Virtos, keptos, trintos bulvės mūsų krašte yra vienas mėgstamiausių patiekalų. Jokių kitų daržovių derlius visame pasaulyje nėra toks didelis kaip šių iš Amerikos kilusių šakniavaisių. Kažkur pasaulyje kiekvieną mėnesį nukasamas šviežių bulvių derlius. Bulvių populiarumo paslaptis tikriausiai yra ta, kad jos sočios, pigios ir tinka su daugeliu kitų produktų. Bulvės priklauso bulvinių augalų (lot. Solanaceae) šeimai. Tai pačiai šeimai taip pat priklauso pomidorai, baklažanai, paprikos ir dumplūnės.

 

"Įdarytos bulvės"

Bulvės yra sveikas maisto produktas. Deja, dažniausiai jos praranda maistingąsias medžiagas, netinkamai jas ruošiant, kai naudojama daug aliejaus, riebių padažų. Sveikai paruoštos bulvės papildo organizmo vitamino C atsargas ir gali net sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, ir vėžio išsivystymo riziką. Bulvėse randama unikalaus glikobaltymo patatino, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus. Be to, šakniagumbiuose yra vitamino B6, kalio, vario, mangano, fosforo, niacino, dietinių skaidulų ir pantoteno rūgšties.

 

Bulvės gerina virškinimą. Vienoje be riebalų keptoje bulvėje yra 12 % rekomenduojamos skaidulų dienos normos. Tad jos yra tokios pat vertingos kaip pilno grūdo duonos gaminiai, makaronai ir dribsniai. Skaidulos gerina virškinimą ir maisto atliekų šalinimą iš organizmo, saugo nuo žarnyno vėžio. Daugiausiai skaidulų yra bulvių lupenose, o kai kurie bulvių krakmolai yra organizmo nevirškinami.

 

Kadangi bulvėse yra vitamino B6, jos rekomenduojamos žmonėms, patiriantiems įtampą ir stresą. Šis vitaminas skatina ląstelių atsinaujinimą ir yra atsakingas už gerą nuotaiką, sveiką nervų sistemą. 100 g bulvių yra net 21 % šio svarbaus vitamino. Vitaminas skatina neuromediatorių išsiskyrimą – tai medžiagos, kurios iš vienų ląstelių perduoda informaciją į kitas. Neuromediatoriai, serotoninas ir dopaminas, yra reikalingi palaikyti stabilią nuotaiką. Be to, šis vitaminas naudojamas gaminti adrenaliną (hormonas, kuris padeda reaguoti į stresą) ir GABA aminorūgštį, kuri padeda atsipalaiduoti ir gerai jaustis.

 

Kaip bulvių patiekalus padaryti sveikesnius? Visų pirma reikėtų sumažinti riebalų kepimui kiekį. Po to keisti kaloringus įdarus liesesniais, pavyzdžiui, raugintais kopūstais, tunu, humusu ir pan.

 

Įdarytos bulvės su vištiena iš špinatais

 
  • 0,5 kg vištienos krūtinėlių
  • 150 g mocarelos
  • 3 – 4 bulvės
  • 60 g špinatų
  • 2 šaukšteliai česnakinės druskos
  • 2 šaukšteliai itališko prieskonių mišinio
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Svogūnų laiškų puošti
 

Gaminimas

 

Bulves gerai nuplauti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 45 – 60 minučių arba, kol suminkštės. bulves perpjauti pusiau išskobti minkštimą. Lupenas apšlakstyti aliejumi ir vėl kepti orkaitėje, kol taps traškios (apie 10 minučių). Vištienos krūtinėlę smulkiai supjaustyti, susmulkinti špinatus. Sumaišyti su prieskoniais ir bulvėmis. Apskrudusias bulvių lupenas įdaryti vištienos ir trintų bulvių mase. Viršų pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje, kol sūris išsilydys ir pradės burbuliuoti. Papuošti smulkintais svogūnų laiškais.

 

3 – 4 žmonėms

100 g apie 156 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Ypatingoji bulvių košė su krevetėmis

 
  • 5 bulvės
  • 300 g krevečių
  • 100 ml pieno
  • Šaukštas sviesto
  • Pusė svogūno
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Laiškinių svogūnų, petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, nuplauti, stambiai supjaustyti. Užpilti šaltu vandeniu, įdėti 2 skilteles nuvalyto česnako, druskos ir virti, kol suminkštės. Nupilti likusį vandenį ir sutrinti bulves. Bulvių košę sumaišyti su sviestu ir pienu. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintus svogūnus ir likusią česnako skiltelę. Sudėti nuvalytas ir išlukštentas krevetes ir maišant troškinti 3 – 5 minutes arba, kol bus iškepusios. Keptas krevetes, smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles sumaišyti su bulvių koše. Paskaninti pipirais.

 

4 žmonėms

100 g apie 104 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Bulvių apkepas su grybais

 
  • 5 bulvės
  • 300 g grybų
  • Skiltelė česnako
  • 45 ml aliejaus
  • Šaukštas maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Karščiui atsparų indą ištrinti supjaustyta česnako skiltele. Įpilti šiek tiek aliejaus. Dėti dalį plonais griežinėliais supjaustytų bulvių, po to sluoksnį grybų. Apšlakstyti aliejumi. paskaninti druska ir pipirais. Tada dėti antrą bulvių sluoksnį. Vėl apšlakstyti aliejumi, pabarstyti džiūvėsėliais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 40 – 50 minučių. Bulvių apkepą papuošti smulkintomis petražolėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 107 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti