Gardi, savito skonio čioriso dešra mėgstama gurmanų. Tai pikantiškas užkandis, kurį geriausia skanauti su šeima ir draugais. Ar šis skanus delikatesas toks pat maistingas?

 

Mėgtas turtuolių, gamintas vargšųChorizo,Pork,Dry,Cured,Meat,Sausage,On,A,Wooden,Cutting

 

Nuo seno visą vasarą ispanų ūkininkai penėdavo kiaules, o lapkričio 11-ąją, per šv. Martyną, skersdavo. Mėsą ruošdavo ir konservuodavo – ši tradicija iki šiol gyvuoja daugelyje Ispanijos kaimo regionų. Neišmesdavo nė mažiausio skerdenos gabalėlio – sukimšdavo į dešras. Pirmoji ispaniška dešra, paminėta ispanų kalbos žodyne, buvo chorizo. Tačiau iš pradžių čiorisas būdavo tamsiai pilkos, o ne ryškiai raudonos spalvos. Mat malta rūkyta paprika Europą pasiekė tik XVI a. Prireikė kelių dešimtmečių, kol šis prieskonis atsidūrė Ispanijos kaimuose. Nors čiorisą ruošė valstiečiai, ši dešra garsėjo kaip turtingųjų maistas, ypač kai į receptus įtraukta egzotiška rūkyta paprika ir juodieji pipirai. Kol Karolis IV jo neparagavo, manė, kad nėra nieko geriau už žvėrieną ar vytintą kumpį. Pasakojama, kad valdovas, medžioklėje paragavęs šios dešros, akimirksniu paskyrė jos gamintoją karališkuoju čioriso tiekėju. Tik XIX a., prasidėjus industrializacijai, kai maisto gamyba labai išaugo, čiorisas tapo įprastu maisto produktu. Beveik kiekvienas Ispanijos regionas turi savus metodus ir ingredientus.

 

Čioriso gamyba

 

Ispaniškas čiorisas dažniausiai gaminamas iš kiaulienos, tačiau tinka ir jautiena. Dešra gardinama malta rūkyta paprika, žolelėmis, česnakais, baltuoju vynu. Mišinys kemšamas į natūralias arba dirbtines žarnas. Tuomet dešra lėtai rūkoma. Rūkymas suteikia pikantiško skonio. Tada čiorisas džiovinamas lauke keletą savaičių. Meksikietiškas čiorisas gaminamas iš maltos šviežios kiaulienos. Į mėsą dažnai dedama kiaulių taukų, gardinama žolelėmis, aitriosiomis paprikomis ir actu. Dešra brandinama džiovinant lauke iki savaitės.

 

Nauda sveikatai

 

Užtikrina normalią energijos apytaką. 100 g čioriso yra 1,5 mg tiamino. Moterims kasdien reikia 1,1 mg tiamino, o vyrams derėtų suvartoti bent 1,2 mg. Maiste esantis tiaminas leidžia maistą lengviau paversti energija. Norint gauti dar daugiau šio vitamino, geriausia čiorisą patiekti su lęšiais arba juodosiomis pupelėmis. Šiame produkte taip pat nemažai vitamino B12, kuris svarbus nervų funkcijai. Rekomenduojama vitamino B12 paros norma suaugusiems vyrams ir moterims – 2,4 mikrogramai. Be įtakos nervams, jis padeda organizmui panaudoti geležį. 2011 m. žurnale „Nutrition in Clinical Practice“ paskelbtas tyrimas rodo, kad celiakija gali sukelti vitamino B12 trūkumą, todėl sergantiems šia liga palanku valgyti čiorisą.

 

Didina seleno suvartojimą. 40 g čioriso yra net 21,1 mg seleno. Jis kartu su antioksidantais apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. 2011 m. „International Journal of Oncology“ paskelbtame tyrime atskleidžiama, kad selenas naudingas gydant prostatos vėžį.

 

Puikus cinko šaltinis. Cinkas žmogaus organizme atlieka daug funkcijų: dalyvauja augant ir funkcionuojant imuninėms ląstelėms, padeda kovoti su bakterijomis ir virusais. Be to, svarbus gyjant žaizdoms, nes būtinas ląstelių dalijimuisi. Taip pat padeda skaidyti angliavandenius, todėl reikšmingas energijos apykaitai. Beje, sustiprina skonio ir kvapo pojūtį.

 

Stiprina kaulus. Čioriso sudėtyje yra fosforo, kuris atlieka daug svarbių funkcijų. Visų pirma, padeda palaikyti stiprius kaulus ir dantis. Antra, svarbus filtruojant nepageidaujamas medžiagas iš inkstų, taip prisideda prie inkstų sveikatos. Trečia, skatina organizmą gaminti baltymus, reikalingus ląstelių ir audinių augimui.

 

Naudingosios medžiagos    100 g

Natris            983 mg

Angliavandeniai 2,63 g

Riebalai 26 g

Baltymai 19,3 g

Fosforas 398 mg

Vitaminas B3 5,1 mg

Cinkas 3,4 mg

100 g  346 kcal

 

Pupelių ir čioriso troškinys

 

4 porcijos

100 g 493 kcal

Ruošti 20 min.

 
  •  200 g čioriso
  •  800 g konservuotų smulkintų pomidorų
  •  800 g konservuotų sviestinių pupelių
  •  130 g pesto padažo
  •  Druskos pagal skonį

GAMINIMAS. Supjaustyti dešrą ir sudėti į didelį puodą. Kaitinti ant vidutinės kaitros, kol taps tamsiai rudos spalvos. Sudėti pomidorus ir pupeles, užvirinti ir troškinti 10 min. Supilti pestą, pasūdyti ir patiekti.

 

Bowl,Of,Kidney,Bean,And,Chorizo,Stew,Garnished,With,Pesto

 

Čioriso ir žirnelių rizotas

 

4 porcijos

100 g 642 kcal

Ruošti 30 min.

   
  •  Šaukštas aliejaus kepti
  •  200 g čioriso
  •  300 g rizoto ryžių
  •  2 šaukštai baltojo vyno acto
  •  1,2 l vištienos sultinio
  •  200 g šaldytų žirnelių
  •  60 g parmezano

GAMINIMAS. Smulkintą čiorisą kepti, kol taps traškus. Ketvirtadalį dešros atidėti. Suberti ryžius, išmaišyti, kad pasidengtų aliejumi, ir maždaug minutę skrudinti, tada supilti actą. Kai actas išgaruos, įpilti samtį sultinio, išmaišyti, kai susigers, įpilti dar. Tęsti maždaug 20 min., kol didžioji dalis sultinio susigers ir ryžiai išbrinks. Suberti žirnelius, parmezaną ir supilti likusį sultinį. Viską gerai išmaišyti.

 

Risotto,With,Chorizo,And,Peas

 

Autorius Monika Budnikienė