Įtraukę žiedinius kopūstus į valgiaraštį galėsite pamiršti gydytojo kabinetą. Šios daržovės yra ne tik skanios, sočios, bet jose apstu ir organizmui naudingų medžiagų bei vitaminų. Žiediniai kopūstai laikomi vaistu nuo daugybės ligų.

 

Vitaminų šaltinis

 

Senovėje žmonės tikėjo, kad žiediniai kopūstai pasižymėjo gydomosiomis savybėmis. Juose apstu greitai pasisavinamų baltymų, aminorūgščių, vitaminų, pantoteno, folio ir askorbo rūgščių. Šios daržovės yra itin sočios, tačiau nekaloringos (100 g yra 25 kcal). Žiedinius kopūstus rekomenduojama valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, bronchitu, inkstų ir kepenų ligomis. Taip pat šiose daržovėse esančios medžiagos stiprina imunitetą. Žiediniai kopūstai – labiausiai vertinamos daržovės pasaulyje.

 

Gydomosios savybės

 

* Saugo nuo vėžio. Kasdien valgant žiedinius kopūstus mažėja piktybinių auglių atsiradimo tikimybė. Šiose daržovėse gausu sulforafano, kuris naikina vėžines ląsteles. Nacionaliniame vėžio institute atliktų bandymų rezultatai atskleidė, kad dažnai valgant iš žiedinių kopūstų pagamintus patiekalus tikimybė susirgti vėžiu sumažėja 52 %. Naujojo Džersio universiteto mokslininkai teigia, kad ryšys tarp to, ką valgome ir kuo sergame – neatsitiktinis. Tad norint užkirsti kelią vėžinių ląstelių dauginimuisi būtina domėtis produktais, dedamais ant stalo, ir į valgiaraštį įtraukti žiedinius kopūstus. Šias daržoves labiausiai rekomenduojama vartoti vyrams. Onkologines ligas gydantys specialistai nustatė, kad žiediniuose kopūstuose esančios medžiagos saugo nuo prostatos vėžio.

 

* Padeda atsikratyti antsvorio. Žiediniai kopūstai itin naudingi gyvenantiems sveiką gyvenimo būdą ir norintiems atsikratyti antsvorio, nes jie yra nekaloringi. Be to, šiose daržovėse yra tartroninės rūgšties, neleidžiančios angliavandeniams virsti riebalais. Žali žiediniai kopūstai pasižymi intensyviu skoniu ir gali tapti puikiu užkandžiu. Dėl nepaprasto traškumo juos reikia ilgai kramtyti, tad tikrai nepersivalgysite. Geriausia žiedinius kopūstus vartoti termiškai neapdorotus.

 

* Gerina žarnyno veiklą. Žiediniai kopūstai lengvai virškinami, be to, jie gerina žarnyno peristaltiką. Šiose daržovėse apstu ląstelienos, kuri gerina virškinimo trakto veiklą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, neleidžia organizmui kaupti riebalų. Reguliariai vartojant žiedinius kopūstus nejuntamas pilnumo jausmas, nepykina, negraužia rėmens.

 

* Lėtina senėjimo procesus. Žiediniuose kopūstuose apstu vitamino C, kuris mažina laisvųjų radikalų kiekį organizme, lėtina senėjimo procesus ir stiprina imunitetą. Manoma, kad reguliariai vartojant šias daržoves galima išvengti Alzheimerio ligos.

 

Kaip paruošti?

 

 

Dažnai netinkamai paruoštos daržovės praranda natūralią spalvą, skonį ir organizmui naudingas medžiagas. Todėl prieš ruošiant žiedinius kopūstus pirmiausia vertėtų juos pamerkti į šaltą sūdytą vandenį ir mirkyti apie 20 min. Tuomet nusausinti, pašalinti kotą ir lapus. Jeigu žiediniai kopūstai verdami, siūloma juos atidžiai prižiūrėti ir nepervirti, nes antraip šios daržovės gali netekti vitamino C, folio rūgšties bei tapti kartaus ir aštraus skonio. Be to, šių daržovių negalima virti geležiniame arba aliumininiame puode, nes pastarajame žiediniai kopūstai pagels, o geležiniame įgaus neestetišką žalią atspalvį. Siekiant išlaikyti visas geriausias medžiagas, daržoves rekomenduojama virti garų puode.

 

Įdomu

 

  • Žiediniai kopūstai pradėti vartoti Mažojoje Azijoje prieš 2 000 m.
  • Šių daržovių aukštis ir plotis gali siekti apie 80 cm.
  • Kopūstų gūžių spalva priklauso nuo rūšies. Labiausiai paplitusios baltos gūžės, tačiau žiediniai kopūstai gali būti žali, violetiniai, rudi arba geltoni.
  • Pasėti kopūstai užauga per 50–265 dienas.
  • Daugiausia žiedinių kopūstų užauginama Kinijoje.

