Maloniai trapūs sluoksniuotos tešlos desertai
2024-09-27 08:58Sluoksniuota tešla – puikus pagrindas tobuliems, burnoje tirpstantiems desertams. Lengva, maloniai trapi, leidžianti eksperimentuoti ir tarpusavyje derinti skirtingiausius ingredientus. Siūlome išbandyti keletą puikių sluoksniuotos tešlos skanėstų variacijų.
Naminė sluoksniuota tešla
Ruošti 2 val.
- 500 g miltų
- 75 g lydyto sviesto
- 250 ml ledinio vandens
- Šaukštelis druskos
- 300 g sviesto
GAMINIMAS. Miltus persijoti ir supilti ant darbinio paviršiaus. Kauburėlyje suformuoti duobutę, į kurią supilti lydytą sviestą, vandenį bei druską. Imant po truputį miltų iš kraštų suminkyti tešlą. Iš jos suformuoti rutulį, kurio viršuje giliai įpjauti kryžių. Taip paruoštą tešlą pridengti riebalais patepta maistine plėvele ir 30 min. dėti į šaldytuvą.
Sviestą dėti tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir kočėlu išmušti 1 cm storio lakštą.
Atvėsintą tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus, atlenkti įpjautus kraštus ir iškočioti į keturlapį dobilą primenantį ploną lakštą. Į jo centrą dėti paruoštą sviesto lakštą, tešlos kraštus užlenkti taip, kad visiškai paslėptų sviestą. Apvertus tešlą iškočioti 7–8 mm storio stačiakampį. Mintyse per centrą nubrėžti liniją ir vieną tešlos kraštą atlenkti iki centrinės linijos. Taip pat užlenkti kitą kraštą, paskui tešlą sulenkti dar pusiau ir, suvyniojus į maistinę plėvelę, bent 30 min. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos iškočioti 7–8 mm storio stačiakampį ir vėl kartoti lenkimą. Susukti į maistinę plėvelę ir vėl šaldyti 30 min. Procesą kartoti dar kartą ir tuomet tešla bus paruošta.
Pyragėliai su kreminės varškės ir uogų įdaru
8 vnt.
100 g 288 kcal
Ruošti 3 val.
KREMINIAM ĮDARUI:
- 240 ml riebaus pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 3 didelių kiaušinių tryniai
- 70 g cukraus
- 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
- 10 g sviesto
PAGRINDUI:
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- 350 g mėgstamų uogų
- Kiaušinis
- 2 šaukšteliai pieno
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Pasiruošti įdarą: pieną su vanilės ekstraktu kaitinti iki užvirimo ir atidėti.
Trynius plakti su cukrumi, kol išeis puri masė. Įmaišyti krakmolą, kad neliktų gumuliukų. Pamažu maišant supilti karštą pieną. Viską vėl virti, kol sutirštės. Galiausiai įmaišyti sviestą ir nukėlus palikti truputį atvėsti. Pridengti maistine plėvele (neturi būti jokio oro tarpo!) ir 2 val. dėti į šaldytuvą.
Iš tešlos iškočioti lakštą ir išpjaustyti norimo dydžio 8 kvadratėlius. Kiekvieną sulenkti pusiau iki trikampio, šonuose įpjauti, tik ne iki pat galo, kad tešlos kraštai neatsiskirtų. Tešlą atlenkti, įpjautus kraštus sukryžiuoti tarpusavyje taip, kad pasikeistų vietomis – išeis pyragėlio rėmelis.
Kiekvieną pagrindą aptepti kiaušinio ir pieno plakiniu, dugną lengvai subadyti. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Išėmus palikti atvėsti.
Į vidurį dėti kreminio įdaro, ant viršaus – uogų ir apibarstyti milteliniu cukrumi.
Cinamoninės juostelės
8 porcijos
100 g 322 kcal
Ruošti 35 min.
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- 100 g lydyto sviesto
- 100 g cukraus
- Šaukštas cinamono
GAMINIMAS. Iš tešlos iškočioti maždaug 1 cm storio lakštą, supjaustyti juostelėmis ir aptepti sviestu bei apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Obuolių žiedeliai
10 porcijų
100 g 245 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 dideli obuoliai
- 100 g lydyto sviesto
- 100 g cukraus
- Šaukštas cinamono
- 400 g sluoksniuotos tešlos
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti apie 1 cm storio žiedeliais. Kiekvieną pamirkyti lydytame svieste bei apvolioti cukraus ir cinamono mišiniu.
Tešlą supjaustyti plonomis ilgomis juostelėmis ir jomis apsukti paruoštus obuolių žiedelius. Pyragėlius aptepti likusiu sviestu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Bandelės su kriaušėmis ir šokoladu
8 vnt.
100 g 312 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 kriaušės
- 100 g juodojo šokolado
- 60 g pieninio šokolado
- 50 g sviesto
- Keli lašai romo esencijos
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- Kiaušinio baltymas
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Kriaušes nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis riekelėmis.
Šokoladus kartu su sviestu išlydyti, įmaišyti romo esenciją.
Iš tešlos iškočioti apie 0,5 cm storio lakštą, išpjauti 8 stačiakampius. Kiekvieną aptepti tirpintu šokoladu. Ant vienos pusės išdėlioti kriaušių riekeles, šias vėl aptepti šokoladu (truputį tirpinto šokolado pasilikti). Tešlą sulenkti pusiau, taip, kad įdaras pasislėptų. Kraštus tvirtai užspausti. Kiekvieną bandelę keliskart įpjauti, kad kepant prasiskirtų ir šiek tiek atskleistų įdarą. Viršų aptepti kiaušinio baltymu. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Pravėsusias apšlakstyti likusiu šokoladu, papuošti milteliniu cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė