Burokėliai – viena iš puikiausių lietuviškų daržovių. Pasirodo, jos net ir virtos išsaugo vitaminus, mineralus ir kitas naudingas medžiagas. Iš burokėlių galima paruošti įvairių patiekalų, kurie neatims daug laiko bei numalšins alkį suvartojant nedidelį kalorijų kiekį.

burokėlių kotletai

 

Burokėlių kotletukai

 

  • 4 burokėliai
  • Svogūnas
  • 20 g razinų
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 2 šaukštai krakmolo
  • Šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 100 g gražgarsčių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Burokėlius nulupti ir sutarkuoti. Razinas užpilti verdančiu vandeniu, pamirkius apie 10 min. nukošti. Svogūną su razinomis patroškinti apie 5 minutes, sumaišyti su burokėliais. Tada suberti krakmolą, džiovintus čiobrelius, druską, pipirus ir gerai išmaišyti.

 

Formuoti kotletukus, apvoliojus džiūvėsėliais kepti aliejuje, kol apskrus. Patiekti su gražgarstėmis.

 

100 g apie 60 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

4 žmonėms

 

 

Vegetariškos salotos

 

  • 2 burokėliai
  • Ropė
  • Obuolys
  • Poras
  • 10 g krapų

Padažui:

  • 20 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius ir ropę išvirti, po to nulupti. Burokėlius sutarkuoti, ropę supjaustyti kubeliais. Tada nulupti ir supjaustyti obuolį, porą bei krapus susmulkinti. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu.

 

100 g apie 75 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min.

4 žmonėms

 

 

Burokėlių sriuba

 

  • 3 burokėliai
  • 2 morkos
  • 4 bulvės
  • 200 g kopūsto
  • Svogūnas
  • 2 l vandens
  • 3 skiltelės česnako
  • Šaukštas cukraus
  • 50 ml grietinės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius nulupti ir sutarkuoti. Morkas ir bulves nuskusti, supjaustyti, kopūstą bei svogūną susmulkinti. Visas daržoves suberti į verdantį vandenį ir virti apie 20 minučių. Česnako skilteles susmulkinti, sumaišius su cukrumi berti į sriubą. Viską virti dar 15 minučių. Patiekti su grietine. Galima papuošti svogūnų laiškais.

 

100 g apie 45 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

4-6 žmonėms

 

 

Rausvieji blyneliai

 

  • 800 g burokėlių
  • 600 g varškės
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas cukraus
  • 200 g miltų
  • 2 obuoliai
  • 200 ml pieno
  • 100 ml grietinės
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti, nulupti ir sutarkuoti. Varškę sutrinti su kiaušiniais, pagardinus druska sumaišyti su burokėliais. Tada sudėti cukrų, miltus, smulkiai pjaustytus obuolius, supilti pieną ir gerai išmaišyti.

 

Kepti aliejuje, kol apskrus. Patiekti su grietine. Galima papuošti šviežiomis avietėmis ar kitomis uogomis.

 

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

6-8 žmonėms

 

 

Įdaryti krepšeliai

 

  • 4 burokėliai
  • 100 g ryžių
  • 100 ml majonezo
  • 50 g razinų
  • Svogūnas
  • 50 g laddyno riešutų
  • 20 ml citrinos sulčių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti, nulupti, išskobti vidų, o sienelių kraštelius išpjaustyti trikampiais. Ryžius išvirti, sumaišyti su razinomis. Išskobtą burokėlių dalį ir svogūną supjaustyti, apšlakstyti citrinos sultimis bei patroškinti apie 5 minutes. Tuomet sudėti riešutus, ryžius su razinomis, majonezą, įberti prieskonių ir išmaišyti. Gautu mišiniu įdaryti burokėlių krepšelius.

 

100 g apie 100 kcal

Paruošimo laikas:apie 1 val.

4 žmonėms

 

 

Šokoladinis pyragas su burokėliais

 

  • 3 burokėlių
  • 200 g juodojo šokolado
  • 200 g sviesto
  • 5 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 140 g miltų
  • 3 šaukštai kakavos miltelių
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštas miltelinio cukraus

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti, nulupti ir sutarkuoti. Šokoladą ir sviestą ištirpinti, išmaišyti iki vientisos masės. Kiaušinius išplakti su cukrumi, sumaišyti su ištirpintu šokoladu ir sviestu. Tada sudėti tarkuotus burokėlius, suberti miltus, kakavos ir kepimo miltelius, viską gerai išmaišyti.

 

Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C temperatūros. Paruoštą pyragą apibarstyti milteliniu cukrumi. Patiekti visiškai atvėsusį.

 

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val. 15 min.

8-10 žmonių

 

 

Kepti burokėliai su sūriu

 

  • 3 burokėliai
  • 100 g ožkų pieno sūrio
  • Šaukštas smulkintų graikinių riešutų

 

Padažui:

  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius įvynioti į foliją ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros.  Keptus burokėlius atvėsinti, nulupti ir supjaustyti kubeliais, riešutus susmulkinti.  Balzaminį actą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, sudėti smulkintą česnako skiltelę, įberti prieskonių ir gerai išmaišyti. Ožkų pieno sūrį supjaustyti, sumaišyti su burokėliais bei riešutais. Viską užpilti padažu ir patiekti.

 

Burokėlius įvynioti į foliją ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros.  Keptus burokėlius atvėsinti, nulupti ir supjaustyti kubeliais, riešutus susmulkinti.  Balzaminį actą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, sudėti smulkintą česnako skiltelę, įberti prieskonių ir gerai išmaišyti. Ožkų pieno sūrį supjaustyti, sumaišyti su burokėliais bei riešutais. Viską užpilti padažu ir patiekti.

 

100 g apie 60 kcal

Paruošimo laikas apie 1 h 20 min

2 žmonėms

Spausdinti