Ko gero, visi žino posakį: „Pasakyk, ką valgai ir aš pasakysiu, kas tu“. Kai kurie žmonės šią frazę supranta pažodžiui, kiti – perkeltine prasme. Šiame posakyje iš tikrųjų yra ir tiesos, ir įspėjimo, kad reikia atidžiai rinktis, ką dėti į burną. Skirtingi maisto produktai smegenyse sukelia kitokias chemines reakcijas, todėl nuo maisto, kuris patenka į kūną, priklauso energingumas, nuotaika.

 

maistas

Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad mąstymas, jausmai, gebėjimas įsiminti naują informaciją priklauso nuo to, ką žmogus valgo. Tikriausiai daugelis pastebėjo, kad tada, kai išsenka kokio nors vitamino ar mineralo medžiagos organizme, pasikeičia net gyvenimo būdas, jis sulėtėja, kamuoja nuovargis, nebėra gyvenimo džiaugsmo, gali kisti net išvaizda. Senovės romėnai buvo teisūs sakydami: „Sveikame kūne – sveika siela“. Todėl sveika mityba yra vienas iš pagrindinių aspektų, lemiančių gerą savijautą.

 

Jeigu žmogus yra tai, ką jis valgo, tai reiškia, kad į mitybą negalima numoti ranka. Nuo jos priklauso sveikas ir ilgas gyvenimas. Nesimaitinant sveikai, būti sveiku neįmanoma. Jau XX amžiaus pradžioje buvo žinoma, kad pigūs, mažos maistinės vertės produktai sukelia 90 % žmonėms žinomų ligų.

 

Ar įmanoma pačiam žmogui sužinoti, kas toks jis yra? Ką jam reikėtų valgyti? Net kai kurie mokslininkai mano, kad potraukis tam tikriems maisto produktams arba skoniams gali atskleisti kai kuriuos asmenybės bruožus. Štai keletas pavyzdžių:

 

  • Mėgstantys šokoladą, karamelę arba medų paprastai yra malonūs žmonės, su kuriais lengva susitarti ir rasti kompromisą.

 

  • Mėgstantys sūrius užkandžius, keptas bulvytes yra linkę plaukti pasroviui, netiki, kad likimas priklauso tik nuo jų pačių.

 

  • Meksikietišką virtuvė dievinantys asmenys paprastai nori viską kontroliuoti. Tai aiškinama tuo, kad valgant aštrų maistą gausiau prakaituojama, todėl šiek tiek sumažėja kūno temperatūra, o tai reiškia, kad žmogus nesąmoningai siekia kontroliuoti savo kūną.

 

  • Mėgstantys rūkytą kiaulieną nuolatos trokšta draugijos, socialinių ryšių. Gali būti taip yra dėlto, kad kiauliena daugeliui asocijuojasi su smagiomis iškylomis vasarą, kai susirenka draugų būrys.

 

  • Sušių mėgėjai mėgsta nuotykius ir nori gyvenime daug ką išbandyti. Jiems taip pat svarbu išvaizda.

 

  • Sumuštinių mėgėjai yra labai nostalgiški, neretai ilgisi nerūpestingos vaikystės.

 

  • Ledų mėgėjai nerūpestingi ir trokšta mėgautis gyvenimu. Jie stengiasi išnaudoti kiekvieną pasitaikiusią progą gyvenime.

 

Pirmasis žingsnis, bandant pažinti save, yra išsiaiškinimas, kokie maisto produktai sveikatai daro neigiamą poveikį. Neretai žmonės nuolat jaučiasi prastai, bet nežino priežasties, kodėl taip yra. Reikėtų pamąstyti apie tai, ar maistui yra teikiama derama reikšmė. Ar renkamasi patį geriausią maistą ar pasitenkinama bet kuo, kas yra po ranka? Įrodyta, kad greito, nesveiko maisto užkandinės ne tik tuština piniginę, bet ir neigiamai veikia kūną ir mintis. Su greito maisto, paprastųjų angliavandenių vartojamu siejama padidėjusi psichinių sutrikimų, depresijos ir nerimo, rizika. Nėra tokio dalyko, kaip saikingas greito maisto vartojimas, nes net ir nedideli tokių produktų kiekiai daro žalą kraujagyslėms ir arterijoms. Neigiamą poveikį organizmui gali daryti ir netinkami maisto produktai iš parduotuvės, ypač jei juose gausu maisto priedų, konservantų, chemikalų. Net vaisiai ir daržovės gali būti pažeisti GMO ir pesticidų. Gyvulinės kilmės produktuose randama antibiotikų, steroidų ir augimų hormonų. Ar verta stebėtis, kad tiek daug žmonių jaučiasi, nežinantys, kas jie yra ir kokia gyvenimo Žemėje prasmė?

 

Kartais žmonės maitinasi sveikai: valgo daug vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų, organiškai užaugintų gyvulių mėsą, bet vis tiek jaučiasi prastai, kamuoja įvairios sveikatos problemos, pilvo pūtimas. Net ir sveikas maistas gali netikti. Tokiu atveju reikia stebėti savo kūno pojūčius, pavalgius kokio nors maisto, ir taip atsirinkti geriausius ir labiausiai tinkančius maisto produktus.

 

Kelias į sveikesnį gyvenimą prasideda nuo klausimo: „Kas esu aš“. Reikėtų skirti laiko tikrajam savęs pažinimui iš vidaus ir iš išorės. Nuo ko viduje priklauso tai, kaip yra atrodoma iš išorės? Koks į organizmą dedamas maistas daro poveikį smegenims, nuo kurių priklauso mąstymo būdas ir gebėjimas mokytis naujų dalykų?

 

Savęs pažinimas – tai ilgas procesas: reikia nuolatos užduoti sau svarbius klausimus apie sveikatą, fizinę, emocinę, psichinę ir dvasinę savijautą. Tik pažįstant save ir savo organizmo poreikius, galima iš tikrųjų mėgautis maistu.