Šiurpiai gardus Helovino meniu
2024-10-31 08:58Artėja šiurpiausia metų šventė – Helovinas. Jeigu jau prisijaukinote (ar bent jau bandote) šią amerikietišką tradiciją ir ketinate organizuoti šiurpnakčio šventę, metas pasidairyti ne tik grėsmingų kostiumų, bet ir šiurpiai gardžių valgių idėjų.
Pica „Stebiu tave“
6 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 2 val.
PAGRINDUI:
- 175 ml vandens
- 13 g sausų mielių
- Šaukštelis cukraus
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 25 g margarino
- 300 g miltų
- Žiupsnelis druskos
VIRŠUI:
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 50 g pomidorų padažo
- 100 g parmezano
- Smulkintų džiovintų raudonėlių
- 150 g karštai rūkyto kumpio plonais griežinėliais
- 180 g mocarelos
- Keli vyšniniai pomidorai
- Kelios alyvuogės be kauliukų
- Šviežių bazilikų papuošti
GAMINIMAS. Vandenį pašildyti iki 40 °C, sumaišyti su mielėmis ir cukrumi. Palikti pastovėti 5 min. Supilti pusę aliejaus, lydytą margariną ir atsargiai sumaišyti. Miltus sumaišyti su druska ir pamažu supilti į bendrą masę, viską gerai išmaišyti. Tešla turi būti gana lipni. Rankas suvilgyti likusiu aliejumi, išminkyti tešlą ir suformuoti rutulį. Jį dėti į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti maždaug 1,5 val. Iš tešlos iškočioti 1 cm storio apskritimą, kraštus šiek tiek užlenkti. Aptepti aliejumi ir 6–8 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Apkeptą picos padą truputį atvėsinti, aptepti pomidorų padažu, pagardinti prieskoniais, tolygiai pabarstyti parmezanu. Ant viršaus išdėlioti itin plonai pjaustytą kumpį ir riekelėmis raikytą mocarelą. Ant kiekvienos riekelės dėti po pomidoro griežinėlį, o ant jo – perpjautą alyvuogę lyg „akį“. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Patiekti papuošus smulkintais bazilikais.
Sumuštiniai „Pabaisiukai“
2 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 15 min.
- 4 riekės sumuštinių duonos
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- 30 g tepamojo sūrio su žalumynais
- Keli salotų lapai
- 50 g riekelėmis raikyto saliamo
- Pomidoras
- Trumpavaisis agurkas
- 30 g fermentinio sūrio
- Kelios juodosios alyvuogės be kauliukų
GAMINIMAS. Duoną iš abiejų pusių negausiai apipurkšti aliejumi ir trumpai skrudinti (skrudintuve ar sausoje keptuvėje), kol lengvai apskrus. Riekes perpjauti pusiau, kad išeitų trikampiai. Pusę jų aptepti sūriu, ant viršaus dėti salotų lapą, dešros ir pomidoro riekelę, agurko griežinėlį. Uždengti kitu duonos trikampėliu. Dekoruoti sumuštinius taip, kad atrodytų lyg pabaisiukai: iš sūrio sukurti „dantis“, iš agurko griežinėlių ir alyvuogių „akis“. Tepant majonezą ar kitą padažą galima sukurti plaukus, barzdą, imituoti kraują ir pan.
Mėsainiai „Moliūgėliai“
6 porcijos
100 g 375 kcal
Ruošti 30 min.
VIŠTIENOS MALTINIAMS:
- 150 g maltos vištienos
- Mažas svogūnas
- 2 šaukštai majonezo
- 2 šaukštai krakmolo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
MĖSAINIAMS:
- 6 mėsainių bandelės
- Saujelė burokėlių lapų
- Didelis pomidoras
- Geltona paprika
- 100 g sūrio karštiems sumuštiniams
GAMINIMAS. Sumaišyti visus maltiniams skirtus ingredientus, formuoti plonus kepsnelius ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Formuoti mėsainius. Bandeles perpjauti pusiau. Ant apatinės jų dalies dėti burokėlių lapą, ant jų – pomidoro griežinėlį, paprikos riekelę, maltinį, sūrio trikampėlį, vėl burokėlių lapą ir viską uždengti bandelės viršutine dalimi, kurioje išpjauti „moliūgo akis“. Paruoštus mėsainius 10 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti viršuje įsmeigus paprikos kotelius.
Moliūgų sriuba „Voro pinklės“
4 porcijos
100 ml 95 kcal
Ruošti 35 min.
