Itališki desertai gausūs natūralių skonių. Nieko per daug, nieko itin sunkaus. Tiek saldumo, kiek reikia gomuriui pamaloninti be jokio kaltės jausmo. Be to, tokius gardėsius nesudėtinga pasigaminti.

 

Tradicinis tiramisas

 

8 porcijos

100 g 470 kcal

Ruošti 7 val.

 
  •  4 kiaušinių tryniai
  •  6 šaukštai cukraus
  •  3 kiaušinių baltymai
  •  500 g maskarponės
  •  230 ml stiprios kavos
  •  4 šaukštai kavos likerio
  •  24 sausainiai piršteliai „Savoiardi“
  •  3 šaukštai tarkuoto juodojo šokolado
  •  Šaukštas kakavos miltelių
 

GAMINIMAS. Trynius sumaišyti su 3 šaukštais cukraus ir elektriniu plakikliu plakti iki tirštos balkšvos masės. Švariu ir sausu elektriniu plakikliu išplakti baltymus iki standžių putų, suberti likusį cukrų ir plakti toliau, kol masė taps tvirta ir blizgi. Į išplaktus trynius sudėti maskarponę ir išmaišyti. Sudėti trečdalį baltymų masės ir atsargiai išmaišyti. Pamažu maišant sudėti likusius baltymus.

 

Kavą sumaišyti su likeriu ir sudrėkinti sausainius. Juos lygiai sudėti į stiklinį ar keraminį indą. Jeigu lieka neuždengtų indo dugno vietų, sausainius sulaužyti į mažesnius gabalėlius. Ant sausainių tolygiai paskleisti pusę maskarponės masės, užbarstyti dalį šokolado. Dėti dar vieną sausainių bei maskarponės sluoksnį. Viršų apibarstyti kakava. Bent 6 val. laikyti šaldytuve.

 

Perfect,Homemade,Tiramisu,Cake,With,Fresh,Mint.,Tiramisu,Portion,On

 

Migdoliniai biskočiai

 

12 porcijų

100 g 439 kcal

Ruošti 2 val.

 
  •  250 g miltų
  •  1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  •  90 g cukraus
  •  60 g sviesto
  •  Šaukštas šviežiai nutarkuotų citrinos žievelių
  •  Žiupsnelis druskos
  •  2 dideli kiaušiniai
  •  120 g migdolų
  •  70 g džiovintų spanguolių
 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Cukrų išmaišyti su minkštu sviestu, citrinos žievelėmis, druska. Viską apie 3 min. intensyviai maišyti elektriniu plakikliu. Po vieną įmušti kiaušinius, išmaišyti. Suberti miltų mišinį, pamažu maišant suberti migdolus ir spanguoles. Iš gautos tešlos ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuoti pailgą formą (maždaug 25 cm ilgio ir 10 cm pločio). Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. 30 min. palikti atvėsti. Aštriu peiliu supjaustyti 1,5–2 cm storio riekelėmis. Sudėti ant kepimo grotelių ir 20–30 min. pašauti į orkaitę, įkaitintą iki 180 ℃.

 

Italian,Cantuccini,Cookie,With,Almond,Filling,On,Wooden,Background

 

Kaštainių saldainiai

 

18 porcijų

100 g 319 kcal

Ruošti 84 val.

 
  •  1 kg šviežių nuluptų kaštainių
  •  600 ml vandens (+ papildomai kaštainiams virti)
  •  1 kg cukraus
  •  Šaukštelis vanilės
 

GAMINIMAS. Kaštainius užpilti vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir virti apie 10 min. Vandenį nupilti, kaštainius nusausinti. Kol karšti, lengvai trinant tarp pirštų pašalinti ploną luobelę.

 

Į puodą supilti vandenį, suberti cukrų, vanilę ir maišant kaitinti iki užvirimo. Pavirti dar 5 min. Į sirupą sudėti kaštainius ir maišant kaitinti, kol skystis vėl užvirs. Pavirti 10 min. Kaštainius kartu su sirupu perpilti į karščiui atsparų indą ir pridengti. Palikti 12–18 val., kad sirupas įsigertų. Sirupo prisigėrusius kaštainius kartu su likusiu skysčiu suberti į gilią keptuvę ir kai skystis ims virti, pakaitinti dar porą minučių. Viską perdėti į tą patį indą, kuriame kaštainiai laikyti prieš tai, ir palikti dar bent 20 val. Visą šį procesą kartoti 3–4 sykius, kol kaštainiai sugers visą sirupą. Kai skysčio nebeliks, kaštainius sudėti ant kepimo popieriumi dengtos skardos ir džiovinti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 120 ºC.

 

Marron,Glace,,Confection,,Originating,In,Northern,Italy,And,Southern,France

 

Kanoliai

 

8 porcijos

100 g 328 kcal

Ruošti 12 val.

 
  •  500 g rikotos
  •  125 g miltelinio cukraus (+ puošimui)
  •  130 šokolado lašelių
  •  1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  •  8 kanolių vamzdeliai
 

GAMINIMAS. Rikotą sudėti į kiaurasamtį ir apie 12 val. laikyti šaldytuve. Turi ne tik gerai atvėsti, bet ir nuvarvėti skysčio perteklius. Dubenyje sumaišyti rikotą su milteliniu cukrumi, ketvirtadaliu šokolado lašelių ir vanilės ekstraktu. Gauta mase įdaryti kanolių vamzdelius. Kiekvieną jų galą panardinti į likusius šokolado lašelius, kad šie priliptų prie iš vamzdelio kyšančios įdaro masės. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Tray,Full,Of,Freshly,Filled,Cannolis,With,Chocolate,Chips,And

 

Spurgytės Zeppole

 

8 porcijos

100 g 274 kcal

Ruošti 30 min.

 
  •  120 ml vandens
  •  120 ml pieno
  •  110 g sviesto
  •  Šaukštelis cukraus
  •  Žiupsnelis druskos
  •  120 g miltų
  •  4 dideli kiaušiniai
  •  Aliejaus virti
  •  Miltelinio cukraus puošti
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti vandenį, pieną, sudėti sviestą, suberti cukrų ir druską. Maišant kaitinti iki užvirimo. Nukėlus įmaišyti miltus. Vėl maišant kaitinti apie porą minučių. Tešla turi būti švelni, dugne susiformuoti plonytė plėvelė. Plikytą tešlą apie minutę plakti elektriniu plaktuvu. Po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Plakti dar minutę. Gautą tešlą supilti į konditerinį maišelį. Tiesiai į verdantį aliejų spausti spurgytes ir kepti, kol paruduos. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Homemade,Italian,Zeppole,Donuts,With,Powdered,Sugar,For,Christmas

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė