Senovės išmintis byloja: jeigu kasdien suvalgysite po obuolį, jokios ligos nebebus baisios. Obuoliai normalizuoja virškinimo veiklą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir net apsaugo nuo aterosklerozės. Obuolius valgyti sveika visiems, ypač žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis, kolitu ir artritu. Obuolių dieta – geras būdas mesti svoriui. Galima daryti iškrovos dienas, kai nevalgoma nieko kita, išskyrus obuolius. Obuoliai turi antibakterinį, antiseptinį, uždegimą mažinantį ir silpną diuretinį poveikį, todėl jie dažnai naudojami liaudies medicinoje. Be to, obuolių vartojimas gali padėti išvengti koronarinės širdies ligos.

 

Amerikietiškas obuolių pyragas

 

obuolių pyragas

  • 180 g miltų
  • 120 ml augalinio aliejaus
  • 2 šaukštai šalto pieno
  • 1,5 šaukštelio cukraus
  • Šaukštelis druskos

Įdarui:

  • 6 obuoliai
  • 150 g cukraus
  • 3 šaukštai miltų
  • Malto cinamono, muskato pagal skonį

Trupiniams:

  • 60 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 120 g sviesto

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175°. Miltus sumaišyti su aliejumi, pienu, cukrumi ir druska, kol neliks gumulėlių. Supilti tešlą į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą. Suformuoti tešlos kraštelius. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti ir sumaišyti su cukrumi, miltais, cinamonu ir muskatu. Tolygiai sudėti ant tešlos formoje. Iš miltų, cukraus ir šalto sviesto rankomis suformuoti trupinius ir juos tolygiai užberti ant obuolių. Kepti apie 45 minutes.

 

8 žmonėms

100 g apie 265 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

 

Troškinta jautiena su obuoliais

 

  • 3 – 4 obuoliai
  • 800 g jautienos filė
  • 240 ml 3,2 % pieno
  • 60 g sviesto
  • 60 g miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Jautieną supjaustyti smulkiais gabalėliais ir truputį pamušti, pabarstyti druska ir pipirais. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. keramikinį puodą ištepti sviestu, sudėti pusę pjaustytų obuolių, tada mėsą ir galiausiai likusius obuolius. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti miltus, kad būtų be gumulėlių, įdėti pipirų. Supilti padažą ant obuolių su mėsa. Uždengti puodą ir dėti į šaltą orkaitę. Troškinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie pusantros valandos. Patiekti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 183 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

Obuolių salotos su aguonomis

 

  • Žaliasis obuolys
  • Šaukštas aguonų sėklų
  • 200 g kopūstų
  • Morka
  • Citrina
  • 2 šaukštai majonezo
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kopūstus (galima naudoti baltuosius ir raudonuosius), morką ir obuolį smulkiai supjaustyti ir sumaišyti. Išspausti citrinos sultis. Sumaišyti su majonezu, alyvuogių aliejumi, actu, aguonų sėklomis, druska ir pipirais. Užpilti šiuo padažu salotas ir išmaišyti. Valandą laikyti šaldytuve.

 

2 žmonėms

100 g apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti