Sveikuoliški sausainiai
2023-10-17 09:18Koks gi kavos puodelis be poros gardžių sausainių šalia? Deja, šį malonumą tenka riboti, mat tai nesveikas maistas. O gal šis desertas galėtų būti sveikesnis ir ne mažiau gardus? Išbandykime keletą sveikatai palankesnių sausainių variantų!
Keto sausainiai su mažiau angliavandenių
24 vnt.
100 g 322 kcal
Ruošti 25 min.
- 55 g sviesto
- 55 g kreminio sūrio be priedų
- 64 g monk fruit saldiklio
- Kiaušinis
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Trečdalis šaukštelio druskos
- Šaukštas grietinės
- 290 g migdolų miltų
- 2 šaukštai aguonų
GAMINIMAS. Sviestą elektriniu plaktuvu išsukti kartu su sūriu ir saldikliu iki purios masės. Įmaišyti kiaušinį, vanilės ekstraktą, druską ir grietinę. Pamažu suberti miltus, aguonas, išminkyti minkštą tešlą. Jeigu limpa prie rankų, galima pusvalandį palaikyti šaldytuve. Suformuotus sausainius išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol gražiai pageltonuos.
Nekepti kamuolėliai
20 vnt.
100 g 411 kcal
Ruošti 20 min.
- 180 g avižinių dribsnių
- 80 g nesaldinto kreminio riešutų sviesto
- 75 g medaus
- Ketvirtis šaukštelio druskos
- Ketvirtis šaukštelio cinamono
- 35 g vanilinių baltymų miltelių
- 3 šaukštai šokolado lašelių
GAMINIMAS. Visus ingredientus sumaišyti ir 5 min. dėti į šaldiklį. Iš atšaldytos masės rankomis formuoti nedidelius kamuolėlius. Galima patiekti nedelsiant. Laikant šaldytuve tinkami vartoti apie porą savaičių.
Avižiniai sausainiai
36 vnt.
100 g 423 kcal
Ruošti 25 min.
- 150 g baltojo cukraus
- 100 g rudojo cukraus
- 220 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 180 g visų grūdo dalių kvietinių miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio druskos
- 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 240 g avižinių dribsnių
- 3 šaukštai sėmenų
GAMINIMAS. Abiejų rūšių cukrų sumaišyti su sviestu ir kiaušiniais. Pamažu suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu, druska ir vanilės ekstraktu. Kai išeis vientisa tešla, įmaišyti dribsnius ir sėmenis. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos šaukštu formuoti sausainius. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol gražiai apskrus.
Bananiniai varškės sausainiai
18 vnt.
100 g 348 kcal
Ruošti 25 min.
- 160 g varškės
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 60 ml klevų sirupo
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- 60 g vanilinių baltymų miltelių
- Bananas
- 120 g migdolų miltų
- 2 šaukštai lukštentų saulėgrąžų
- 60 g mėgstamų riešutų
GAMINIMAS. Varškę sumaišyti su klevų sirupu, vanilės ekstraktu, kokosų aliejumi, baltumų milteliais ir iki tyrės sutrintu bananu. Suberti migdolų miltus, saulėgrąžas, smulkintus riešutus. Norint sodresnio jų aromato, prieš tai kelias minutes paskrudinti sausoje keptuvėje. Iš tešlos formuoti sausainius, išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol gražiai apskrus.
Aromatingi moliūgų sausainiai
16 vnt.
100 g 416 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 255 g nesaldinto migdolų sviesto
- 120 ml klevų sirupo
- 225 g moliūgų tyrės
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 110 g kokosų miltų
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio malto žvaigždinio anyžiaus
GAMINIMAS. Visus ingredientus sumaišyti ir išminkyti tvirtą, bet minkštą tešlą. Jeigu labai limpa prie rankų, įberti daugiau miltų. 1 val. dėti į šaldytuvą. Iš atvėsusios tešlos rankomis formuoti sausainius. Dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol gražiai apskrus.
Autorius Jūratė Survilė