Virtuvė – namų širdis, kur pulsuoja visos šeimos gyvenimas. Dienoms į priekį lekiant sparčiu žingsniu, jaukumas ir šiluma pamažu užleidžia vietą modernumui bei funkcionalumui. Pasidairykime po naujos kartos virtuvę, kerinčią minimalistine estetika ir išmanumu.

 

Minimalistinis baldų komplektasDark,Loft,Style,Interior,Of,Big,Cozy,Country,House.,Open

 

Pagrindiniu virtuvės interjero akcentu išlieka baldų komplektas, kurį, atsižvelgiant į virtuvės dydį, sudaro skirtingas pakabinamų ir įmontuojamų spintelių skaičius. Dėmesys krypsta į šių baldų paviršių ir dizaino detales. Vienas svarbiausių reikalavimų – nesitepti, todėl paviršiai glotnūs, slidūs, pritaikyti patogiai valyti. Rečiau naudojamos dekoratyvios detalės – iškilūs ornamentai, grioveliai, netgi rankenėlės. Vietoj jų stalčiuose ir spintelėse montuojamos mechaninės sistemos, kad atsidarytų lengvai spustelėjus iš išorės.

 

Vyraujančios baldų spalvos – balta, pilka, juoda, rečiau šilta ruda, kreminė. Vis dažniau virtuvei pasirenkamos tamsios spalvos, pavyzdžiui, sodriai žalia.

 

Net ir modernioje virtuvėje gali atsirasti vietos natūralaus medžio spintelėms, bet jos derinamos skandinaviško interjero principu – su minimalistiniais, baltais arba juodais grubesnių formų baldais.

 

Viskas savo vietose

 

Tai svarbiausia modernios virtuvės taisyklė. Ją įsirengiant apgalvojama viskas: kur sudėti ne tik indus ir virtuvės prietaisus, bet ir prieskonių indelius. Užsakant virtuvės baldų komplektą, jame paskiriama vieta net vyno buteliams laikyti, kad nereikėtų pirkti papildomo daikto ir jo statyti ant spintelės – kuo daugiau daiktų visur pridėliota, tuo netvarkingiau atrodo virtuvė.

 

Buities prietaisai ir įrenginiai taip pat turi rasti vietą baldų komplekte, kad nesimatytų indaplovės, šaldytuvo, tik vientisas vaizdas.

 

Didelėse virtuvėse vis dažniau įrengiama atskira salelė su virykle ir plautuve bei nedidele zona valgyti. Išorinėje pusėje pastatomos kėdės, kad ruošiant maistą galėtume kokybiškai bendrauti. Madingiausios aukštos baro kėdės, su atlošu arba be jo.

 

Vis dar išlieka tendencija virtuvėje turėti atskirą stalą su kėdėmis, prie kurio susėsti telpa visa šeima. Tačiau tai būdingiau bendrai virtuvės ir svetainės erdvei.

 

Neteplios grindys

 

Modernioje virtuvėje nelieka vietos jokiai kitai grindų dangai, tik plytelėms, kurias lengva plauti patiems arba patikėti dulkių siurbliui-robotui. Klojamos nepretenzingo dizaino, minimalistinės didesnės plytelės, kurios netraukia dėmesio, tik sukuria ramų foną bendram virtuvės dizainui. Jei norisi, kad grindys būtų šiltos ir jaukios, galima iškloti medinių lentelių arba parketo raštą atkartojančioms plytelėmis. Svarbu, kad grindys netaptų pagrindiniu akcentu.

 

Virtuvės grindų danga gali nusitęsti ir į kitą kambarį, pavyzdžiui, svetainę, kur jaukumo patalpai suteiks patiestas kilimas. Tačiau dažniausiai, kai virtuvė sujungta su kita erdve, abi zonos specialiai atskiriamos. Ši tendencija išlieka 2023-iųjų interjero sprendimuose.

 

Dėmesys apšvietimui

   

Šiuolaikinę virtuvę nuo tradicinės aiškiai išskiria apšvietimas, kuris iš tiesų atlieka savo funkciją. Svarbiausia – apšviesti virš plautuvės, viryklės, spintelės, stalviršio, kur pjaustomi produktai. Modernioje virtuvėje apšvietimas įrengiamas virš šių erdvių pakabinamų spintelių apačioje – įleidžiamos lemputės, LED lempučių juosta, rečiau pakabinami šviestuvai.

 

Jei virtuvėje įrengta salelė su virykle ir plautuve, virš jos būtinas nuo lubų nuleistas apšvietimas. Moderniai virtuvei tinka minimalistiniai, taip pat architektūriškai įdomūs šviestuvai iš metalo ir stiklo. Plastiko reikėtų vengti, nes atrodo pigiai.

