Velykinio stalo tradicijos. Sotu ir puošnu!
2020-04-08 08:24Etnologų teigimu, šv. Velykų stalas Lietuvoje būdavo gausesnis ir puošnesnis negu per kitas šventes. Lietuviai ruošdavo tradicinius patiekalus iš mėsos ir tikėdavo, kad riebus valgis per atgavos pietus atneš į namus skalsą. Modernūs Velykų stalo patiekalai sveikesni, liesesni, bet vis dar sotūs ir puošnūs.
Kepti avienos šonkauliukai
100 g apie 190 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 3 val.
- 0,5 kg avienos šonkauliukų
- 2 šaukštai majonezo
- 4 skiltelės česnako
- Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Majonezą sumaišyti su smulkintomis česnako skiltelėmis, pipirais, aliejumi ir pasūdyti. Gautu mišiniu ištepti šonkauliukus ir palikti marinuotis apie 2 val. Paskui kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti apšlaksčius natūralaus jogurto ir kalendrų padažu.
Jautiena su smidrais
100 g apie 240 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 500 g jautienos kumpio
- 250 g smidrų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis maltų baltųjų pipirų
- 150 g vyšninių pomidorų
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Padažui:
- Svogūnas
- 3 šaukštai medaus
- 3 šaukštai balzaminio acto
Gaminimas
Jautieną supjaustyti 2,5 cm storio gabalėliais, apšlakstyti aliejumi, apibarstyti pipirais, pasūdyti ir pakepinti.
Svogūną susmulkinti, sumaišyti su lydytu medumi, actu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol padažas karamelizuosis.
Smidrus virti sūdytame vandenyje apie 2 min.
Jautieną patiekti su smidrais ir pomidorais, apšlaksčius gautu padažu.
Kiaulienos kumpis su garstyčiomis
100 g apie 180 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 11 val.
- 3 kg kiaulienos kumpio be kaulo
- 2 šaukštai garstyčių miltelių
- Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 5 kadagio uogos
- 20 gvazdikėlių
- 5 šaukštai majonezo
Marinatui:
- 100 ml vyno acto
- 1 l vandens
- 200 ml sauso baltojo vyno
- Šaukštas druskos
- 4 laurų lapai
- Šaukštelis cukraus
Gaminimas
Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišyti ir kaitinti iki užvirimo.
Kiaulienos kumpį įtrinti pipirais ir trintomis kadagio uogomis. Paskui apšlakstyti gautu marinatu ir laikyti šaldytuve per naktį. Kumpį kepti apie 2 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Kepsnio viršų įpjauti negiliais horizontaliais ir vertikaliais pjūviais, susmaigstyti gvazdikėlius, aptepti majonezu, apibarstyti garstyčių milteliais ir kepti dar apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.
Anties krūtinėlė spanguolių padaže
100 g apie 450 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 200 g anties krūtinėlės su odele
- 2 šaukšteliai druskos
- Šaukštelis maltų rausvųjų pipirų
- Aliejaus kepti
Padažui:
- 4 šaukštai spanguolių uogienės
- Šaukštelis šalavijų lapų
- 100 ml sauso baltojo vyno
- Sviesto kepti
Gaminimas
Anties krūtinėlę ištrinti druska ir pipirais. Kepti ant silpnos ugnies, kol gražiai apskrus. Tuomet kepti ant grotelių dar apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C temperatūros, kol odelė taps traški.
Šalavijų lapus pakepinti. Tada supilti vyną ir kaitinti nuolatos maišant ant silpnos ugnies apie 5 min. Paskui sudėti spanguolių uogienę, išmaišyti ir kaitinti dar apie 2 min.
Antieną patiekti supjausčius gabalėliais ir apšlaksčius gautu padažu. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
Saldžiarūgštis triušienos ragu
100 g apie 200 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 26 val.
- 1,7 kg triušienos
- 8 skiltelės česnako
- 2 morkos
- 3 svogūnai
- 2 citrinos
- Šaukštas Provanso žolelių prieskonių mišinio
- 2 laurų lapai
- Šaukštas majonezo
- 80 ml alyvuogių aliejaus
- 300 ml vištienos sultinio
- Aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Triušieną supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su smulkintomis česnako skiltelėmis ir pasūdyti. Morkas ir svogūnus supjaustyti griežinėliais. Daržoves sumaišyti su triušiena, iš vienos citrinos išspaustomis sultimis, Provanso žolelėmis, laurų lapais, majonezu ir aliejumi. Laikyti šaldytuve apie parą. Tada triušieną pakepinti, sumaišyti su daržovėmis, griežinėliais pjaustyta likusia citrina, sultiniu ir kaitinti iki užvirimo. Tuomet kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C temperatūros. Galima patiekti papuošus mėgstamomis daržovėmis ir žalumynais.
Krevečių ir paprikų iešmeliai
100 g apie 160 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 3 val.
- 20 krevečių
- 2 saldžiosios paprikos
- 50 ml žaliųjų citrinų sulčių
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- Majonezo pagal skonį
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Padažui:
- 120 ml vandens
- 30 ml acto
- 50 g rudojo cukraus
Gaminimas
Krevetes išvalyti, sumaišyti su citrinų sultimis, aliejumi, pagardinti prieskoniais ir laikyti šaldytuve apie 2 val.
Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pakaitinti.
Krevetes ir paprikų griežinėlius suverti ant medinių iešmelių, aptepti gautu padažu ir kepti ant grotelių apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti su majonezu.
Kumpiu ir sūriu įdarytas pyragas
100 g apie 220 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
Tešlai:
- 200 g sviesto
- 400 g kvietinių miltų
- 2 kiaušiniai
- Majonezo pagal skonį
Įdarui:
- 200 g kumpio
- 100 g fermentinio sūrio
- 5 kiaušiniai
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Sviestą supjaustyti kubeliais, sumaišyti su miltais ir trinti, kol išeis trupiniai. Tada šiek tiek pasūdyti, supilti kiaušinių plakinį ir išminkyti tešlą. Iš jos iškočioti 2 papločius. Vienu iškloti sviestu išteptą kepimo indą.
Ant jo suberti smulkintą kumpį, tarkuotą sūrį, supilti kiaušinių plakinį ir pagardinti prieskoniais. Viršų uždengti likusiu tešlos papločiu. Pyragą kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti pagardinus majonezu.
Česnakų ir svogūnų užtepėlė
100 g apie 200 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 20 min.
- 5 skiltelės česnako
- 5 kiaušiniai
- 5 šaukštai majonezo
- Šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Svogūnų laiškų papuošti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Kiaušinius išvirti, nulupti ir susmulkinti. Tuomet sumaišyti su smulkintomis česnako skiltelėmis, majonezu, pasūdyti ir pertrinti per sietelį. Į gautą masę pamažu maišant supilti aliejų. Patiekti papuošus smulkintais svogūnų laiškais. Galima valgyti su traškiomis duonelėmis.