Tikriausiai nėra tokio žmogaus, kuriam būtų malonu liesti dilgėles. Juk jos dirgina odą ir sukelia niežulį. Todėl šiais augalais mažai kas domisi ir nežino jų naudingų savybių. Mūsų protėviai dilgėles vartojo ne tik maistui gaminti, bet ir kai kurioms ligoms gydyti. Anksčiau jas netgi vadino pavasario vaistažolių karalienėmis. Iš jų pagaminta arbata geriama iki šiol, tačiau gydomosios savybės – užmirštos.

 

100 g apie 42 kcal

 

Baltymų 3 g
Riebalų 0,01 g
Angliavandenių 15 g

 

Naudingos medžiagos 100 g
Kalcis 481 mg
Geležis 1,64 mg
Magnis 47 mg
Fosforas 71 mg
Kalis 334 mg
Natris 4 mg
Varis 0,076 mg
Cinkas 0,34 mg
Skaidulos 6,9 g
Vitaminas A 101 µg
Vitaminas B6 0,103 mg
Vitaminas K 498,6 µg

 

Naudingieji dilgėlių stiebai

 

Maistui gaminti vartojami jauni dilgėlių lapai su ūgliais. 10–15 cm stiebeliuose apstu vitaminų ir mikroelementų. Nupjautus stiebelius reikėtų nuplikyti. Jie puikiai tinka salotoms, sriuboms arba troškiniams gaminti. Šiuos stiebelius galima dėti į blynų masę, kiaušinienę ir pyragą.

 

Tinka maistui gaminti

 

Ankstyvą pavasarį jaunų dilgėlių lapai – puikus vitamino C šaltinis. Jie tinka arbatai, salotoms, pesto padažui ir sriuboms gaminti. Norint, kad dilgėlės nedirgintų odos, jas reikia nuplikyti karštu vandeniu. Virtinius ir mielines bandeles galima įdaryti sūdytame vandenyje virtų dilgėlių, špinatų bei rūgštynių mase arba dilgėlėmis, troškintomis su sviestu, smulkintais virtais kiaušiniais ir česnako skiltelėmis. Kai kurie virtuvės šefai į raugintų kopūstų sriubą deda jaunų dilgėlių. Tačiau tai daro tik baigiant virti sriubą, kad dilgėlės neprarastų naudingų medžiagų ir  vitaminų.

 
Užpilo nauda

 

Dilgėlių užpilą nėra sudėtinga pagaminti. Reikia į sandarų indą įdėti šaukštą smulkintų dilgėlių lapų, užpilti stikline verdančio vandens ir kambario temperatūroje laikyti apie 30 min.

 

Plaukams puoselėti. Nuoviru trinkami plaukai tampa stipresni, greičiau auga, labiau blizga ir nelūžinėja galiukai.

 

Veido odai drėkinti. Sausą odą atgaivins dilgėlių užpilas. Vatos diskelius pamirkyti užpile, uždėti ant veido odos ir laikyti 15–20 min.

 

Kojoms atgaivinti. Dilgėlių užpilas tinka pavargusioms kojoms atgaivinti. Šiame užpile reikėtų kojas mirkyti apie 10 min. Tuomet kojas patepti maitinamuoju kremu ir pamasažuoti.

 

Stiprina sveikatą

 

Kraujo krešėjimui gerinti. Dilgėlėse esantisvitaminas K gerina kraujo krešėjimą, teigiamai veikia veido kraujagysles. Dilgėlių užpilą reikėtų gerti po 200 ml 2 kartus per dieną.

 

Širdies veiklai gerinti. Nupjauti dar nepražydusių dilgėlių viršūnėles kartu su lapais ir išdžiovinti. 5 šaukštus susmulkintų džiovintų dilgėlių užpilti 500 ml vandens ir virti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Gautą nuovirą gerti po 200 ml 4 kartus per dieną.

 

Žarnyno spazmams slopinti. Esant žarnyno spazmams galima išgerti dilgėlių šaknų nuoviro. Šaukštelį sausų šaknų užpilti 250 ml pieno ir virti ant silpnos ugnies apie 5 min. Ketvirtadalį gauto nuoviro iš karto išgerti, likusį gerti kas 2 val. po 2 valgomuosius šaukštus.

