Odos problemos daugelį labiau vargina žiemą nei šiltuoju metu. Viena šaltymečio grožio bėdų – raudoniu pražystantys skruostai. Ypač jie užsiplieskia iš lauko įėjus į šiltą patalpą. Ar įmanoma įveikti raudonį ir kaip prižiūrėti tokią odą?

 

Kodėl rausta?A,Young,Girl,With,A,Problem,Skin.,Photo,Before,And

 

Odos gydytojai teigia, kad veido raudonio priežasčių yra daug. Ši bėda gali būti nulemta genetiškai, gali varginti ir susilpnėjus kraujagyslių sienelėms, dėl išsiplėtusių venų bei kapiliarų, suprastėjusios kraujotakos, aukšto kraujospūdžio, prastos žarnyno ar virškinimo trakto veiklos, taip pat – kai stinga vitamino A, netinkamai maitinantis, nesaikingai vartojant alkoholį, geriant daug kavos bei gazuotų gėrimų, net patiriant įtampą ir stresą. Oda gali pradėti rausti ir sutrikus hormonų veiklai, dėl širdies ir kraujagyslių ligų, patiriant lėtinį stresą, dažnai pykstant, kaitinantis pirtyje, deginantis saulėje ar soliariume. Skruostai „užsidegti“ gali pradėjus vartoti hormoninius ar kraujagysles plečiančius vaistus, prasidėjus menopauzei. Ši bėda gali paūmėti žiemą, kai staiga pasikeičia oras, ilgai būnant šaltyje, pučiant žvarbiam vėjui. Dažnai oda pradeda rausti pakeitus kosmetiką, kai naujai pasirinktos priemonės netinka. Tad norint sau padėti, pirmas žingsnis – kreiptis į specialistą ir išsiaiškinti raustančios odos priežastį.

 

Sutrikimas, kurio negalima ignoruoti

 

Rausanti oda išduoda, kad ji jautri. Į temperatūrų pokyčius pirmiausia reaguoja tam tikros veido sritys: nuo nosies sparnelių iki lūpų kampučių, taip pat skruostai, smakras, šiek tiek mažiau – kakta. Dažnai moterys klysta manydamos, kad tai tik estetinė problema. Odos gydytojai pabrėžia, kad raustanti oda – sutrikimas, vadinamas kuperoze, kurio negalima ignoruoti. Pirmiausia oda rausta skruostų ir nosies sparnelių srityje. Jeigu nebandoma ieškoti sutrikimo priežasčių ir jis ignoruojamas, vėliau tai gali komplikuotis į sudėtingesnę ligą, vadinamą rožine, pažeidžiančią didesnį veido odos plotą. Dažniau nuo to kenčia šviesesnio gymio moterys. Sutrikimą paspartina rūkymas, alkoholio vartojimas, hormoninė kontracepcija, netinkama mityba.

 

4 ligos stadijos

 

Pasak odos gydytojų, svarbu kuo anksčiau nustatyti kuperozę ir, įvardijus sutrikimo priežastį, kuo greičiau imtis priemonių. Lengviausia padėti esant I ligos stadijai, kai oda parausta tik tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, staiga pasikeitus oro temperatūrai. Tada gali akimirksniu „užsidegti“, bet paraudimas greitai praeina. Esant II stadijai paraudimas išlieka ilgiau arba gali ir visai nepraeiti. Taip pat gali atsirasti pavienių kraujagyslių siūlelių, bet jie nėra aiškiai matomi. Kai tampa ryškūs, diagnozuojama III sutrikimo stadija. Šiuo atveju veido oda tampa dar raudonesnė, vietomis gali net būti melsva, kraujagyslių tinkleliai jungiasi vienas su kitu. Negydant tokios odos gali išsivystyti uždegimas, oda tampa ryškiai raudona, itin jautri, išsausėja, praranda elastingumą, atsiranda ryškių senėjimo požymių, kraujagyslių tinkleliai užima didžiąją dalį veido. Tai IV stadija ir liga vadinama rožine. Šios stadijos pavyks išvengti, jei laiku bus pradėta gydyti kuperozė. Taip pat reikės keisti mitybos įpročius ir peržiūrėti kosmetikos priemones.

 

Kokios kosmetikos vengti?

 

Pastebėjus pirmuosius kuperozės požymius – oda tapo jautresnė, dirglesnė, atsirado kraujagyslių, pastebėjote pirmuosius kapiliarus, – įprasta kosmetika jau nebetiks. Odai valyti, drėkinti bei maitinti reikės ieškoti švelnaus poveikio, jautriai odai tinkančių priemonių. Vengti kosmetikos su odą dirginančiais komponentais: alkoholiu, kvapiosiomis medžiagomis, vaisių rūgštimi, eteriniais eukaliptų, gvazdikėlių aliejais, mentoliu, natrio laurilsulfatu, šlapalu, kamparu. Odą gali stipriai pažeisti, uždegimą dar labiau paskatinti stipraus poveikio prausikliai ir šveitikliai. Todėl veidą derėtų prausti odos prausikliais be muilo, kurie švelniai nuvalo nešvarumus ir nepažeidžia apsauginio sluoksnio. Jautrią ir raustančią odą svarbu gausiai drėkinti, stiprinti barjerines funkcijas. Tiks priemonės su hialurono rūgštimi, peptidais, keramidais, omega riebalų rūgštimis. Rinktis hipoalergines priemones, skirtas jautriai odai ir kurios būtų bekvapės, bespalvės, be sintetinių kenksmingų konservantų ir kitų dirginančių medžiagų. Tokios odos negalima deginti saulėje, nes tai tik dar labiau paskatins raudonį.

