Galvos skausmą gali sukelti tai, su kuo susiduriame kiekvieną dieną. Pažinkime savo priešus (galvos skausmo sukėlėjus) ir lengvai juos įveikime!

 

Kvepalai

 

Nuo migrenos kenčiantys asmenys jautriau reaguoja į stiprius kvapus negu tie, kurie nepatiria šių priepuolių. Pavyzdžiui, įėję į prekybos centrą, kuriame prekiaujama kvepiančiomis priemonėmis, iš jo išeina jausdami nepakeliamą galvos skausmą. Ką tokiu atveju daryti? Gydytojai vieningai rekomenduoja vengti stiprių kvapų. Tačiau tai nereiškia, kad migrena sergantys žmonės privalo atsisakyti kvepalų, nes ne į visus kvapus reaguojama taip pat. Norėdami sužinoti, ar kvapai sukelia galvos skausmus, apie mėnesį reikėtų nenaudoti jokių priemonių su kvapiomis medžiagomis. Jeigu simptomai sumažėja arba išnyksta, galite bandyti kvapus ir stebėti savo organizmo reakciją.

 

Alkis

 

Pusryčių nevalgantys žmonės dažniau skundžiasi galvos skausmais. Taip yra ne tik dėlto, kad pasikeičia cukraus lygis kraujyje. Pabudus, akių tinklainės reaguoja į dienos arba lempos šviesą. Jos siunčia signalą į smegenis, kad būtų sužadintas alkio jausmas. Žmonės, kurie atsisako pusryčių, jaučiasi vangesni ir dažniau kenčia nuo galvos skausmo. Pusryčius derėtų valgyti tik atsikėlus, o ne po trijų valandų. Maistingi pusryčiai turėtų būti pagaminti iš produktų, turinčių baltymų ir angliavandenių. Jie suteikia energijos visai dienai.

 

Atostogos

 

Sunku patikėti, kad atostogos gali sukelti fizinį galvos skausmą. Tačiau susiruošti atostogoms nėra labai paprasta. Galbūt todėl nuvykus į atostogų vietą pradeda kamuoti stipresnis ar silpnesnis galvos skausmas. Organizmas taip reaguoja į patirtą stresą, ruošiantis atostogoms. Tokių galvos skausmų galima išvengti. Būtina gerti pakankamai vandens, gerai išsimiegoti, likus kelioms dienoms iki atostogų, susipakuoti daiktus prieš kelias dienas.

 

Trijų dimensijų filmai

 

Dažnas pastebi, kad užsidėjus trijų dimensijų akinius, ima skaudėti galvą. Ypač jautrūs į migreną linkę asmenys. Kino teatre smegenys tarsi praranda pusiausvyrą. Jos nebegali adekvačiai reaguoti į aplinkui skraidančius daiktus, iš visų pusių sklindančius garsus, ryškias šviesas. Jeigu migrenos priepuolį sukelia trimatis vaizdas, vienintelė išeitis – vengti tokių filmų ir vaizdų.

 

Organizmo paros sutrikimas, nuskridus keletą laiko juostų

 

Galvos skausmas – dažnas, bet nemalonus lėktuvų keleivių (ypač tolimų skrydžių) palydovas. Savijauta būna bloga dėlto, kad trūksta miego, sutrikdomas įprastas mitybos režimas, kyla dehidratacijos pavojus. Be to, skrydžių metu patiekiamame maiste būna gausu konservantų ir maisto priedų, kurie yra viena iš galvos skausmo priežasčių. Skrydžio metu reikėtų gerti daug vandens, vengti maisto, kuriame yra labai daug konservantų, valgyti įprastu laiku. Išlipus iš lėktuvo įkvėpti gaivaus oro.

 

Ryškios ir mirgančios šviesos

 

Ryškios, mirgančios, pulsuojančios šviesos galvos skausmą sukelia ne tik tiems, kurie kenčia nuo migrenos, bet ir visiems kitiems. Saulėtomis dienomis reikėtų nepamiršti akinių nuo saulės. Vengti vietų, kurioje yra prastas, mirguliuojantis apšvietimas.