Jei ne tyras vanduo, arbata būtų pats sveikiausias gėrimas. Kinrožių arbatą, kaip gaivinantį ir stiprinantį sveikatą gėrimą, vertino net faraonai iš Nilo slėnio. Kinrožių žiedlapių arbata malonaus kvapo ir skonio, kiek primenančio spanguolių sultis.

 

Pasaulyje priskaičiuojama per 200 kinrožių rūšių. Populiariausios – jamaikinės kinrožės (lot. hibiscus sabdariffa), paplitusios Šiaurės Afrikoje, Tailande, Karibų salose ir Pietų Amerikoje. Kinrožė – tai nedidelis medelis arba krūmas, žydintis kvapniais raudonais ir purpuriniais žiedais. Arbatai naudojama žiedo taurelė.

 

  • Egiptiečiai kinrožių arbatą vertina dėl vėsinamųjų savybių. Kinrožių arbata reguliuoja kūno temperatūrą. Tai ypač praverčia karštame, dykumų klimate.
  • Sudano, Egipto gyventojai kinrožių arbatą gerdavo keldami tostą per vestuves ir šeimos šventes.
  • Egipte tikima, kad kinrožių arbata stiprina širdies ir nervų sistemą.
  • Vietiniai Irano gyventojai kinrožių arbata mėgaujasi, jei jaučia nerimą ar sunkiai užmiega.
  • Meksikiečiai kinrožes vertina kaip švelnų diuretiką.
  • Karibų salose kinrožių arbata ruošiama su imbieru ir šlakeliu romo. Patiekiama atšaldyta.
  • Azijos šalių (Tailando, Kinijos, Malaizijos) gyventojai vartoja imbieru pagardintus kinrožių žiedlapius, nes mano, kad jie mažina cholesterolį.
  • Kinrožių arbata naudinga lieknėjantiems. Manoma, kad arbatoje esančios medžiagos gali neleisti įsisavinti per daug angliavandenių.
  • Kinrožių arbatoje yra vitamino C, todėl gali padėti peršalus ar susirgus gripu.