Pažvelkite į savo pietų dėžutės likučius. Nesvarbu, kas ten: virtas kiaušinis, salotos, blyneliai su varške, vakarykštis daržovių ir kiaulienos troškinys ar greitai paruošiama sriuba plastikiniame puodelyje. Ar kada nors pagalvojote, kad valgydami ne vieni prie savo darbo stalo, o su kitais, jūs darote paslaugą ne tik sau, bet ir įmonei, kuriai dirbate?

 

pietus

Valgant su bendradarbiais gali būti lengviau užmegzti artimas draugystes, sustiprinti darbinius ryšius ir pagerinti produktyvumą. Pavyzdžiui, gaisrininkai, kurie valgo kartu, geriau dirba komandoje, kilus gyvenimo ar mirties pavojui, negu tie, kurie mėgsta valgyti vieni, rodo 2015 metų tyrimas, išspausdintas moksliniame leidinyje „Human Performance“. Dalijimasis maistu ir gėrimais su kitais yra kitokia intymumo forma. Bendras valgymas tarsi visus suvienija ir padeda kurti darnų kolektyvą.

 

Be to, kad pietūs su bendradarbiais gali padidinti produktyvumą, tai taip pat užtikrina, kad darbuotojai tikrai pasinaudos pertrauka ir galės bent šiek tiek atsipūsti nuo darbų, užmegzti naujų draugysčių darbo vietoje ir palaikyti neformalius ryšius tarp žmonių, su kuriais šiaip ar taip praleidžiama didžioji dienos dalis. O valgant vieniems prie darbo stalo, rizikuojate, kad į klaviatūrą prikris per daug trupinių ar apilsite nešiojamąjį kompiuterį sriuba… Štai kelios priežastys, kodėl, prasidėjus pietų metui, turėtumėte pasiimti savo pietų dėžutę ir eiti su kolegomis į bendrą virtuvėlę arba dienos pietų į artimiausią valgyklą, kavinę ar restoraną.

 

3 priežastys, kodėl verta pietauti su bendradarbiais:

 

  • Skatina produktyvumą. 15 mėnesių Kornelio universiteto (JAV) tyrėjai vykdė tyrimą ir stebėjo gaisrininkus, kurie pietauja kartu ir kurie pietauja atskirai, ir priėjo išvadą, kad tie, kurie valgė kartu, dirbo geriau. Kai kurie gaisrininkai eksperimento metu net nusprendė valgyti du kartus – vieną kartu su žmonomis, o kitą – su bendradarbiais. Tačiau net jei kasdien nereikia gesinti gaisrų, pietauti su kolegomis gali būti naudinga, nes tai stiprina darbinius ir asmeninius santykius. Didžiausios pasaulio kompanijos įrengia modernias, erdves ir patogias valgymo zonas biuruose, nes puikiai supranta, kad valgydami bendradarbiai gali tapti produktyvesni.

 

  • Padeda suvienyti komandą. Pietūs su kitu žmogumi gali padėti palaikyti šiltus ir draugiškus santykius su kitais biuro darbuotojais bei užmegzti ryšius su kolegomis iš tolimesnių skyrių. Labai dažnai žmonės pietauja su tais pačiais asmenimis, su kuriais sėdi visą dieną bendroje erdvėje. Tačiau reikėtų skatinti darbuotojus bendrauti, kalbėti ir valgyti kartu su kolegomis iš kitų skyrių. Užkalbinimas kitame skyriuje dirbančių žmonių gali padėti padaryti kompaniją vieningesnę, sumažinti darbuotojų atskirtį, pamatyti naujų perspektyvų, padėti rasti naujų idėjų ir minčių, bekalbant su kolegomis. Trumpai tariant, tai padeda susidaryti geresnį vaizdą apie darbus, kuriuos dirbate, apie tikslus, kurių siekiate ir pan. Kai kurios kompanijos organizuoja grupinius pietų susitikimus. Tai ne mažiau efektyvus, nors ir pigesnis sprendimas, nei specialūs renginiai, skirti stiprinti komandos dvasią. Vienu šūviu nušaunami du zuikiai: patenkinamas darbuotojų biologinis poreikis valgyti ir stiprinti komandą.

 

  • Padaro darbuotojus ir darbdavius laimingesnius. Jeigu žmonės bus patenkinti atmosfera darbe, užmegs draugysčių su čia dirbančiais asmenimis, tai pagerės ir jų darbo rezultatai, beveik nepriklausomai nuo to, kuo jie užsiima. Turėti draugą biure yra labai naudinga, nes tai gali padėti ištverti sunkumus ir atsakomybę, kuri krenta kiekvienam darbuotojui ant pečių. Pietų bičiuliai padeda kelioms minutėms atsipalaiduoti ir susidoroti su dienos iššūkiais. Be abejo, per pietų pertrauką apkalbų, tuščių ir (arba) įžeidžių kalbų reikėtų vengti kaip maro, ypač jeigu pietaujama toje pačioje erdvėje, kur yra ir tas žmogus, kurį apkalbate. Taigi, net jei nėra natūralaus poreikio daugiau bendrauti su kolegomis, vertėtų pasvarstyti apie tai, nes tai naudinga jums kaip žmogiškoms būtybėmis ir kaip tam tikros srities profesionalams.