- 500 g moliūgo
- 2 morkos
- 2 bulvės
- 1 l vandens
- 50 g poro
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 100 ml neriebios grietinėlės + papuošti
- Druskos, maltos saldžiosios paprikos pagal skonį
- 60 g duonos skrebučių
GAMINIMAS. Nuluptą moliūgą, morkas ir bulves supjaustyti kubeliais, suberti į verdantį sūdytą vandenį. Virti apie 15 min. Porą susmulkinti žiedeliais ir kepti, kol suminkštės. Sudėti į sriubą. Pagardinti grietinėle ir žiupsneliu paprikos. Virti dar 5 min., pertrinti trintuvu iki vientisos masės. Prieš patiekiant ant viršaus iš grietinėlės suformuoti voratinklio raštą.
Įdarytos paprikos „Pikta šypsena“
4 porcijos
100 g 274 kcal
Ruošti 50 min.
- 4 saldžiosios paprikos
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas aliejaus kepti
- 400 g maltos kiaulienos ir jautienos mišinio
- 200 g virtų ryžių
- 100 g fermentinio sūrio
- Sauja petražolių
- Šaukštas pomidorų pastos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio malto muskato
GAMINIMAS. Nupjauti paprikų viršų, išvalyti sėklas. Kiekvienoje paprikoje aštriu peiliu išpjaustyti piktą veidelį: akių, nosies, burnos ertmes. Dėti į verdantį sūdytą vandenį ir apvirti 5 min., kol suminkštės. Išėmus perlieti šaltu vandeniu, nusausinti. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti, apkepti. Sumaišyti su malta mėsa, ryžiais, tarkuotu sūriu, smulkintomis petražolėmis, pomidorų pasta ir prieskoniais. Paprikas prikimšti įdaro, uždengti viršūnėlėmis, sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, kad nesiliestų. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Sausainiai „Raganos piršteliai“
60 vnt.
100 g 365 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 220 g minkšto sviesto
- 130 g miltelinio cukraus
- Didelis kiaušinis
- Šaukštelis migdolų ekstrakto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 320 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Sauja migdolų
- Braškių, aviečių ar kito raudono džemo
GAMINIMAS. Sviestą kartu su cukrumi, kiaušiniu, migdolų ir vanilės ekstraktu išplakti elektriniu plaktuvu iki purios vientisos masės. Pamažu maišant supilti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, pasūdyti. Gerai išminkytą tešlą 30 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsusios tešlos formuoti piršto formos sausainius. Jų viršuje įspausti po migdolą, kad primintų nagą. Prieš tai riešutą galima aptepti džemu, kad „nagas“ atrodytų kruvinas. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusių „pirštų“ galus pamirkyti džeme, kad primintų kraują.
Nealkoholinis kokteilis „Vampyro bučinys“
1 porcija
100 ml 86 kcal
Ruošti 5 min.
- 20 ml nealkoholinio aviečių likerio
- Keli ledo kubeliai
- Saujelė šaldytų aviečių
- 150 ml nealkoholinio šampano
GAMINIMAS. Aviečių likerį kartu su ledo kubeliais ir šaldytomis uogomis sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sumaišyti su šampanu ir supilti į taurę. Tam, kad atrodytų šiurpiau, taurę dekoruoti smeigtuku perdurtu akies formos saldainiu.
„Sukirmiję“ putėsiai
7 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 4 kiaušinių tryniai
- 50 g rudojo cukraus
- 500 ml 30 % riebumo grietinėlės
- 300 g juodojo šokolado
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- Kirminų formos guminukų papuošti
GAMINIMAS. Trynius kartu su cukrumi plakti elektriniu trintuvu, kol išeis puri masė. Pusę grietinėlės užkaitinti kone iki virimo ir pamažu supilti į trynių masę toliau plakant elektriniu plaktuvu. Šį mišinį perpilti į puodą ir virti ant silpnos kaitros nuolat maišant, kol ims tirštėti – apie porą minučių. Nukaisti. Sudėti gabalėliais laužytą šokoladą (trečdalį pasilikti), supilti vanilės ekstraktą, pasūdyti ir gerai išmaišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Likusią grietinėlę išplakti elektriniu plaktuvu iki standžių putų, įmaišyti į šokolado masę. Viską supilstyti į stiklinius indelius ir 2 val. šaldyti. Patiekti papuošus likusiu tarkuotu šokoladu ir į jį „įsiraususiais“ guminukais-kirminais.
Keksiukai „Vaiduokliukai“
10 vnt.
100 g 387 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 kiaušiniai
- 180 g varškės
- 150 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 90 g sviesto
- 150 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Purškiamos grietinėlės ir šokolado lašelių papuošti
GAMINIMAS. Kiaušinius sumušti į varškę, suberti cukrų, druską ir gerai išmaišyti. Sviestą ištirpinti ir supilti į varškės masę, išmaišyti. Įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą supilstyti į keksiukų formeles. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Prieš patiekiant ant kiekvieno keksiuko iš grietinėlės suformuoti po vaiduokliuką, iš šokolado lašelių padaryti akis ir burną.
Autorius Jūratė Survilė