3 gėrimai, kurie atgaivins net karščiausią dieną
2015-08-13 14:10Vasaros karštis skatina prakaitavimą ir dehidrataciją, todėl labai svarbu vartoti pakankamai vandens arba gaiviųjų gėrimų. Tikriausiai niekam nekyla abejonių, kad vasaros gėrimas nr. 1 yra vanduo. Išpilstytas į butelius, filtruotas, atvėsintas ar paskanintas citrinos griežinėliu. Kai pabosta vanduo, galima užsišaldyti vandens ir citrinų sulčių ledukų ir, kai karšta, gaivintis jais. Vasaros gėrimas nr. 2 yra šalta arbata, tačiau ne ta, kuri įprastai parduodama prekybos centruose. Rekomenduojama išbandyti žaliąją ir baltąją arbatą, kinrožes, pipirmėtes, rozmarinus, pankolius, kalendras ir t. t. Taip pat karštą dieną galima gerti antioksidantų turtingas granatų sultis. Reikėtų vengti labai saldžių gėrimų, nes cukrus nepadeda numalšinti troškulio.
Kai karštas oras, taip pat rekomenduojama gerti karštą arbatą. Karšta arbata skatina prakaitavimą, o prakaitas natūraliai vėsina organizmą. Tačiau tai patinka ne visiems žmonėms, todėl geriausia ir sveikiausia gerti kambario temperatūros gaiviuosius gėrimus. Pernelyg šalti taip pat gali sukelti įvairių sveikatos problemų.
Vitaminų ir mineralinių medžiagų atsargas galima papildyti ir geriant atvėsintą pieną. Pieno produktai turėtų būti įtraukti kiekvieno žmogaus mitybą, ypač vaikų. Piene yra baltymų, vitamino D ir kalcio. Daugelis dietologų rekomenduoja rinktis liesą pieną.
Ar galima gerti šimtaprocentines sultis, kai alina karščiai? Gydytojai ir sveikatos specialistai šį gėrimą vartoti labai saikingai, nes natūraliose sultyse yra nemažai cukraus ir kalorijų.
Kartais gėrimus gali pakeisti daug vandens turintys, sultingi vaisiai ir daržovės: arbūzai, melionai, uogos, pomidorai, agurkai, lapinės daržovės. Visos šios daržovės taip pat turi labai mažai kalorijų, tad jos ne tik apsaugo nuo dehidratacijos, bet ir gali padėti sulieknėti.
Šalta apelsinų ir mėtų arbata
- Šaukštelis arbatžolių
- 2 šaukšteliai cukraus
- 240 ml vandens
- 240 ml apelsinų sulčių
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- 8 – 10 mėtų lapelių
- Ledo pagal skonį
Gaminimas
Arbatžoles, mėtų lapelius ir cukrų užpilti karštu vandeniu. Palikti 10 minučių, kad pritrauktų. Į stiklines pridėti ledo kubelių, įdėti kelis mėtų lapelius, supilti pusę apelsinų sulčių ir pusę arbatos, šaukštą citrinų sulčių. Papuošti apelsino griežinėliu.
100 ml apie 43 kcal
Paruošimo laikas: 15 min
2 žmonėms
Indiškas mandarinų limonadas
- 0,5 ml mandarinų sulčių
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kmynų, imbiero pagal skonį
Gaminimas
Sultis sumaišyti su prieskoniais (kmynus prieš tai pakepinti sausoje keptuvėje). Atšaldyti ir patiekti.
100 ml apie 40 kcal
Paruošimo laikas: 5 min
2 žmonėms
Detoksikuojantis granatų, citrinų ir imbierų gėrimas
- Granatas
- Citrina
- Imbiero pagal skonį
- 470 ml mineralinio vandens
Gaminimas
Išimti granato sėklas. Citriną nulupti. Užpilti puse mineralinio vandens ir sutrinti elektriniu trintuvu su griežinėliu imbiero. Skystį nukošti, kad nebeliktų sėklų. Užpilti likusiu vandeniu ir išmaišyti.
100 ml apie 22 kcal
Paruošimo laikas: 10 min
2 žmonėms