Ką pasigaminti karšto oro gruzdintuvėje?
2023-05-16 10:07Mėgstate gruzdintus patiekalus? Skrudintos bulvytės, vištų sparneliai, šonkauliukai… Metas išbandyti karšto oro gruzdintuvę – puikią alternatyvą ruošiant gruzdintus patiekalus aliejuje. Rezultatas ne mažiau gardus, bet kur kas palankesnis sveikatai!
Šonkauliukai su barbekiu padažu
4 porcijos
100 g 368 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 800 g kiaulienos šonkauliukų
- Šaukštas saulėgrąžų aliejaus
- Pusė šaukštelio maltų džiovintų laurų lapų
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 ml barbekiu padažo
GAMINIMAS. Šonkauliukus supjaustyti porcijos dydžio gabalais. Aliejų sumaišyti su laurų lapais, čiobreliais, smulkintu česnaku, pagardinti druska ir pipirais. Gautu marinatu kruopščiai įtrinti šonkauliukus. Pridengti maistine plėvele ir 30 min. marinuoti šaldytuve. Kepti 15 min. karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 180 °C. Apversti ir kepti dar 15 min. Viršų aptepti barbekiu padažu ir skrudinti 5 min. Tinka patiekti su gruzdintomis bulvytėmis, mėgstamomis daržovėmis, česnakiniu padažu.
Sparneliai su medaus glazūra
4 porcijos
100 g 321 kcal
Ruošti 1 val.
- 800 g vištų sparnelių
- Pusė šaukštelio cinamono
- Pusė šaukštelio maltų džiovintų rozmarinų
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė apelsino
- Pusė citrinos
- 2 šaukštai medaus
GAMINIMAS. Sparnelius įtrinti cinamonu, rozmarinais, smulkintu česnaku, pagardinti druska ir pipirais. Pridengti maistine plėvele ir 20 min. marinuoti šaldytuve. Kepti 10 min. karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 180 °C. Apversti ir kepti dar 10 min. Prieš kepimo pabaigą sparnelius aptepti apelsino, citrinos sulčių ir medaus mišiniu. Skrudinti dar kelias minutes.
Sveikuoliški lašišų kepsneliai
4 porcijos
100 g 268 kcal
Ruošti 30 min.
- 800 g lašišų filė
- Druskos, maltų baltųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio džiovintų česnakų granulių
- Pusė apelsino
- Šaukštas sezamų sėklų
GAMINIMAS. Žuvį supjaustyti porcijos dydžio gabalėliais. Įtrinti druska, pipirais ir česnakų granulėmis. Kepti po 10 min. iš abiejų pusių karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Apšlakstyti apelsino sultimis, apibarstyti sezamų sėklomis ir kepti dar apie 7 min.
Greitas avokadų užkandis
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 20 min.
- 3 avokadai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 100 g plonai pjaustytos rūkytos šoninės
PADAŽUI:
- 150 g natūralaus jogurto
- 2 skiltelės česnako
- Šakelė šviežių krapų
GAMINIMAS. Avokadų minkštimą supjaustyti riekelėmis. Pabarstyti druska ir pipirais. Kiekvieną apsukti šoninine. Kepti 10 min. karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 180 °C, reguliariai pavartant. Patiekti su česnakiniu padažu: jogurtą sumaišyti su smulkintu česnaku bei krapais, pagardinti druska ir pipirais.
Pica su kumpiu ir daržovėmis
2 porcijos
100 g 345 kcal
Ruošti 1 val.
PAGRINDUI:
- 15 g mielių
- Pusė šaukštelio cukraus
- 120 ml šilto vandens
- 50 g miltų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos
VIRŠUI:
- 50 g pomidorų padažo
- Šaukštelis džiovintų smulkintų bazilikų
- 100 g karštai rūkyto kiaulienos kumpio
- Pusė nedidelės cukinijos
- 2 pomidorai
- 50 g fermentinio sūrio
- 50 g parmezano
- Keli bazilikų ir petražolių lapeliai
GAMINIMAS. Mieles sumaišyti su cukrumi ir šiltu vandeniu. Palikti truputį pakilti. Įmaišyti į miltus, supilti aliejų, įberti druskos ir gerai išminkyti tešlą, kol nebelips prie rankų. Suformuoti rutulį ir pridengus palikti šiltai 30 min., kad pakiltų. Iškočioti picos pagrindą. Jį 3 min. kepti karšto oro gruzdintuvėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Apkeptą padą aptepti pomidorų padažu, paskleisti džiovintus bazilikus. Dėti pjaustytą kumpį, griežinėliais raikytą cukiniją, pomidorus. Picą dėti į karšto oro gruzdintuvę (temperatūra tokia pati) ir kepti 7 min. Užberti tarkuotus sūrius ir kepti dar 2 min., kol sūris išsilydys. Patiekti papuošus šviežiais žalumynais.
Autorius Jūratė Survilė