti riekelėmis, pagardinus druska ir pipirais kepti svieste, kol lengvai apskrus. Grikius gerai nusunkti, sumaišyti su keptu burokėliu, grybais, smulkinta feta, špinatais ir graikinių riešutų aliejumi. Jeigu reikia, papildomai pasūdyti. Rekomenduojama patiekti šiltas.
Saldi košė
2 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 20 min.
- 170 g grikių
- 300 ml vandens
- Druskos pagal skonį
- Obuolys
- 500 ml migdolų pieno
- Šaukštelis cinamono
- 4 datulės be kauliukų
- 2 šaukšteliai migdolų sviesto
GAMINIMAS. Grikius suberti į verdantį sūdytą vandenį ir virti apie 10 min., kol sugers visą skystį. Obuolį supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti į grikius. Supilti migdolų pieną, suberti cinamoną, smulkiai kapotas datules ir kaitinti dar apie 10 min. Patiekti pagardinus migdolų sviestu.
Vegetariški kotletai
4 porcijos
100 g 277 kcal
Ruošti 35 min.
- 170 g grikių
- Druskos pagal skonį
- 2 didelės virtos bulvės
- Šaukštas mangų miltelių
- 2 žalios aitriosios paprikos
- Gabalėlis imbiero
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Grikius išvirti sūdytame vandenyje. Gerai nusausinti, įmaišyti sutrintas bulves, mangų miltelius, itin smulkiai pjaustytas paprikas ir smulkiai tarkuotą imbierą. Iš gautos masės formuoti kotletus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Rekomenduojama patiekti su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis.
Sotus troškinys
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g grikių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštas aliejaus
- 250 g maltos jautienos
- Morka
- Svogūnas
- Pusė šaukštelio malto muskato
- 150 ml riebios grietinėlės
- Laurų lapas
- Mėgstamų žalumynų (petražolių, krapų ar kt.) patiekti
GAMINIMAS. Grikius išvirti sūdytame vandenyje, kad suminkštėtų, bet dar liktų ganėtinai tvirti. Apkepti mėsą. Kai ji apskrus, sudėti stambiai tarkuotą arba plonais šiaudeliais pjaustytą morką, smulkiai pjaustytą svogūną, pagardinti druska, pipirais, muskatu ir maišant kepti apie 10 min. Suberti virtus grikius, supilti grietinėlę, įmesti laurų lapą ir viską troškinti, kol neliks skysčio. Patiekti pagardinus smulkintais žalumynais.
Aromatinga arbata
2 porcijos
100 ml 26 kcal
Ruošti 10 min.
- 2 šaukštai grikių
- 500 ml vandens
- 2 šaukšteliai medaus
GAMINIMAS. Grikius užpilti vandeniu ir kaitinti, kol užvirs. Sumažinus kaitrą pavirti dar 4 min. Supilstyti į puodelius ir truputį pravėsus pagardinti medumi.
Autorius Jūratė Survilė