 

Inkstų veiklai normalizuoti. Dilgėlių nuoviras su medumi arba cukrumi gerina ir normalizuoja inkstų veiklą. Reikia šaukštelį džiovintų dilgėlių lapų užpilti stikline vandens ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. gautą nuovirą gerti po 200 ml 2 kartus per dieną.

 

Populiarioji arbata

 

Dilgėlių arbata ruošiama birželio–rugpjūčio mėnesiais, t. y. jų žydėjimo laikotarpiu. Dilgėlių stiebus reikia džiovinti tamsioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Kai dilgėlės nelinksta, o lūžta, vadinasi, jų lapai sausi. Sudžiūvę lapai nuskinami nuo stiebų ir laikomi sausoje bei gerai vėdinamoje patalpoje ne ilgiau nei 2 m.

 

Šaukštą džiovintų lapų užplikyti 250 ml verdančio vandens, uždengti ir laikyti kambario temperatūroje 15–20 min. Arbatą galima pagardinti medumi arba cukrumi. Tokia arbata tinka organizmui stiprinti, nes joje apstu vitaminų ir naudingų medžiagų. Taip pat galima pasigaminti ir stipresnės arbatos. Reikia tik kelis šaukštus dilgėlių lapų užplikyti verdančiu vandeniu ir laikyti tamsioje vietoje per naktį. Dilgėlių arbatą galima gerti karštą, šaltą, netgi su ledo kubeliais.

 

Iš šių augalų pagaminta arbata yra specifinio skonio ir aromato. Kai kuriems žmonėms ji labai patinka, kitiems – primena šieno skonį. Kartais dilgėlės maišomos su mėtomis, levandomis, anyžiais, verbenomis arba imbieru. Rusijoje populiari dilgėlių ir džiovintų šermukšnių uogų arbata.

 
ĮDOMU

 

  • Žvejai puikiai žino, kad dilgėlės pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Todėl karštą dieną žuvis uždengia dilgėlių lapais, kad pastarosios nesugestų.
  • Šeimininkės džiovintas dilgėles susmulkina ir laiko sandariuose induose. Vėliau jomis gardina sriubas, padažus ir kt.
  • Dilgėlėse vitamino C yra tris kartus daugiau nei citrinose.
  • Švedijos turguose pavasarį prekiaujama iš Pietų atvežtomis dilgėlėmis. Vokiečiai, kruopščiai išravėję sodus, pasodina lysvę dilgėlių.
  • Kaloringumu dilgėlės prilygsta bulvėms, yra dvigubai maistingesnės už morkas ir trigubai – už špinatus.
  • Sapnininkuose rašoma, kad susapnuota baltai žydinti dilgėlė simbolizuoja didelį pasisekimą meilės srityje. Jeigu sapne žmogus bučiuoja dilgėlę – laukia nemalonumai.

 

dilgeles (2)

Kitoks pesto padažas

 

100 g apie 100 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 40 g dilgėlių
  • 10 g mėtų lapų
  • 3 skiltelės česnako
  • 20 g saulėgrąžų sėklų
  • Pusė citrinos
  • 60 ml aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Dilgėlės nuplikyti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Tuomet sumaišyti su smulkintais mėtų lapais, česnako skiltelėmis, saulėgrąžomis ir sutrinti. Tada supilti iš pusės citrinos išspaustas sultis, aliejų, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Galima patiekti papuošus dilgėlių lapais.

 

dilgeles (1)

Žalioji sriuba sveikuoliams

 

100 ml apie 80 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 

  • 50 g dilgėlių
  • Svogūnas
  • 2 bulvės
  • Morka
  • 1,5 l vandens
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Dilgėles nuplikyti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Svogūną susmulkinti, sumaišyti su smulkintomis bulvėmis, morkomis, vandeniu ir virti ant silpnos ugnies apie 20 min. Tuomet sudėti dilgėles, pagardinti prieskoniais ir sutrinti. Galima patiekti su grietine ir papuošus dilgėlių lapais.

 

dilgeles (3)

Kokteilis su vaisiais

 

100 ml apie 70 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min.

 

  • 60 g dilgėlių lapų
  • Bananas
  • Obuolys
  • 30 g vynuogių
  • Kivis

 

Gaminimas

 

Dilgėlių lapus nuplikyti karštu vandeniu ir susmulkinti. Tuomet sumaišyti su smulkintais likusiais ingredientais ir sutrinti. Galima patiekti papuošus dilgėlių lapais.

 

Spausdinti