Ilgą laiką buvo manoma, kad norint gyventi sveikai, reikia kasdien suvartoti 5 porcijas vaisių ir daržovių. Pasak Londono universitetinio koledžo tyrėjų, būtinos ne 5, o 7 augalinio maisto porcijos. Ištyrę per 65000 žmonių, pastebėjo, kad daugiau vaisių, daržovių ir salotų suvalgydavusių žmonių gyvenimo trukmė buvo ilgesnė, turėjo mažesnę tikimybę mirti nuo širdies ligų, infarkto ir vėžio.

 

Septynios kasdienės šviežių vaisių ir daržovių porcijos 42 procentais sumažina riziką mirti nuo visų ligų. 25 proc. – nuo vėžio, 31 proc. – nuo širdies ligų ir infarkto. Tačiau žmonės, kurie valgydavo konservuotas ar šaldytas daržoves kaip tik turėjo didesnę riziką mirti nuo šių ligų.

 

Žmonės, neturintys galimybės visus metus valgyti šviežių vaisių ir daržovių, labai dažnai turi prastesnius mitybos įpročius. Šaldytos daržovės maistine verte yra panašios kaip ir šviežios, tačiau konservuotuose vaisiuose būna labai daug cukraus.

 

Viena porcija yra dvi bulvės, trys šaukštai kukurūzų branduolių, trys šaukštai žaliųjų žirnelių, svogūnas, 72 g salotų, 90 g kopūstų, pusė saldžiosios paprikos, 50 g špinatų, pastarnokas, 3 šaukštai pupelių, 150 ml daržovių sulčių, morka, 80 g brokolinio kopūsto, 50 g agurko, 75 g šparaginių pupelių, vienas vidutinis arba 7 vyšniniai pomidorai, 7 smidrai, saldžioji bulvė, 30 alyvuogių, poras, ketvirtis žiedinio kopūsto, 75 g rėžiukų.