 

100 g apie 25 kcal

Angliavandenių 4,5 g

Baltymų 2,5 g

Riebalų 0,3 g

 

Naudingos medžiagos 100 g
Kalis 328 mg
Natris 16 mg
Kalcis 20 mg
Geležis 0,6 mg
Magnis 18 mg
Fosforas 55 mg
Cinkas 0,34 mg
Selenas 3 μg
Jodas 1,4 μg
Vitaminas A 7 μg
Vitaminas E 0,22 mg
Vitaminas B1 0,11 mg
Vitaminas B2 0,10 mg
Vitaminas B6 0,19 mg
Vitaminas C 73 mg

 

shutterstock_231342973

Vegetariškas apkepas

 

100 g apie 360 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2 val.

  • 600 g žiedinio kopūsto
  • 2 paprikos
  • 300 g mėgstamų makaronų
  • 200 g fermentinio sūrio
  • 350 g grietinės
  • Šaukštas ciberžolės miltelių
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kopūstus virti ant silpnos ugnies sūdytame vandenyje apie 10 min. Tuomet išskirstyti žiedynais ir laikyti šiltai. Paprikas dėti į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Tada perpjauti pusiau, pašalinti sėklas, supjaustyti šiaudeliais ir laikyti šiltai. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Paskui nukošti, sumaišyti su daržovėmis, tarkuotu sūriu, grietine, ciberžolės milteliais, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Tada laikyti šiltai apie 20 min. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

shutterstock_237740668

Gardus užkandis

 

100 g apie 180 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 800 g žiedinio kopūsto
  • 5 kiaušiniai
  • 100 g sviesto
  • 3 česnako skiltelės
  • 5 šaukštai džiūvėsėlių
  • Šaukštas ciberžolės miltelių
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinius nuplauti ir kietai išvirti. Kopūstą nuplauti ir virti ant silpnos ugnies sūdytame vandenyje apie 7 min. Tuomet išskirstyti žiedynais ir kepti ant silpnos ugnies apie 2 min. Smulkintus kiaušinius sumaišyti su sviestu, smulkintomis česnako skiltelėmis, džiūvėsėliais, ciberžolės milteliais, pagardinti prieskoniais ir kepti nuolatos maišant apie 5 min., kol gražiai apskrus. Gautą mišinį sumaišyti su žiediniais kopūstais ir išmaišyti. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

 

shutterstock_134822267

Vitaminingosios salotos

 

100 g apie 130 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 40 min.

 

600 g žiedinio kopūsto

Svogūnas

  • 100 g granatų sėklų
  • 40 g pistacijų
  • Šauktas kmynų
  • Šaukštas petražolių
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 50 g alyvuogių aliejaus
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti
  • Mėtų lapų papuošti
  • Druskos, peletrūnų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min., kol suminkštės. Kopūstą nuplauti ir trečdalį jo sutarkuoti. Likusį išskirstyti žiedynais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska, dėti į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Svogūnus sumaišyti su kopūstais, likusiais ingredientais, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Patiekti papuošus mėtų lapais.

 

Specialistės komentaras

 

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė

 

100 g žiedinio kopūsto yra net 77 % vitamino C paros normos. Tačiau išvirtose ir keptose daržovėse šio vitamino lieka perpus arba darmažiau. Tai pat mažiau lieka skaidulinių medžiagų, kurios būtinos gerai virškinimo sistemai palaikyti. Geriausia valgyti šviežius žiedinius kopūstus – jie puikiai dera su produktais, turinčiais daug geležies, pavyzdžiui, su žolelėmis virta jautiena, nes leidžia organizmui lengviau pasisavinti geležį.

 

Taip pat šios daržovės laikomos idealiais užkandžiais, nes yra traškios, lengvai kramtosi ir nekaloringos (100 g yra 25 kcal). Taigi jei išalkote, pirmiausia derėtų suvalgyti šių daržovių. Taip pasijusite sotūs, organizmą papildysite skaidulinėmis medžiagomis, vitaminais C, K bei B6, variu, fosforu, kaliu, kalciu ir geležimi. Beje, žiediniai kopūstai padeda išvengti kaulų retėjimo, kataraktos, širdies kraujagyslių ligų bei onkologinių susirgimų. Taip pat šios daržovės stiprina imunitetą, gerina smegenų ir virškinimo trakto veiklą, saugo nuo žalingų UV spindulių poveikio.

 

Spausdinti