Tikriausiai ne vienas lietuvis turi tradiciją per Nepriklausomybės dieną valgyti tradicinį, lietuvišką maistą. Vienas iš mėgstamiausių, be abejo, yra balandėliai. Kiekviena namų šeimininkė turi savo firminį receptą, kaip išvirti tobulus balandėlius. Tačiau kartais norisi pabandyti tai padaryti šiek tiek kitaip. Balandėliai nebūtinai privalo būti tokie patys kiekvieną dieną. Pavyzdžiui, juos galima gaminti pagal šį receptą!

 

maistas

Balandėliai su grybų įdaru pomidorų padaže

 

  • 8 – 10 dideli kopūstų lapai
  • Svogūnų laiškų puošti

Įdarui:

  • 150 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 120 ml baltojo vyno
  • 0,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas šviežių, smulkintų rozmarinų arba čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 240 ml pomidorų padažo
  • 120 ml baltojo vyno
  • 0,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako

 

Gaminimas

 

Į verdantį vandenį sudėti kopūstų lapus, sumažinti ugnį ir virti 3 – 5 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Išgriebti lapus ir nusausinti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką, kol taps suminkštės ir permatomi. Sudėti supjaustytus grybus. Paskaninti druska ir pipirais. Uždengti ir troškinti ant vidutinės ugnies 5 minutes. Įpilti vyno ir toliau troškinti, kol skystis išgaruos. Sumaišyti su rozmarinais arba čiobreliais ir nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol atvės. Tada susmulkintą įdarą elektriniu trintuvu. Paruošti padažą: į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir 30 sekundžių pakepinti smulkiai supjaustytą česnaką. Supilti pomidorų padažą ir išmaišyti. Sumažinti ugnį ir supilti vyną. Virinti ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės – apie 10 minučių. Įdaro dėti ant kopūstų lapų ir užlankstyti kampus. Balandėlius perrišti svogūnų laiškais. Atsargiai balandėlius sudėti į pomidorų padažą. Uždengti ir palaikyti apie 10 minučių, kol sušils.

 

4 – 5 porcijų

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti