Stilistai pakraipo galvą išgirdę klausimą, ar gyvūnų kailio raštai – viena ryškiausių artėjančio rudens tendencijų. Pasirodo, kai kurie motyvai niekada neišeina iš mados, jais drąsiai galima puoštis visais metų laikais. Mat jau tapę bazinio garderobo dalimi. Populiariausias ir lengviausiai su klasikiniais drabužiais derinamas leopardo kailio raštas, kuris vasaros pabaigoje neabejotinai užkariaus miestų gatves.

 

Mėgstamas žvaigždžių ir dizaineriųOutdoor,Fashion,Portrait,Of,Woman,Wearing,Trendy,Animal,,Leopard,Print

 

Leopardo kailio raštas yra populiarus, bet šiuo metu tai tikrai nėra tendencija. Ir tai ne trūkumas, o veikiau privalumas. Bent taip sako stilistai, kuriems tenka klientų mėgstamus drabužius integruoti į bazinį garderobą. Ištisus dešimtmečius leopardo kailio raštas buvo laikomas ekstravagantišku aprangos elementu. Juo itin mėgo puoštis legendinė aktorė Audrey Hepburn, stiliaus ikona Jackie Kennedy ir tokios XX a. 9-ojo dešimtmečio žvaigždės kaip atlikėja Blondie, modelis Kate Moss. Būtent šios garsios damos atsakingos už tai, kad leopardo raštai dabar yra klasikinis ir beveik neutralus kapsulinės spintos elementas. Tačiau, kad ir koks nesenstantis būtų, visada sulaukia daugiau dėmesio vėstant orams. Tuomet tiek įžymybės, tiek mados žurnalų redaktoriai jį tarsi prisimena iš naujo. Mat leopardo kailio raštas idealiai tinka subtiliam sluoksniavimui, o juk tuo užsiimama būtent vėlyvą vasarą ir ankstyvą rudenį. Visgi šįmet į mados gerbėjų akiratį šis raštas sugrįžo gana anksti. 2024 m. pavasario ir vasaros kolekcijose leopardo kailio rašto drabužių pristatė įtakingiausi mados prekių ženklai „Nina Ricci“, „Celine“, „Dolce & Gabbana“. Tai margi lengvai krintantys satino sijonai, tiesiai kirptos, bet dirželiu per liemenį sujuosiamos natūralių audinių suknelės ir kuklios palaidinės. 2024–2025 m. rudens ir žiemos kolekcijose šiuo raštu margintų drabužių dar daugiau. Leopardo kailį iš naujo prisiminė „Dior“, „Zimmermann“ ir „Isabel Marant“. Laukinis šauksmas šaltojo sezono kolekcijose skamba gerokai garsiau. Leopardo kailio raštas puošia ne tik sukneles ilgomis rankovėmis, bet ir švarkelius, paltus, klasikinio kirpimo (pieštuko silueto) sijonus. Visgi ryškiausias elementas – šio rašto kelnės. Jos buvo itin populiarios prieš maždaug 20 metų. Dabar stilistai ir mados žurnalų redaktoriai vėl rašo apie tai, kaip šį ryškų drabužį priderinti ir dėvėti ne tik pramogaujant mieste, bet ir dirbant biure.

 

Ką rekomenduoja stilistai?

 

Nekantriai laukdami rudens stilistai noriai dalija patarimus socialiniuose tinkluose, kaip derinti gyvūnų, o tiksliau – būtent leopardo kailio rašto drabužius. 2024 m., pasak jų, geriausia šį raštą dėvėti su klasikiniais drabužiais. Populiariausias ir stilingiausias derinys – minėtu raštu margintas satino sijonas iki pusės blauzdų, balti ar dryžuoti marškiniai, tamsiai mėlynas švarkas ir aukso papuošalai. Tiesa, yra ir kita kryptis, kurią itin mėgsta „TikTok“ nuomonės formuotojos. Ji žymima grotažyme #mobwife, reiškiančią gangsterio (nusikaltėlio) žmoną. Šioji estetikos kryptis vertinama prieštaringai, mat balansuoja ties kičo riba. Tačiau jaunosios nuomonės formuotojos ją itin mėgsta, mat tokie ryškūs ir ekstravagantiški deriniai įspūdingai atrodo nuotraukose. Visgi vyresnės kartos stilistai įsitikinę, kad tai tėra trumpalaikė tendencija. Jau rudenį ji nebus populiari, tad pataria kurti žaismingus, bet elegantiškus derinius. Beje, leopardo kailio raštai patenka į tylios prabangos estetikos kategoriją. Tad nereikia baimintis tokių drabužių dėvėti kasdien. Kaip tai padaryti, savo sekėjams instagrame parodė profesionali stilistė amerikietė Millie Mackintosh. Jos deriniai – puikus įkvėpimo šaltinis. Stilistė leopardo kailio rašto kelnes derina su minimalistiniais juodais marškinėliais be rankovių, kuklia juoda rankine ir balerinukėmis. Leopardo kailio rašto sijoną ji siūlo derinti su balta glaustinuke, baltais laisvalaikio bateliais ir tamsiai mėlynu klasikinio kirpimo švarku. Šie deriniai paprasti, net kuklūs, bet neabejotinai stilingi ir madingi. Drąsiausias sekėjas ji ragina leopardo kailio raštus derinti su dryželiais, o norinčioms subtilesnio įvaizdžio siūlo rinktis šiuo raštu margintus aksesuarus. Mat jie puikiai papildo klasikinius juodus, smėlinius ar tamsiai mėlynus drabužių derinius.

 

Mada nepamiršo ir kitų gyvūnų

 

Nors dominuoja leopardo kailio raštas, vietos randa ir kitų gyvūnų motyvai – karvės kailio ir gyvačių odos. Tiesa, jų gerokai mažiau. O štai zebro kailis, kuriuo prieš dvejus metus puošti švarkai, kelnės ir suknelės, išvis buvo pamirštas. Tačiau tai nereiškia, kad šių raštų negalima dėvėti. Atvirkščiai, šiuolaikinė mada skatina būti originaliems ir iš spintų ištraukti tuos drabužius, kurie (pa)tinka, nepaisant to, ar kiti tokius (ne)dėvi. Tokį drąsų požiūrį skatina puoselėti garsios ir stilingos moterys, pavyzdžiui, muzikos atlikėja Rihanna, kuri šią vasarą drąsiai puošiasi ne tik ekstravagantiškomis leopardo kailio rašto suknelėmis, tačiau ir karvės kailio margumo maudymosi kostiumėliais ar zebro kailio imitacijos džinsais. Ryškus gyvūnų raštų atgimimas siejamas su anapilin šįmet išėjusio dizainerio Roberto Cavalli kūrybos pagerbimu. Šis mados grandas garsėjo kuriamu seksualiu įvaizdžiu ir meistrišku gamtos bei gyvūnų motyvų naudojimu audiniuose. Šį rudenį puoštis vintažiniais originaliais ar šio dizainerio kūrybos motyvų įkvėptais gyvūnų rašto drabužiais bus labai madinga. Tačiau atsirado ir šis tas originalaus. Tai paukščių plunksnų imitacija puošti paltai ir švarkai. Dar 2020 m. tokių drabužių pristatė dizaineris Fausto Puglisi. Tuomet jie didelio susidomėjimo nesulaukė, tačiau prabėgus ketveriems metams netikėtai išpopuliarėjo. Tiesa, tai konceptualūs ir įdomūs rūbai, kuriais puoštis kasdien nepatogu, bet panaudoti paukščių plunksnų motyvą kaip aksesuarą rudenį tikrai verta. Taip pat artėjant rudeniui derėtų atkreipti dėmesį į gyvatės odos rašto aksesuarus. Šaltąjį sezoną bus madingos vidutinio dydžio ir mažos pirkinių krepšio stiliaus rankinės, puoštos gyvatės odos imitacija. Taip pat diržai, kuriais stilistai siūlo sujuosti marškinių tipo ir megztas sukneles. Beje, žiemą sugrįš ir gyvatės odos raštais puošti drabužiai – tamprios palaidinės aukštu kaklu, susiaučiami ar odiniai sijonai.

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė