Daug moterų vargina krūtų jautrumas ir skausmas, vadinamas mastalgija. Jis gali kartotis reguliariai kas mėnesį arba net kasdien. Priežasčių, kodėl taip nutinka, yra ne viena. Įdomu tai, kad krūtų skausmas nėra dažnas krūtų vėžio simptomas, todėl nereikėtų baimintis be reikalo.

 

krutys

8 priežastys, kodėl krūtys būna skausmingos:

 
  • Per daug kavos. Tyrimai parodė, kad geriant per daug kofeino gali kamuoti krūtų skausmas ir jautrumas. Nors pati kava negali sukelti skausmo, tačiau jeigu juntamas šioks toks skausmas (pavyzdžiui, dėl hormonų svyravimo prieš mėnesines) ir geriamas tonizuojantis gėrimas, kava gali savijautą dar labiau pabloginti.
 
  • Netinkamo dydžio liemenėlė. Jeigu liemenėlė per didelė ar per maža, ji gali sukelti krūtų skausmą. Jeigu liemenėlė per daug ankšta, vielos lankeliai gali įsirėžti į odą ir sukelti diskomfortą, skausmą. O jeigu liemenėlė per didelė, ji pakankamai neprilaikys krūtų, todėl krūtys laisvai judės visą dieną ir taps skausmingos.
 
  • Kontraceptinės priemonės. Viena iš pagrindinių krūtų skausmo priežasčių – hormonų pokyčiai, atsirandantys, pradėjus vartoti kontraceptines tabletes. Daugumos kontraceptinių tablečių informacinių lapeliuose užrašyta, kad vaistai gali sukelti krūtų jautrumą. Žinoma, tai nereiškia, kad šalutinis poveikis pasireikš visoms. Jeigu krūtų jautrumas kelia didelį diskomfortą, galbūt reikėtų pakeisti kontraceptinių tablečių rūšį.
 
  • Sportas. Jeigu sporto salėje darėte pratimus, kurie galėjo turėti įtakos krūtinės raumenims, gali būti, kad tai tiesiog raumenų skausmas. Šį skausmą nesunku supainioti su krūtų jautrumu dėl kitų priežasčių. Galbūt jūs net nebuvote sporto klube, gal tiesiog atsitiktinai atlikote kitokius judesius, kurie galėjo sukelti raumenų skausmą.
 
  • Sena sportinė liemenėlė. Kalbant apie sportą: gali būti, kad jums reikia naujos sportinės liemenėlės. Nešiojant liemenėlę, kuri pakankamai neprilaiko, galima traumuoti krūtis. Svarbu ne tiktai, kokią liemenėlę nešiojama dieną, bet ir kokią nešiojama sportuojant, nes sportinė liemenėlė suteikia papildomo stabilumo, net ir energingai judant. Liemenėlė turi tikti idealiai.
 
  • Artėjančios menstruacijos. Bene dažniausia krūtų jautrumo priežastis yra PMS. Kai pasikeičia hormonai ir artėja menstruacijos, dažną dailiosios lyties atstovę pradeda vargina jautrios, skausmingos krūtys. Kai kuriais mėnesiais gali jos būti skausmingesnės negu kitais. Jeigu tai kelia didelį diskomfortą, reikėtų pasikalbėti apie tai su gydytoju. Tinkamos kontraceptinės tabletės gali padėti pasijusti geriau.
 
  • Augančios krūtys. Jaunos, bręstančios merginos kartais skundžiasi jautriomis, skausmingomis krūtimis, bet greičiausiai taip yra tiesiog todėl, kad jos vystosi. Augimo skausmas yra realus dalykas, todėl kartais krūtys gali būti jautresnės negu paprastai.
 
  • Nėštumas. Tai gali būti vienas iš šalutinių nėštumo poveikių. Jeigu neseniai turėjote nesaugų seksą ir sperma pateko netoli lytinių organų, reikėtų atlikti nėštumo testą. Tačiau nereikėtų pulti į paniką – nėštumas yra tik viena priežasčių, kodėl krūtys tampa skausmingos.