Greipfrutuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, gausu vitamino C. Jie – gaivūs ir puikiai padeda numalšinti troškulį. Greipfrutus įprasta valgyti vienus, tačiau šviežiais galima gardinti salotas, kokteilius ir įvairius užkandžius. Be to, šie vaisiai mažina stresą ir kelia nuotaiką!

 

100 g apie 42 kcal

Riebalų – 0 g

Angliavandenių – 11 g

Baltymų – 1 g

 

Naudingos medžiagos 100 g
Vitaminas A 0,3 mg
Vitaminas C 31,2 mg
Vitaminas E 0,1 mg
Vitaminas B6 0,1 mg
Folatai 13 µg
Cholinas 7,7 mg
Betainas 0,1 mg
Kalcis 22 mg
Geležis 0,1 mg
Magnis 9 mg
Fosforas 18 mg
Kalis 135 mg
Cinkas 0,1 mg
Omega-3 riebalų rūgštys 8 mg
Omega-6 riebalų rūgštys 29 mg

 

Žiupsnelis istorijos

 

Įrašai apie šiuos vaisius rasti XVIII a. Barbadose. Manoma, kad greipfrutai pradėti auginti Malaizijoje ir Indonezijoje. Anot daugumos botanikų, greipfrutas buvo rezultatas iš netyčia sukryžmintų apelsino ir citrinos sėklų. Jie buvo panašūs į apelsinus, tačiau iš pradžių vadinti uždraustais vaisiais. Vėliau greipfrutas kryžmintas su mandarinu, kad būtų išgautas dar saldesnis skonis. 1885 m. greipfrutai pradėti vartoti komerciniais tikslais. Jų augintojai itin stengėsi, kad šie vaisiai būtų didesni, panašios formos, patrauklios spalvos ir su kuo mažiau sėklų. Šiandien greipfrutai gausiai auginami Floridoje, Kalifornijoje, Arizonoje ir Teksase.

 

Nauda sveikatai

 

Stiprina širdį. Šiuose vaisiuose gausu kalio, vitamino C ir cholino, kurie stiprina širdį. Magnis ir skaidulos gerina kraujotaką. Taip sumažėja insulto, aterosklerozės rizika ir sustiprėja širdies bei kraujagyslių sistema. Greipfrutuose esantis magnis normalizuoja kraujospūdį ir mažina tikimybę susirgti širdies aritmija. Šie vaisiai taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

 

Skaistina odą. Greifrutuose esantys vitaminai C ir E padeda išlaikyti gražią bei sveiką odą. Vitaminas E saugo odą nuo raukšlių susidarymo, o vitaminas C prisideda prie kolageno gamybos, kuris daro odą elastingą.

 

Nedaug kalorijų. Greipfrutuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, yra mažai kalorijų. 100 g šviežių greipfrutų turi tik 42 kcal. Nepaisant to, šiuose vaisiuose gausu organizmų naudingų medžiagų.

 

Stiprina kaulus. Visi žino, kad kalcis stiprina kaulus ir dantis. Šios medžiagos apstu greipfrutuose. Be to, juose yra mangano, kuris padeda kaulams geriau pasisavinti kalcį.

 

Saugo nuo vėžio. Greipfrutai – puikus vitamino C šaltinis. Pastarasis veikia kaip stiprus antioksidantas ir padeda organizmui kovoti su laisvųjų radikalų poveikiu, kuris gali sukelti vėžį. Šiuose vaisiuose esantis likopenas mažina riziką susirgti prostatos vėžiu, o vitaminas C ir beta karotenas padeda išvengti stemplės vėžio rizikos.

 

Gerina virškinimą. Greipfrutuose yra ir nemažai vandens bei ląstelienos. Šis junginys gerina virškinimą ir mažina vidurių užkietėjimą.

 

Astmos prevencijai. Rizika susirgti astma mažėja vartojant didelį kiekį reikalingų medžiagų. Viena jų – vitaminas C, kurio gausu greipfrutuose.

 

greipfrutai (2)

Krevetėmis įdaryti greipfrutai

 

100 g apie 180 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • Greipfrutas
  • 100 g krevečių
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis balzaminio acto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Greipfrutą perpjauti pusiau, išskobti minkštimą, nepažeidžiant žievės. Minkštimą susmulkinti. Krevetes patroškinti garuose, sumaišyti su greifruto minkštimu ir smulkinta česnako skiltele. Tada apšlakstyti aliejumi, actu, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Gauta mase įdaryti greipfruto puseles ir sudėti krevetes. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

greipfrutai (3)

Gaivus kokteilis

 

100 ml apie 105 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min.

 

  • 4 greipfrutai
  • 50 ml greifrutų sirupo
  • 500 g arbūzo minkštimo
  • 200 ml gazuoto vandens
  • Ledo kubelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Iš greipfrutų išspausti sultis ir išplakti su arbūzo minkštimu. Tuomet supilti vandenį, sirupą ir išmaišyti. Patiekti su ledo kubeliais. Galima papuošti šiaudeliais.

 

greipfrutai (1)

Sūrio ir moliūgų sėklų salotos

 

 

100 g apie 105 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 25 min.

 

  • Greipfrutas
  • 150 g rūkyto varškės sūrio
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų
  • 100 g gražgarsčių

Padažui:

  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštas acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus

 

Gaminimas

 

Sūrį, greipfrutą susmulkinti, sumaišyti su moliūgų sėklomis ir gražgarstėmis.

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti.

Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu.

 

Įdomu

 

  • Filipinuose didieji greipfrutai vartojami kaip natūralūs raminamieji vaistai. Kinų medicinoje jie vartojami kosuliui gydyti, virškinimui gerinti ir pykinimui malšinti.
  • Žodis „greipfrutas“ išvertus iš anglų kalbos reiškia „vynuoginis vaisius“. Būtent taip jį pavadino anglų jūreiviai pamatę, kad auga kekėmis, kurios primena vynuogių kekes.
  • Greipfrutų medžiai užauga iki 7,62–9,14 m. Vienas medis gali išauginti daugiau negu 700 kg vaisių.
  • Klimato šiltumas lemia laiką, per kurį greipfrutai subręsta. Kalifornijoje, Riversaide jie auga ir bręsta apie 13 mėn., o Pietų Kalifornijoje užauga greičiau nei per 7–8 mėn.
  • Švieži greipfrutai, atvežti iš Kalifornijos ir Arizonos, prieinami visus metus ir būna įvairių spalvų: rožiniai, raudoni, balti, auksiniai.

 

egle_kliukaite_is_asmeninio

Specialistės komentaras

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė

 

Greipfrutuose gausu vitaminų C, A, E, B grupės vitaminų, kalio, cinko, mangano, fosforo, folio rūgšties, magnio ir kitų vertingų medžiagų. Šie vaisiai dažnai vadinami natūraliais riebalų degintojais, todėl į mitybą juos verta įtraukti ir dėl dailesnės figūros. Be to, greipfrutai gerina virškinimą ir greitina medžiagų apykaitą.

 

 

Taip pat šie vaisiai šalina iš organizmo toksinus, valo kepenis ir gerina bendrą savijautą. Be to, tai puiki natūrali priemonė siekiant išvengti virusinių ir peršalimo ligų.

 

 

Greipfrutus galima valgyti vienus, jais gardinti salotas, žuvies arba jūrų gėrybių patiekalus. Šių vaisių sultys puikiai tinka įvairiems padažams gaminti. Kai kuriems žmonėms nepatinka greipfrutų kartumas, kurį suteikia jų odelės. Tuomet galima valgyti tik jų minkštimą, nulupant odeles, ir kartumo neliks.

 

Spausdinti