Kolagenas – dažnai minima medžiaga, naudojama kosmetikoje, maisto papilduose, priemonėse plaukams. Tačiau kas iš tiesų tai yra ir kokia jo nauda organizmui?

 

Kas tai?Marine_collagen_insta_9_new

 

Kolagenas – baltymas, kurio yra kiekvieno žmogaus organizme. Savo struktūra jis primena klijus ir organizme su Jis it cementas, surišantis visus organus į darnią visumą.

 

Mokslininkai yra atradę 28 kolageno tipus, bet mums aktualiausi I, II ir III tipai, nes jų daugiausia. Žmogaus organizme yra net 90 % I tipo kolageno, kuris randamas plaukuose, odoje, kauluose, naguose, sausgyslėse. II tipo yra sąnariuose, III – raumenyse, odoje, kraujagyslėse. „Melior“ komanda sukūrė optimalią formulę, kurioje minėtų tipų kolageno yra būtent tiek, kiek reikia žmogaus organizmui. Hidrolizuoto kolageno sudėtyje taip pat yra hialurono, vitaminų E, B12, vario ir cinko.

 

Mokslu grįsta nauda plaukams

 

Įvairiais gyvenimo periodais, ypač po 40-ies, tiek vyrai, tiek moterys susiduria su plaukų slinkimu. Išbandoma daugybė priemonių ir procedūrų, brangiausi šampūnai, įvairūs maisto papildai, bet kartais niekas nepadeda. Tuomet rekomenduojamas kolagenas plaukams. Tai pagrindinė plaukų struktūros dalis, jo yra ir plaukų folikuluose. Amžėjant organizmas gamina vis mažiau šios medžiagos: nuo 25 m. kasmet netenkame apie 1,5 % kolageno, o iki 40-ies jo sumažėja net 30 %. Beje, kolageno greičiau netenka sportuojantys asmenys. Sulaukus 50-ies šios medžiagos organizmas daugiau praranda, nei pagamina. Mažėjant kolageno kiekiui plaukų folikulai silpnėja, plaukai pradeda kristi, išsausėja, lūžinėja. Kenčia ir oda – atsiranda daugiau raukšlių, ji išsausėja.

 

Suprastėjus plaukų, odos, nagų būklei, kolageno papildus rekomenduojama vartoti bent 6 mėnesius. Papildžius jo atsargas organizme, galima pastebėti pokyčius – gerėjančią plaukų būklę, skaistesnę veido odą, sveikesnius, lankstesnius sąnarius.

 

Moksliškai įrodyta, kad kolagenas iš tiesų naudingas plaukams ir kitiems organams. Vienas iš tyrimų buvo atliktas 2019 metais H. S. Lee „Collagen supplementation increases hair thickness in women with thinning hair: a randomized controlled trial“. Mokslininkas įrodė, kad moterų, kurios vartojo kolageno papildus 6 mėnesius, plaukų apimtis padidėjo, jie nustojo slinkti. Kitas mokslinis tyrimas „Effects of a nutritionals supplement containing collagen on skin, hair and nails“, kurį atliko Borumand M. 2014 m., atskleidė, kad kolageno papildų vartojimas gali pagerinti plaukų, odos ir nagų sveikatą, padidinti plaukų apimtį ir juos sustiprinti.

 

Taigi, kolageno plaukams nauda visapusiška:

 
  •  Skatina jų augimą
  •  Atstato struktūrą, drėgmės pusiausvyrą
  •  Didina plaukų elastingumą
  •  Apsaugo nuo UV spindulių
  •  Suteikia plaukams žvilgesio.

 

logoKuo čia dėtas vitaminas C?

