Paleolito dieta ne tiek riboja maisto kiekį, kiek formuoja ir ugdo mitybos įpročius. Ji sukurta vadovaujantis senovės žmonių – medžiotojų ir uogų rinkėjų – mityba. Siūloma rinktis urvinių protėvių maistą – tai, kas buvo valgoma prieš atsirandant žemės ūkiui: mėsą, vaisius ir daržoves.

 

paleo dieta

Pagrindiniai dietos principai

 

Laikantis paleolito dietos taisyklių, nereikėtų nei paisyti porcijų dydžių, nei skaičiuoti kalorijų. Esminis dietos principas – valgyti tiek, kiek reikia energijai, jėgoms ir kūno masei palaikyti. Daugiausia valgoma mėsos ir žuvies, daržovių, vaisių, aliejų, sėklų ir riešutų. Beje, dietos kūrėjai ragina neapsigauti – nors laikomasi urvinių žmonių mitybos principų, išties valgomas tik kokybiškas ir ekologiškas maistas. Atsisakoma genetiškai modifikuotų ir chemiškai apdorotų maisto produktų.

 

Idealus valgiaraštis – ekologiškai augintų gyvulių mėsa, kiaušiniai, neužterštoje aplinkoje užaugę riešutai, vaisiai, daržovės, sėklos, šviežiai spausti aliejai. Laikantis paleolito dietos svarbu atsisakyti grūdinių ir ankštinių produktų, cukraus, dirbtinių saldiklių, pieno produktų, apdirbtų ar perdirbtų produktų. Daugelis mitybos specialistų nesutinka su dietos principais ir ją vadina pernelyg drastiška vien dėl grūdinių kultūrų ignoravimo. Paleolito dietos šalininkai argumentuoja, esą pieno produktus organizmas toleruoja tik kūdikystėje, o grūdinės kultūros sunkiai virškinamos ir dažnai tiesiog pašalinamos kaip nereikalingos medžiagos. Jei produktai organizmo nepasisavinami ir dar eikvojama energija stengiantis jų atsikratyti, tai kokia iš jų nauda?

 

Keturios taisyklės

 

Paleolito dieta vadovaujasi 4 taisyklėmis. Jeigu valgomas maistas neatitinka bent vienos, derėtų pagalvoti, ar verta tokį produktą dėti į burną.

 
  • Sveikas maistas turi palaikyti žarnyno mikroflorą ir naudingųjų bakterijų gamybą.
 
  • Valgis turi skatinti sveiką psichologinį atsaką. Kitaip tariant, maisto neturi norėtis vien todėl, kad jis skanus. Pvz., paragavus saldžių produktų, vėl norisi saldumynų, bet ne dėl to, kad išalkstama, o dėl produkto malonaus skonio.
 
  • Maistas neturi versti imuninės sistemos kovoti (valgant grūdinių kultūrų beveik visada pastebimas imuninis atsakas).
 
  • Maistas turi skatinti normalią hormonų veiklą.Perdirbtas valgis greitai paverčiamas gliukoze, išskiriama daug hormonų. Dėl šių procesų greičiau išalkstama, tad stengiamasi vėl pasisotinti. Dėl maisto pertekliaus auga kūno masė, pasireiškia nuotaikų kaita, vargina dirglumas.

 

Dietos veiksmingumas

 

Daugelyje Vakarų valstybių ši dieta labai populiari. Visų pirma ji leidžia geriau jaustis sergantiems įvairiomis autoimuninėmis ligomis, pvz., artritu, dermatitais. Palengvina ar net pašalina nemalonius alergijos požymius, mat siūlomuose produktuose nėra alergenų, tokių kaip glitimas ir laktozė. Paleolito dieta neskirta atsikratyti antsvorio, mat ji labiau formuoja mitybą, negu padeda numesti nereikalingus kilogramus. Visgi sumažinti kūno masę išties įmanoma, nes laikantis dietos gaunama mažai angliavandenių ir kalorijų. Tik nereikėtų tikėtis greitų pokyčių. Paleolito dieta įpratina gyventi be pusfabrikačių ir cheminėmis medžiagomis apdorojamo maisto – tai labai sveikintina. Neretai ši dieta vadinama gyvenimo būdu, nes mitybos įpročiai pakeičiami ilgam. Kai kas dietą laiko drastiška, nes tenka laikytis gana griežtų taisyklių, tačiau kol kas nekyla abejonių šių mitybos principų veiksmingumu – tie, kurie laikosi jų, pripažįsta teikiamą naudą. Esą pirmiausia sugrįžta energija, bėgant laikui gerėja nuotaika, tampa lengviau sukaupti dėmesį, dingsta nemiga, gyvenimas pasidaro kokybiškesnis.

 

Rekomenduojami produktai

 

Paleolito dietos kūrėjai griežtai nenustato, kada ir ko valgyti. Svarbi taisyklė – valgyti tada, kai jaučiamas alkis. Siūloma rinktis ir derinti tik šiuos produktus: mėsą, žuvį, daržoves, kiaušinius, vaisius, aliejus, sėklas ir riešutus.

 

Negalima valgyti: bulvių, grūdinių kultūrų, pieno produktų, cukraus, dirbtinių saldiklių, visų bent kiek chemiškai apdorotų gaminių. Tinka tik nurodyti ir tik ekologiški maisto produktai.

 

Kelių dienų paleolito dietos valgiaraštis

   
Pusryčiai Pietūs Vakarienė Užkandžiai
Omletas iš 2 kiaušinių ir 50 g cukinijos 150 g mėsos kepsnio, 180 g daržovių garnyro 250 g virtos vištienos krūtinėlės, 100 g šviežių kopūstų ir morkų salotų 60 g riešutų ir džiovintų vaisių
250 ml vaisių ir daržovių kokteilio 100 g krevečių, avokado, 60 g pomidorų salotos Šviežiai tarkuota morka, apšlakstyta 20 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių 60 g alyvuogių
2 kepti kiaušiniai, 100 g agurkų ir pomidorų 200 g troškintos menkės filė, 100 g virtų kopūstų 200 ml sultinio su vištienos gabaliukais Trys skirtingi vaisiai
160 g sardinių, 150 g šviežių daržovių 2 troškintos vištų kulšelės, 100 g virtų brokolių 150 g vyšninių pomidorų, pagardintų 40 g bazilikų ir 10 g alyvų aliejaus

 

Du bananai su 30 g migdolų
2 dešrelės su 150 g šviežių daržovių, pagardintų 10 ml alyvuogių aliejaus 200 g virtos arba troškintos lašišos, 100 g virtų šparaginių pupelių 200 ml įvairių daržovių sriubos 60 g sėklų ir riešutų mišinio