Šventės jau tikrai ne už kalnų – vitrinose jau žiba lemputės, per televiziją kalėdinės reklamos jau pradeda net atsibosti. Jei iki šiol to nepadarėte, dabar – tai pats laikas ruoštis šventėms. Pradėti reikia nuo kalėdinės nuotaikos kūrimo sau ir savo artimiesiems, o ją susikurti labiausiai padeda orkaitėje kepamų skanėstų kvapai.

 

receptai

Kalėdinis morkų tortas

 
  • 200 g rudojo cukraus
  • 160 ml aliejaus
  • 60 g natūralaus jogurto
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • Šaukštelis maltų muskatų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Didelė morka
  • 100 g riešutų

Kremui:

  • 300 g grietinėlės sūrio
  • 100 g sviesto
  • 120 g miltelinio cukraus.
 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Sumaišyti su jogurtu. Tada nesustojant maišyti po vieną įmušti kiaušinius. Atskirame dubenyje sumaišyti visus sausus ingredientus. Nuskusti ir smulkiai sutarkuoti morką. Riešus pakepinti sausoje keptuvėje ir susmulkinti. Palaipsniui, keliais etapais, sausus ingredientus sumaišyti su šlapiais. Po to sudėti morkas ir riešutus, išmaišyti. Kepti 30 – 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 ℃. Kai pyragas atvės, jį galima perpjauti išilgai ir aptepti grietinėlės sūrio kremu (išplakti nurodytus ingredientus iki vientisos masės).

 

8 porcijos

100 g apie 414 kcal

Ruošti: 1 val. 30 min.

 

Imbieriniai sausainiai

 
  • 115 g sviesto
  • 65 g cukraus
  • 155 g medaus
  • Kiaušinis
  • 0,5 šaukštelio sodos
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio maltų imbierų
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 šaukštelio maltų muskatų
  • 375 g miltų
  • Miltelinio cukraus arba glaisto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Įmušti kiaušinį ir įdėti medaus. Suberti prieskonius ir sodą. Maišant pamažu supilti miltus. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir 1 val. palaikyti šaldytuve. Tada iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir su specialiomis formelėmis išpjauti figūrėles. Meduolius sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti 7 – 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 ℃, kol taps rusvai auksinės spalvos. Papuošti milteliniu cukrumi arba glaistu.

 

15 porcijų

100 g apie 356 kcal

Ruošti: 2 val.

 

Angliškas kalėdinis keksas

 
  • 1 kg džiovintų vaisių
  • Tarkuota citrinos žievelė
  • Citrina
  • 200 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g miltų
  • 200 g šokolado
  • 2 šaukšteliai maltų kardamonų
  • 2 šaukšteliai maltų imbierų
  • 150 ml romo
  • 100 ml obuolių sulčių
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 100 g migdolų
  • 100 g lazdyno riešutų
  • 200 g sviesto
 

Gaminimas

 

Džiovintus vaisius nuplauti, nusausinti ir stambiai supjaustyti. Į juos suberti tarkuotą citrinos žievelę, smulkiai pjaustytas citrinos skilteles, įpilti romo, išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir laikyti per naktį.

 

Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius. Riešutus susmulkinti: pusę stambiai, kitą pusę – smulkiai. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sumaišyti su tešla. Sudėti riešutus. Smulkiai supjaustyti šokoladą. Į gautą tešlą jį suberti, taip pat sudėti prieskonius ir džiovintus vaisius. Tešlą supilti į aliejumi pateptą kepimo indą ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 ℃, iki auksinio atspalvio. Tada uždengti foliją, kaitrą orkaitėje sumažinti iki 130 ℃ ir kepti dar 40 – 50 min. Ar pyragas iškepęs, galima patikrinti mediniu pagaliuku. Leisti pyragui visiškai atvėsti po folija. Po to galima skanauti!

 

8 porcijos

100 g apie 304 kcal

Ruošti: daugiau nei 12 val. 

 
Spausdinti