 

Turint kuperozę ar rožinę, reikėtų iš esmės peržiūrėti ir valgiaraštį. Vengti šokolado, karštų patiekalų, aštraus maisto, sojų padažo, pieno produktų, avokadų. Rekomenduojama atsisakyti arba itin saikingai vartoti kavą, alkoholį.

 

Atsargiai su grožio procedūromis

 

Jei vargina kuperozė ar rožinė, netiks ir daugelis grožio procedūrų. Nepirkite nulupamųjų kaukių, atsisakykite visų stipriai putojančių prausiklių, venkite karštų kompresų, kontrastinių vonelių bei vakuuminio masažo. Tiks tik tokios procedūros, kurios skirtos būtent jautriai, sudirgusiai odai. Dažnai kuperozė ar rožinė gydoma lazerinėmis procedūromis, visgi tam tikroje vietoje panaikintas kapiliarų tinklas neretai atsiranda kitoje vietoje.

 

Norint pasilepinti masažais, rausti linkusiai odai tiks tik itin švelnūs. Pirmenybę teikti priemonėms su azelaino rūgštimi, kuri mažina uždegimą bei raudonį. Taip pat tiks priemonės su ginkmedžių lapais, kaštonų ekstraktu, vitaminu K.

 

Kaip stiprinti kraujagyslių sieneles?

 

Jei jums nustatyta kuperozė ar rožinė, turite stiprinti kraujagyslių sieneles. Tam labai tiks vitaminas C, kuris veiksmingai padeda odai atsinaujinti, apsaugo ją nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, stiprina kraujagysles bei mažina paraudimą. Rekomenduojama vartoti ir vitaminą E – itin stiprų antioksidantą.

 

Jautriai, rausti linkusiai odai rekomenduojama naudoti kosmetiką su prebiotikais. Ji pasižymi plačiu poveikiu: palaiko natūralią odos mikroflorą, pašalina kenksmingąsias bakterijas, atkuria ir sustiprina apsauginį odos barjerą. Naudojant kosmetiką su prebiotikais, didėja odos atsparumas šalčiui ir karščiui, ji tampa elastingesnė. Tokia kosmetika drėkina išsausėjusią odą, mažina odos dirglumą, uždegimų procesus. Be to, prebiotikai sukuria palankią aplinką laktobakterijų gaminamai pieno rūgščiai, kuri stimuliuoja hialurono rūgšties gamybą ir pagerina kolageno struktūrą odos ląstelėse.

 

Kaip rinktis veido kremą?

 

Kosmetologų teigimu, veido kremą reikėtų rinktis atidžiai visais atvejais, net jeigu neturite didelių problemų su oda. Netinkamai parinktas ar prastos kokybės kremas gali lemti odos problemas. Veido odai reikalingas dieninis ir naktinis kremas, vienoks tiks vasarai, kitoks – žiemai. Dieną pasirūpinti intensyvesniu odos drėkinimu bei apsauga, o naktį – maitinimu. Kokį įsigyti, geriausiai patars kosmetologas, pažįstantis jūsų odą. Jautriai odai geriausia hipoalerginė kosmetika. Natūralumo šalininkės neretai tiek kūno, tiek veido odą tepa augaliniais aliejais. Aliejus minkština odą, padengia ją apsaugine plėvele – taip išsaugoma drėgmė ir mažinami uždegimai. Tačiau su aliejais reikėtų elgtis atsargiai, nes ne visiems jie tinka, gali užkimšti ir poras. Ypač tie, kurie naudojami virtuvėje.

 

Renkantis kremą svarbu skaityti etiketę ir atkreipti dėmesį, kokie įrašyti pirmieji penki komponentai. Tai reiškia, kad jie ir sudarys priemonės pagrindą. Nereikėtų rinktis kremo, jei į tą penketuką įeina mineralinis aliejus ar silikonai (Dimethicone ar Cyclomethihone), kurie trumpalaikėje perspektyvoje odą lyg ir pagražina, tačiau neleidžia jai valytis, kemša poras. Iš odos drėgmę ištraukia bei ją sausina polipropilenglikolis bei polietilenglikolis. Tad jų irgi venkite.

 

Norėdami išsirinkti kuo natūralesnę kosmetiką, atkreipkite dėmesį, ar naudojamas augalinis ar mineralinis aliejus. Rinkitės su kuo natūralesniu augaliniu. Visus kremus geriau rinktis tokius, kuriuose konservantų, emulsiklių, kvėpiklių ir dažiklių kuo mažiau.

 

Autorius Jūratė Bratikienė