Tarptautinės „Padėkos valytojui dienos“ proga, kuri pasaulyje minima spalio 16-ąją, bendrovė „Kärcher“ atliko Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimą apie tvarkymąsi. Lietuviai atsakė, iš ko mokosi tvarkytis, kas juos skatina susitvarkyti namuose ir kam skiria daugiausia dėmesio.  

 

Global_Global+News_Putzstudie_4

 „Padėkos valytojui dienos“ proga nutarėme atkreipti dėmesį į svarbų, bet dažnai nepastebimą valytojų darbą, o juk nėra nei vienos organizacijos, kuriai nereikėtų valymo paslaugų, taip pat nėra šeimų, kurioms nerūpėtų reguliariai sutvarkomi namai, – sako Mindaugas Levickas, UAB „Kärcher“ vadovas. – Nepriklausomai nuo to, esame vyrai ar moterys, kiek mums metų ar kur gyvename, dažniau ar rečiau tvarkomės visi. Inicijuodami tyrimą apie namų valymą, siekėme parodyti, kad jis reikalauja nemenkų pastangų ir laiko, nors motyvacija ir priežastys gali būti įvairios.“

 

Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad beveik trys ketvirtadaliai (74 proc.) apklausos dalyvių namų tvarkymosi įgūdžių mokėsi iš mamos. Tėvas ir YouTube surinko po 8 proc. balsų ir užėmė antrą vietą. Dar 2 proc. apklaustųjų paminėjo, kad namų tvarkymo gudrybių ieško programėlėje „TikTok“.

 

Prieš keletą savaičių „Kärcher“ išsamų tyrimą atliko 31 pasaulio šalyje. Rezultatai parodė, kad tvarkydami namus  mamos pavyzdžiu vadovaujasi 77 proc. apklaustųjų. Šioje apklausoje išsiskyrė japonai, kuriems pirmasis mokymosi šaltinis yra televizija (66 proc.), o mamos patirtis – tik antroje vietoje (57 proc.). Iš apklaustų lietuvių televizijos kaip mokymosi šaltinio nepaminėjo niekas.

 

Pasaulinė apklausa parodė, kad skirtingai nuo kitų amžiaus grupių, Z karta labiau pasitiki ne mamos ar tėvo pavyzdžiais, o internete gautais patarimais.

 

Tvarkosi laukdami svečių ir norėdami išvengti konfliktų su namiškiais

 

Į klausimą, kokios priežastys skatina lietuvius susitvarkyti, 20 proc. atsakė norintys laikytis švaros ir higienos, 13 proc. imasi tvarkymosi dėl to, kad turi atvykti svečiai, 63 proc. teigė, kad nori gyventi tvarkingai, ir 4 proc. teigė tvarkosi tik todėl, kad nenori pyktis su namiškiais.

 

Tarptautinis tyrimas parodė, kad švarą ir higieną pagrindine tvarkymosi priežastimi įvardino 87 proc. lenkų, 84 proc. japonų, 83 proc. olandų bei 54 proc. vokiečių. Vokiečiai, tradiciškai laikantys save viena pačių tvarkingiausių tautų, pagrindine tvarkymosi priežastimi nurodė svečių atvykimą – tokį atsakymo variantą pasirinko 60 proc. apklaustųjų.  Vokietijoje 20 proc. vyrų ir 10 proc. moterų prisipažino, kad tvarkosi tik dėl to, jog nori išvengti konfliktų šeimoje.

 

RCF_3_YOU_DO_YOU_family_Editorial_Visual_06_CI20-300_dpiIšaiškėjo, kuriose šalyse rečiau siurbia kilimus ir valo kriaukles

 

Į klausimą, ką tvarkymosi metu valo nuolat, lietuviai atsakė: virtuvę (20 proc.), vonios kambarį (15 proc.), dulkes (15 proc.), plauna grindis (13 proc.), siurbia kilimus ir išvalo tualetą (po 12 proc.). Veidrodžius kaskart teigia valantys 8 proc. lietuvių, langus – 2 proc.

 

Tarptautinis tyrimas parodė: 17 proc. belgų nemano, jog kilimus reikia valyti nuolat, tuo tarpu tokį požiūrį palaiko tik 3 proc. Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų. Kita vertus, 34 proc. belgų pažymėjo, kad tvarkydami namus kaskart būtinai išvalo langus, o visame pasaulyje šiam teiginiui pritaria 26 proc. gyventojų. 32 proc. JK gyventojų teigė niekada nevalantys kriauklių, kai visame pasaulyje tokiai nuostatai pritaria 22 proc.

 

Tyrimo metu išaiškėjo, kurie darbai namų tvarkymo metu daugeliui pasaulio gyventojų tampa iššūkiu: dulkių šluostymas ir kilimų valymas (33 proc.), langų valymas be dryžių (32 proc.), aukštai esančių paviršių valymas (30 proc.).

Iš visų apklaustųjų vokiečiai išsiskyrė didžiausiu dėmesiu dušų, vonių ir tualetų valymui: 80 proc. apklaustųjų nuolat valo dušo kabiną, 87 proc. skiria laiko kanalizacijos vamzdyno valymui, 90 proc. valo klozetus.

 

„Tyrimai rodo, kad skirtingose šalyse susiklosto nevienoda tvarkymosi kultūra. Tačiau svarbu suprasti, kad švarai dėmesį skiriančių žmonių darbas sukuria jaukesnę aplinką ir namuose, ir darbe, ir viešosiose erdvėse. Tarptautinės „Padėkos valytojui dienos“ proga kviečiame prisiminti šios srities darbuotojus ir nepamiršti jiems pasakyti „ačiū“, – sako UAB „Kärcher“ vadovas M. Levickas.

 

Daugiau informacijos:

   

Jurgita Buivydienė, UAB „Kärcher“ rinkodaros projektų vadovė (+37061100686, jurgita.buivydiene@karcher.com)

 

*Pastabos:

 

1) Lietuvos gyventojų apklausa apie namų tvarkymą buvo surengta 2024 m. spalio 3-7 dienomis; joje savo nuomonę internetu pateikė 7500  respondentų.

 

2) Pirmą kartą „Padėkos valytojui diena“ buvo paminėta 2015 m. Naujojoje Zelandijoje. Ją inicijavo vietinė Pastatų Priežiūros įmones vienijančios organizacija (BSCNZ) ir „Kärcher“. Žinia apie „Padėkos valytojui dieną“ pasklido itin plačiai ir gavo palaikymą kitose valstybėse. Prisijungiant vietiniams partneriams kitose šalyse, „Padėkos valytojui diena“ ,tampa pasaulinio lygmens iniciatyva, kurios tikslas – visame pasaulyje pripažinti sunkiai dirbančių valytojų darbą, kuris dažnai atliekamas ne mūsų darbo valandomis, todėl lieka nematomas ir nepastebėtas.