 

Virš virtuvinio stalo irgi reikalingas apšvietimas. Visi virtuvės šviestuvai turi derėti tarpusavyje, o išraiškingiausi kabinami virš pagrindinio stalo. Būtina sudaryti galimybę kiekvieną įjungti ir išjungti atskirai, apšviečiant tik tuo metu reikalingas erdves.

 

Funkcionalumas

 

Moderni virtuvė turi būti ne tik graži, bet ir funkcionali. Didžiausią įtaką darbo efektyvumui daro virtuvės išplanavimas. Pasak interjero dizainerių, svarbiausi prietaisai – šaldytuvas, plautuvė ir viryklė turi būti išdėstyti trikampio forma, kad gaminant maisto pakaktų žengti porą žingsnių į kurį nors šoną ir pasiimti viską, ko reikia. Derėtų pasirūpinti plačiais stalviršiais ir erdviais stalčiais, kuriuose tvarkingai tilptų lėkštės, stiklinės ir valgymui skirti įrankiai. Jei virtuvė maža, neverta nerimauti, nes modernūs sprendimai suteikia galimybę patogiai gaminti maistą net mažiausiuose loftuose. Tokiu atveju vienai erdvei suteikiamos kelios funkcijos (spintelė tampa stalu valgyti), naudojami išskleidžiami, nuo sienų nuleidžiami ir kiti išmanieji baldai.

 

Kalbant apie funkcionalumą, virtuvėje neturėtų būti baldų ar įrenginių, kurie neatlieka jokios funkcijos. Jei tokių turite, metas atsikratyti.

 

Modernioje virtuvėje būtina talpi spintelė, pavyzdžiui, po plautuve, kur galima efektyviai rūšiuoti šiukšles.

 

A,Vase,With,Green,Plant,On,A,Table.,Scandinavian,ClassicDekoro detalės

 

Minimalistiniame interjere nepaliekama daug vietos eksperimentuoti puošybos elementais, tačiau pagyvinti modernios virtuvės vaizdą galima pritaikius kelis jų. Vienas priimtinų variantų – gyvi arba dirbtiniai augalai. Tinka vazoniniai ir pamerktos gėlės. Verta įsidėmėti, kad pakanka vieno didelio augalo ar įspūdingo indo su keliomis šakelėmis. Jei visur pridėliosite skirtingų augalų, iš modernios estetiškos virtuvės netruksite persikelti pas močiutę.

 

Priimtinos dekoro detalės – žvakės, žvakidės, namų kvapai. Svarbu, kad jie estetiškai tiktų prie virtuvės interjero. Mat galioja auksinė taisyklė – mažiau yra daugiau.

 

Puikus pasirinkimas modernioje virtuvėje – elegantiškas vaisių dubuo ar po stikliniu gaubteliu įkurdinti saldumynai.

 

Dekoracijos gali būti ir funkcionalios – ant stalo padėta daili druskinė ar pipirinė, ant spintelės laikomas peilių stovas ir pan. Tiesa, niekur neturėtų matytis valymo priemonių, kempinėlių, pašluosčių – jų vieta spintelėje, po plautuve.

 

Išmanieji prietaisai

 

Moderni virtuvė neįsivaizduojama be šiuolaikinių prietaisų. Vis labiau populiarėja konvekcinės orkaitės, kuriose galima paruošti maistą nustačius reikiamą temperatūrą vieno laipsnio tikslumu. Yra orkaičių su specialiomis garų funkcijomis, suteikiančiomis galimybę garuose sveikai ruošti maistą. Būtinai įsitikinkite, kad orkaitė turėtų savaiminio išsivalymo režimą.

 

Renkantis šaldytuvą verta atkreipti dėmesį į papildomą ledo kubelių šaldymo funkciją, tai ypač aktualu vis dažnėjant karščio bangoms vasarą. Jei šeima didelė, mėgstate ruošti atsargas žiemai, verta įsigyti dviejų durų šaldytuvą, kurio vienoje pusėje būtų vien šaldymo stalčiai.

 

Įprastą indaplovę galima pakeisti modernia, kurioje apatinis stalčius pasikelia kone iki juosmens – itin patogu sudėti ir išimti indus.

 

Dar šis tas

 
  •  Moderni virtuvė yra neapkrauta, tas įpraskite viską padėti į savo vietas ir stalviršius palikti tuščius.
  •  Modernios virtuvės stalviršiai gaminami iš marmuro, kvarco, akmens. Svarbu, kad būtų glotnūs, lygūs.
  •  Tokioje virtuvėje dominuoja balta arba tamsios, niūresnės spalvos, kurios gyvybės įgauna apšvietus.
  •  Jei norite spalvų, rinkitės mėlyną, žalią (sodrių arba pastelinių tonų) ir derinkite su tamsiomis arba medžio spalva.

 

Autorius Laima Samulė