Šiuo metu populiariausios dietos, kurios propaguoja sveiką mitybą ir neleidžia jausti alkio. Paleo dieta remiasi pirmykščių žmonių mitybos principais, kurie užtikrina, kad kasdien būtų suvartojama pakankamas kiekis visų būtinų maistinių medžiagų ir skaidulų.

 

paleo

5 pagrindiniai Paleo dietos principai:

 
  • Išbraukti iš mitybos pusfabrikačius ir greitąjį maistą.
  • Pirmenybę teikti maistui, kuris minimaliai apdorotas karčiu.
  • Riboti maisto produktų, kurių gamyboje buvo naudojami visų rūšių maisto dažikliai, konservantai ir cheminiais priedai vartojimą.
  • Daugiau judėti.
  • Geriau dažniau, bet po mažiau valgyti, kad nebūtų didelio alkio.
 

Kategoriškai draudžiama vartoti:

 
  • Miltinių produktų;
  • Bulvių, kruopų su dideliu krakmolo ir glitimo kiekiu;
  • Riebios mėsos;
  • Cukraus, konditerinių gaminių;
  • Ankštinių daržovių, įskaitant žemės riešutus;
  • Pieno produktų;
  • Kavos;
  • Druskos.
 

Leidžiama:

 
  • Bet kokius riešutus;
  • Liesą mėsą, paukštieną;
  • Žuvį;
  • Vaisius ir daržoves;
  • Uogas;
  • Šaknines daržoves ir sėklas, žalumynus;
  • Kiaušinius.
 

7 dienų Paleo dieta

 

Pirmadienis

 
  • Pusryčiai: 250 g omleto, keptu su kukurūzų arba alyvuogių aliejumi, puodelis žaliosios arbatos su jazminaičiais.
  • Priešpiečiai: 50 g džiovintų kriaušių.
  • Pietūs: dubuo daržovių salotų su virta vištienos krūtinėle ir 40 g migdolų, stiklinė negazuoto mineralinio vandens.
  • Pavakariai: sauja graikinių riešutų, 2 šviežios morkos.
  • Vakarienė: 250 g virtos jautienos, 50 g salierų stiebų, puodelis žolelių arbatos.
 

Antradienis

 
  • Pusryčiai: tarkuotų morkų, obuolių, razinų ir graikinių riešutų salotos, puodelis žaliosios arbatos.
  • Priešpiečiai: 30 g džiovintų ananasų.
  • Pietūs: Su lupena virta bulvė, 250 g keptos žuvies, stiklinė šviežiai spaustų sulčių.
  • Pavakariai: 80 g morkų lazdelių.
  • Vakarienė: 200 g ant grotelių keptos kalakutienos, 100 g virtų brokolių, puodelis džiovintų vaisių kompoto.
 

Trečiadienis

 
  • Pusryčiai: 2 be lukšto virti kiaušiniai, sauja kedrinių pinijų, puodelis juodosios arbatos.
  • Priešpiečiai: 3 obuoliai.
  • Pietūs: lėkštė daržovių salotų su tunu, sauja lazdyno riešutų, stiklinė uogų kompoto.
  • Pavakariai: 40 g džiovintų abrikosų.
  • Vakarienė: 200 g keptos jautienos, 100 g garuose virtos cukinijos su vyšniniais pomidorais, 2 persikai, puodelis žaliosios arbatos.
 

Ketvirtadienis

 
  • Pusryčiai: 200 g keptų kiaušinių su pora griežinėlių rūkytos kiaulienos, 50 g bet kokio vaisiaus (jeigu ne sezonas, tiks ir šaldyti), šviežių apelsinų sulčių.
  • Priešpiečiai: 2 salierų stiebai, sauja anakardžių, 100 ml negazuoto mineralinio vandens.
  • Pietūs: porcija šaltos pomidorų sriubos, riekė visadalių miltų duonos, 2 obuoliai, puodelis žaliosios arbatos.
  • Pavakariai: 50 g nesūdytų pistacijų.
  • Vakarienė: 2 garuose virtos lašišos kepsniai, 150 g virtų žiedinių kopūstų, puodelis juodosios arbatos.
 

Penktadienis

 
  • Pusryčiai: vaisių salotos, sauja migdolų, puodelis ramunėlių arbatos.
  • Priešpiečiai: 50 g džiovintos jautienos, stiklinė sulčių.
  • Pietūs: 250 g pekininio kopūsto, virtų kiaušinių ir krevečių salotų, 100 g keptos triušienos, puodelis žaliosios arbatos su citrina.
  • Pavakariai: sauja graikinių riešutų ir razinų.
  • Vakarienė: porcija viščiuko tabaka su imbieru, puodelis juodosios arbatos.
 

Šeštadienis

 
  • Pusryčiai: 200 g virtos, šaltos vištienos krūtinėlės, 2 agurkai, 4 vyšniniai pomidorai, stiklinė obuolių sulčių.
  • Priešpiečiai: prinokęs bananas ir mangas.
  • Pietūs: porcija daržovių sriubos, 150 g jautienos troškinio su daržovėmis, 2 kiviai, puodelis žaliosios arbatos.
  • Pavakariai: 50 g džiovintų slyvų.
  • Vakarienė: 200 g virtos žuvies, šviežių daržovių ir žalumynų salotų, puodelis juodosios arbatos.
 

Sekmadienis

 
  • Pusryčiai: 200 g omleto su pomidorais ir žalumynais, sauja uogų, liepų žiedų arbatos puodelis.
  • Priešpiečiai: obuolių ir tarkuotų morkų salotos, stiklinė negazuoto mineralinio vandens.
  • Pietūs: 250 g vištienos filė, keptos orkaitėje, 4 agurkai, salieras, puodelis juodosios arbatos.
  • Pavakariai: 2 kietai virti kiaušiniai.
  • Vakarienė: 200 g ant grotelių keptos kalakutienos, 3 pomidorai, sauja riešutų ir stiklinė sulčių.