Alyvuogių aliejus yra mėgstamas visame pasaulyje dėl savo unikalaus skonio ir neabejotinos naudos. Ji giria visi, kas netingi – ir virėjai, ir gydytojai, ir kosmetikos gamintojai. Jis reikalingas, gaminant maistą, atjaunina kūną, pagerina odos kokybę, normalizuoja cholesterolio lygį kraujyje, yra naudingas širdžiai. Ir tai dar ne viskas – yra daugiau nei tuzinas naudingų alyvuogių aliejaus savybių, apie kurias greičiausiai negirdėjote.

 

alyvuogiu aliejus

5 įdomūs faktai apie alyvuogių aliejų:

 

  • Tikriausiai visi pastebėjo, kad skirtingų prekės ženklų alyvuogių aliejus skiriasi savo skoniu. Tai lengva paaiškinti: pasaulyje auga daugiau nei 700 alyvmedžių rūšių. Jie auginami prie Viduržemio jūros ir net Naujajame pasaulyje. Todėl visai nenuostabu, kad produktas negali būti vienodo skonio. Atsižvelgiant į tai, kokios alyvuogės buvo naudojamas gaminant aliejų, skonis gali būti saldus, kartus arba rūgštus. Norėdami atrasti mėgstamiausią – išbandykite kelias rūšis ir išsirinkite savo favoritą.

 

  • Alyvuogių aliejus yra naudingas – šis faktas nekelia abejonių net didžiausiems skeptikams. Galima net tiksliai įvardyti kuo: šaukšte šio produkto yra 13 % vitamino E rekomenduojamos dienos normos, 9 % vitamino K rekomenduojamos dienos normos, taip pat vertingų sočiųjų, polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių.

 

  • Įdomu, kad kepimas alyvuogių aliejuje padeda padidinti patiekalų maistinę vertę. Taip yra todėl, kad aliejuje esantys antioksidantai yra atsparūs karštai temperatūrai, todėl jie neskyla, o yra absorbuojami į paruoštus produktus.

 

  • Alyvuogių aliejus iš tiesų yra labai geras produktas grožiui. Jis turi daug vitamino E ir antioksidantų, kurie kovoja su senėjimu. Tačiau pagrindinis aliejaus pranašumas yra tas, kad jis gali būti vartojamas ir į vidų, ir išoriškai. Senovės Graikijoje moterys iš aliejaus gamindavo odą atjauninančias kaukes ir plaukus puoselėjančius aliejų mišinius. Šiuolaikinė kosmetologija naudojasi protėvių patirtimi ir alyvuogių aliejų naudoja daugelyje odos ir plaukų priežiūros priemonių.

 

  • Alyvuogių aliejus yra puiki priemonė vėžio prevencijai. Tą patvirtina daugybė mokslinių tyrimų, pagal kuriuos teigiama, kad reguliarus šio aliejaus vartojimas 45 % sumažina riziką susirgti krūties vėžiu ir sumažina vėžio ląstelių augimo greitį. Be to, šis produktas mažina cholesterolio kiekį, todėl jį rekomenduojama įtraukti į mitybą, norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.

 

Ant grotelių keptas tuno kepsnys su lengvomis salotomis

 

  • 150 g geltonuodegio tuno
  • 10 ml aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 20 g agurkų
  • 15 g ridikėlių
  • 10 g mažų špinatų lapų
  • 5 g sezamų sėklų
  • 20 g smidrų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Austrių padažo pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kepsnį ištrinti druska ir pipirais, pakepinti ant grotelių, uždengtų kepimo popieriumi, po 1 min. iš abiejų pusių. Dubenyje sumaišyti supjaustytus agurkus, ridikėlius, špinatus, verdančiu vandeniu nuplikytus ir supjaustytus smidrus, įpilti alyvuogių aliejaus, įdėti druskos, pipirų, sezamų sėklų. Salotas sudėti į lėkštę. Tuno kepsnį supjaustyti įstrižai ir sudėti prie salotų. Apšlakstyti austrių padažu.

 

1 porcija

100 g apie 150 kcal

Ruošti: 15 min.  

Spausdinti