 

Organizmo gaminamą kolageną sudaro aminorūgštys prolinas ir glicinas. Jų gauname su maistu, o veikiant vitaminui C iš jų gaminamas kolagenas. Įsivaizduokite, kad turite maišelį retos rūšies kavos pupelių. Vien jas užplikę negausite jokios naudos – norint mėgautis prabangiu aromatu ir skoniu, pupeles būtina sumalti. Taip ir kolagenas – neduos jokios naudos organizmui, jeigu procese nedalyvaus vitaminas C. Todėl „Melior“ kolagenas plaukams papildytas vitaminu C.

 

Kitų maistinių medžiagų vaidmuo

 

Jau žinome, kad kolageno sintezei reikalingas vitaminas C, tačiau ne mažiau svarbūs cinkas ir varis, vitaminai B12 ir E. Vitaminas B12 palaiko plaukų ląstelių sveikatą, o vitaminas E – stiprus antioksidantas, skatinantis plaukų augimą. Cinkas padeda plaukų folikulams atsinaujinti, palaiko jų struktūrą, todėl geriau auga. Taigi, kolagenas su šiais vitaminais ir mikroelementais – puikus plaukus stiprinantis „kokteilis“.

 

Kolagenas su hialurono rūgštimi  

 

Kolagenas ir hialurono rūgštis šiuo metu ant bangos. Ir ne veltui – ištyrus šias medžiagas paaiškėjo, koks tai puikus derinys plaukams ir odai! Hialurono rūgštis atlieka drėkinamąją funkciją, dėl kurios plaukai yra glotnūs ir stiprūs. Kolageno baltymas – pagrindinė plauko dalis, todėl kartu su hialuronu subalansuoja plaukų struktūrą ir skatina jų augimą.

 

„Melior“ internetinėje parduotuvėje galite pasirinkti jūrinį kolageną su hialurono rūgštimi ir vitaminais C, E, B12, cinku ir variu, kuris užtikrins geriausią poveikį jūsų plaukams.

 

Kolageno rūšys

   

Kolagenas plaukams yra dviejų rūšių – jūrinis ir gyvūninis. Jūrinis gaminamas iš žuvų žvynų, odos ar kaulų. „Melior“ siūlo unikalų jūrinį kolageną, tinkantį vartoti vegetarams, iš žuvies kolageno PEPTAN F. Jis sudarytas iš mažos molekulinės masės peptidų, kurie geriau ir lengviau įsisavinami. Tai aukščiausios rūšies žaliava, 100 % natūrali, be GMO ir glitimo.

 

„Melior“ turi ir gyvūninį kolageną, pagamintą iš galvijų peptido PEPTAN B, kuris lengvai absorbuojamas organizme.

 

Abiejų rūšių kolagenas plaukams yra aukščiausios kokybės, visiškai natūralus. Galima rinktis su skoniu arba be jo, be cukraus ir sintetinių priedų. Maišykite jį su mėgstamu skysčiu ir skanaukite gėrimą, padedantį palaikyti sveikatą ir grožį.

 

Iš maisto

   

Kolageną galima pasigaminti iš sultinio, išvirto iš galvijų kaulų, sąnarių. Taip pat jo daug yra vištų odoje ir kremzlėse, želatinoje. Visgi šių produktų valgome tikrai ne kiekvieną dieną. Rekomenduojama paros dozė – 10 g kolageno. „Melior“ vienoje dėžutėje jo yra 400 g, tad normuojant po 10 g kiekvienai dienai pakuotės užtenka net 40 dienų.

 

Kuo ypatingas „Melior“ kolagenas?

 

„Melior“ siūlo tik aukščiausios kokybės visiškai natūralius produktus. Šios įmonės kolagenas yra hidrolizuotas, kokį ir pataria naudoti specialistai. Tai reiškia, kad hidrolizės proceso metu jis suskaidomas į mažesnes molekules, kurias geriau įsisavina žmogaus organizmas. Ypač naudingas „Melior“ kolagenas su hialurono rūgštimi ir vitaminais, kurį vartodami džiaugsitės gražiais plaukais, spindinčia veido oda ir gera sveikata.

 

Autorius Jūratė Survilė