Ar mėgstate apkepus? Tikriausiai taip. O ar žinojote, kad pirmieji apkepai pradėti kepti dar prieš mūsų erą? Kai žmonės išmoko naudoti ugnį, jie moliniuose induose ilgai troškindavo mėsą, vieną arba su priedais, kol išsiskirdavo sultys. Dabar šis visame pasaulyje paprastas patiekalas dažniausiai ruošiamas iš įvairių maisto likučių. Mėgstamas ne tik dėl gero skonio, bet ir dėlto, kad jį nesunku pagaminti. Jeigu reikėtų išrinkti ekonomiškiausią patiekalą, tai apkepai be abejo atsidurtų sąrašo priekyje. Yra duomenų, kad sotūs, šildantys apkepai dažnai gaminti Didžiosios depresijos metais JAV, per I-ąjį pasaulinį karą.

 

"varškės apkepas su aguonomis"

Varškės apkepas – mėgstamas vaikų ir suaugusiųjų patiekalas. Šiam patiekalui pagaminti nereikia labai daug laiko, o jo burnoje tirpstantis skonis primena vaikystę ir kelia nuotaiką. Papuošti apkepai tinka ne tik jaukioms šeimos vakarienėms, bet ir svečiams pavaišinti. Tai paprastas ir ekonomiškas patiekalas iš sudedamųjų dalių, kurių beveik visada galima rasti šaldytuve.

 

Varškės apkepai, ko gero, buvo pradėti kepti nuo tada, kai žmonės suprato, kaip pagaminti varškę ir sūrį. Šio patiekalo atsiradimas siejamas su prancūzų virtuve. Iš ten pasklido žinia po visą pasaulį, kad maisto likučius apliejus plaktu kiaušiniu su pienu ir iškepus orkaitėje, gaunasi skanus patiekalas. Po to atsirado ir daugiau skirtingų apkepų receptų. Rytų Europoje ir Lietuvoje apkepai paplito tik XVIII amžiuje, kai dvaruose tapo madinga europietiška virtuvė.

 

Dažniausiai apkepų pagrindą sudaro mėsa arba žuvis, ant kurių sudėtos pjaustytos bulvės. Taip pat galima dėti kitų daržovių, viršų barstyti tarkuotu sūriu, pagardinti kitais priedais ir prieskoniais. Metams bėgant, apkepas tapo atskiras patiekalas, o ne tiesiog apkepti likučiai. Šiandien apkepai gaminami iš kruopščiai atrinktų ingredientų ir gardinami ypatingo skonio padažais.

 

Apkepas gali būti desertu, pagrindiniu patiekalu ir garnyru. Jie gali būti tiek labai sotūs ir kaloringi, tiek liesi ir sveiki.

 

Dietinis aguoninis apkepas

 

  • 70 g varškės
  • Kiaušinis
  • 1 – 2 šaukštai medaus
  • Obuolys
  • Aguonų sėklų pagal skonį
  • Medaus, mėtų puošti

 

Gaminimas

 

Varškę išplakti su kiaušiniu – ne iki putų, bet kad gerai susimaišytų. Tada į varškę įdėti medaus, aguonas ir supjaustytą obuolį be žievelės ir sėklų. Virti garų puode 20 – 25 minutes arba kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 15 – 20 minučių. Patiekti šiek tiek atvėsusį su medumi. Papuošti šviežių mėtų lapeliais.

 

2 žmonėms

100 g apie 145 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

 

Veganiškas cukinijų apkepas

 

  • 500 g cukinijų
  • 250 g raudonųjų lęšių
  • 60 g saulėgrąžų sėklų
  • 40 g linų sėmenų
  • 40 g grikių arba avinžirnių miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kalendrų, čiobrelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Lęšius užpilti vandeniu ir virti 10 minučių. Cukiniją stambiai sutarkuoti. Linų sėmenis sumalti su saulėgrąžų sėklomis ir sumaišyti su tarkuotomis cukinijomis. Sudėti virtus lęšius, miltus, prieskonius, druską ir gerai išminkyti rankomis. Sudėti į riebalais išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 40 – 45 minutes.

 

4 žmonėms

100 g apie 172 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Grikių ir vištienos apkepas

 

  • 80 g grikių
  • 240 ml lieso kefyro
  • 1 – 2 vištienos filė
  • 1 – 2 kiaušiniai
  • 2 morkos
  • 50 g salierų lapų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Tarkuoto sūrio puošti

 

Gaminimas

 

Grikius užpilti kefyru ir palikti per naktį. Vištieną supjaustyti kubeliais. Morkas sutarkuoti. Salierų lapus susmulkinti. Sumaišyti su per naktį mirkytais grikiais, kiaušiniais, druska ir pipirais. Sudėti į riebalais išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, po 5 min pabarstyti tarkuotu sūriu ir toliau kepti dar 20 – 30 minučių.

 

4 žmonėms

100 g apie 155 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

Spausdinti