Artimųjų Rytų virtuvė – kvapnių prieskonių, autentiškų ingredientų ir šimtmečiais puoselėtų tradicijų derinys. Šio regiono patiekalai garsėja ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir sveikatai palankia sudėtimi. Nuo kreminio humuso iki traškių falafelių, nuo sočios mujadaros iki pikantiškų kebabų – Artimieji Rytai siūlo daug įvairių ir lengvai paruošiamų patiekalų.

 

Libanietiška mujadara

 

4 porcijos

100 g 150 kcal

Ruošti 50 min.

 
  • 150 g rudųjų lęšių
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 100 g ilgagrūdžių ryžių
  • 3 nedideli svogūnai
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • Pusė šaukštelio maltų kmynų
  • Trečdalis šaukštelio maltos kalendros
 

GAMINIMAS. Lęšius perplauti ir subėrus į puodą užpilti 800 ml vandens. Virti ant vidutinės kaitros apie 20 min., kol suminkštės, bet neišteš. Pasūdyti. Kai lęšiai įpusės virti, į tą patį puodą suberti perplautus ryžius, supilti likusį vandenį. Virti dar 10 min. Svogūnus supjaustyti nedideliais gabalėliais ir apie 15 min. kepti įkaitintame aliejuje, kol suminkštės, lengvai karamelizuosis ir taps gintarinio atspalvio. Kartu su prieskoniais įmaišyti į ryžių ir lęšių masę. Gardu patiekti su natūraliu jogurtu, gaiviomis daržovių salotomis.

 

Mujadara,-,Lentils,And,Rice,Pilaf,With,Caramelized,Onion,On

 

Vegetariškos dolmos

 

8 porcijos

100 g 271 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

  • 180 g vynuogių lapų
  • 160 ml alyvuogių aliejaus
  • 4 valgomieji svogūnėliai
  • Pomidoras
  • Saujelė smulkintų pankolių
  • 400 g ilgagrūdžių ryžių
  • Saujelė smulkintų šviežių mėtų
  • Saujelė smulkintų šviežių krapų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 500 ml daržovių sultinio

JOGURTINIAM PADAŽUI:

  • 450 g natūralaus graikiško jogurto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Saujelė smulkintų šviežių krapų
  • Saujelė smulkintų šviežių mėtų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Vynuogių lapus kelias minutes virti sūdytame vandenyje. Išgriebus pamerkti į ledinį vandenį. Nusausinti ir nupjauti kietąsias dalis. Svogūnėlius ir pomidorą smulkiai supjaustyti, sumaišyti su pankoliais, ryžiais, mėtomis, krapais ir dviem trečdaliais aliejaus, pagardinti prieskoniais. Kelis vynuogių lapus iškloti taip, kad persidengtų vienas su kitu. Centre dėti įdaro ir susukti mažą ritinėlį. Jeigu lapai nenori laikytis, surišti siūlu. Taip paruošti visus. Sudėti į puodą, užpilti likusiu aliejumi ir sultiniu. Virti ant mažos kaitros apie 45 min. Sumaišyti visus padažo ingredientus. Dolmas galima patiekti tiek šiltas, tiek šaltas.

 

Dolma,,Tasty,And,Delicious,Food,,Homemade,Food

 

Avinžirnių humusas

 

6 porcijos

100 g 293 kcal

Ruošti 5 min.

 

  • 250 g virtų avinžirnių
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 60 g tahinio (sezamų pastos)
  • Skiltelė česnako
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Pusė šaukštelio malto kumino
  • Šaukštas sezamų sėklų
  • Druskos pagal skonį
  • 45 ml šalto vandens
  • Maltos saldžiosios paprikos, granatų sėklų patiekti
 

GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės (truputį avinžirnių pasilikti). Patiekti pabarsčius malta paprika, granatų sėklomis ir likusiais avinžirniais.

 

Chickpea,Hummus,,Healthy,Vegetarian,Food

 

Klasikiniai falafeliai

 

4 porcijos

100 g 222 kcal

Ruošti 50 min.

 
  • 200 g mirkytų avinžirnių
  • 500 ml vandens
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • Kelios šakelės šviežių petražolių
  • Keli šviežių kalendrų lapeliai
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Trečdalis šaukštelio maltų kmynų
  • Trečdalis šaukštelio maltos kalendros
  • Trečdalis šaukštelio kepimo miltelių
  • 30 g kvietinių miltų
  • 500 ml aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Per naktį išmirkusius avinžirnius gerai nuvarvinti, nusausinti. Svogūną, česnaką, petražoles ir kalendras smulkiai supjaustyti. Avinžirnius kartu su visais šiais ingredientais sudėti į smulkintuvą ir malti, kol susidarys grūdėta, bet vientisa masė. Įmaišyti prieskonius, kepimo miltelius ir miltus. Masę dėti į šaldytuvą ir laikyti 30 min., kad sutvirtėtų. Iš paruoštos masės drėgnomis rankomis formuoti kamuoliukus ir kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus ir taps traškūs. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti šiltus, gardu su tahinio, jogurtiniu ar kitu mėgstamu padažu, šviežiomis daržovėmis, pita.

 

Falafel,Balls,On,A,Wooden,Cutting,Board.arabic,Snack,Falafel

 

Turkiški kebabai

 

4 porcijos

100 g 250 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 500 g maltos avienos (bent 20 % riebumo)
  • Pusė raudonos saldžiosios paprikos
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio maltų kmynų
  • Pusė šaukštelio malto žagrenio
  • Ketvirtis šaukštelio maltos aitriosios paprikos
 

GAMINIMAS. Avieną sumaišyti su smulkinta paprika, tarkuotu ir nusunktu svogūnu, prieskoniais. Masę minkyti apie 5 min., kol taps vientisa ir lipni. Uždengus 30 min. dėti į šaldytuvą. Iš paruoštos mėsos ant iešmų lipdyti kebabus. Tvirtai suspausti. Kepti lauko kepsninėje ant vidutinės kaitros grotelių 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol apskrus ir įgaus gražią plutelę. Skanu patiekti su keptomis arba šviežiomis daržovėmis, pita ir jogurtiniu padažu.

 

Traditional,Turk,Adana,Kebap,On,Shashlik,Skewer,With,Barbecue,Vegetable,

 
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė