Visi žino jausmą, kai stipriai norisi saldaus ar sūraus, kad net silpna. Pasak specialistų, kai norisi konkretaus skonio ar tam tiktų specialių maisto produktų, tai rodo, kad jame esančio mikroelemento mums trūksta. Šis alkio tipas netgi turi atskirą apibrėžimą – maistinių medžiagų alkis. Sužinokime daugiau.

 

Alkio tipaiYoung,Hungry,Woman,In,Front,Of,Refrigerator,Craving,Chocolate,Pastries.

 

Mokslininkai išskiria 6 alkio tipus. Išmokę juos atskirti galėsite geriau atliepti organizmo poreikius ir išvengti nepageidaujamų pasekmių – maistinių medžiagų trūkumo arba persivalgymo.

 

Pirmas alkio tipas yra troškulys. Prieš šimtus tūkstančių metų nebuvo vandentiekio ir vandens buteliukų, o upelių vanduo kartais išdžiūdavo, todėl vandens protėviai gaudavo su maistu, pavyzdžiui, iš vandeningų daržovių. Kai norime gerti, kūnas siunčia labai panašų signalą, kaip išalkus, todėl kartais pakanka atsigerti ir alkio jausmas praeina.

 

Antras alkio tipas yra įvairovė, kai norisi kažko kitokio. Gamtoje nėra supermaisto, todėl reikalinga įvairovė, kad su skirtingu maistu gautume visus reikalingus vitaminus ir mikroelementus.

 

Trečias – žemas cukraus lygis. Kai pajuntamas energijos stygius, norisi tuoj pat užsisaldinti ir vėl pasijusti energingiems.

 

Tuščio skrandžio alkis. Esant tam tikroms aplinkybėms suvartojame daugiau maisto, todėl ir skrandis išsiplečia. Kai nevalgome bent pusdienį, skrandis ima trauktis, atsiranda nemalonus pojūtis, pilvo gurgimas. Visgi dažnam šiuolaikiniam žmogui skrandis niekada nesusitraukia dėl maisto pertekliais ir užkandžiavimo.

 

Emocinis alkis pasireiškia, kai griebiamės maisto, kad pasijustume geriau (kai esame liūdni, įskaudinti, nusivylę ir kt.)

 

Tikrasis maistinių medžiagų alkis. Kai norisi sūraus, kartaus ar ypatingų maisto produktų, vadinasi, kad jame esančio mikroelemento mums trūksta.

 

Kai norisi saldaus

 

Paprastai saldaus užsimanome tada, kai organizme sumažėja insulino ir pradeda trūkti energijos. Valgant bet kokį maistą kraujyje padidėja cukraus lygis ir organizme išsiskiria insulinas. Vartojant daug cukraus ir angliavandenių turinčių produktų kraujyje cukraus lygis pakyla labai greitai, insulino išskiriama daugiau, todėl jaučiame energijos pliūpsnį. Tačiau verta įsidėmėti, kad kai insulinas sukeliamas greitai, kraujyje cukraus lygis stipriau nukrinta, todėl po poros valandų vėl jaučiame energijos stygių ir norisi kažko saldaus – taip įsisukame į kenksmingą ratą. Užuot valgius saldumynus ir paprastuosius angliavandenius, reikėtų rinktis ilgalaikės energijos suteikiančius produktus, pavyzdžiui, kruopas, daržoves, riešutus ir kt. sudėtinius angliavandenius.

 

Saldaus maisto troškimas gali rodyti, kad trūksta chromo, nes šis elementas atsakingas už insulino lygio pusiausvyrą organizme. Chromo galima gauti valgant jautienos, vištienos, kepenėlių, bulvių, brokolių, viso grūdo dalių produktų ir kiaušinių.

 

Jei ranka tiesiasi konkrečiai šokolado ar šokoladinių saldainių link, tai gali rodyti, kad stinga magnio. Jei be šokolado neapsieisite, rinkitės kokybišką juodąjį su daugiau kakavos (geriausia 70 %). Papildykite mitybą magnio turinčiais produktais: žaliomis salotomis (ypač špinatais), riešutais ir sėklomis (migdolais, anakardžiais, kedrinėmis pinijomis, saulėgrąžomis), lašišomis, tunais, skumbrėmis, avokadais ir sojų pupelėmis.

 

Bandelių ir kitų saldžių miltinių skanėstų norisi, kai trūksta aminorūgšties triptofano, atsakingo už laimės hormoną serotoniną. Blogą nuotaiką ir energijos trūkumą bandote kompensuoti paprastaisiais angliavandeniais. Vietoj įvairių bandelių valgykite daugiau kalakutienos, kiaušinių, bananų, graikinių riešutų.

 

Kai norisi sūraus

 

Druskoje esantis natris – organizmui svarbus mikroelementas, palaikantis vandens lygį ir reguliuojantis kraujo spaudimą. Troškimas sūraus rodo, kad trūksta būtent natrio. Dažnai taip nutinka dėl dehidratacijos, jei išgeriama per mažai vandens, taip pat jei skysčių netenkama intensyviai sportuojant ar vartojant skysčius iš organizmo šalinančius vaistus arba geriant daug kavos, alkoholio. Jei užsinorėjote sūraus, būtų gerai neatsigręžti į bulvių traškučius ir kitą nesveiką maistą – užkąskite džiovintų sūdytų ančiuvių, sūrių spragėsių, sūdytų žemės riešutų, valgykite silkių. Šiek tiek natrio yra morkose ir salieruose.

 

Noras valgyti mėsos gali kilti dėl geležies ir cinko trūkumo. Kai organizmui trūksta geležies, vargina silpnumas, trūksta jėgų atlikti įprastus darbus, pradeda svaigti galva, išbąla oda, ilgainiui sutrinka visos organizmo sistemos, nes geležis dalyvauja kraujodaroje ir perneša deguonį į ląsteles. Patartina kartą per savaitę valgyti raudonos mėsos, dažniau vartoti ankštinių daržovių, špinatų.

 

Cinkas svarbus stipriai imuninei sistemai ir gerai plaukų, nagų bei odos sveikatai. Cinko gausite valgydami raudonos mėsos, lęšių, špinatų, moliūgų sėklų, sūrio, visų grūdo dalių produktų.

 

Kai norisi kartaus

 

Gali rodyti, kad turite problemų su virškinimo sistema. Galima į pagalbą pasitelkti švelnų organizmo valymą vaistažolių arbatomis, trumpalaikį pabadavimą vartojant tik vandenį. Kartumo troškimas gali rodyti, kad virškinimo trakte sutriko gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra, todėl naudinga pagerti pelynų arbatos, tačiau atidžiai sekant nurodymus ant pakuotės, nevartoti ilgiau nei nurodyta.

 

Kartais norisi konkrečiai kavos kartumo, kuris dažniausiai rodo energijos trūkumą. Tačiau kavos poreikis gali atsirasti ir dėl žemo kraujo spaudimo arba užsiteršus virškinimo sistemai. Negalėjimas atsispirti kavos kartumui gali būti pirmasis intoksikacijos požymis, todėl naudinga pagalvoti apie keletą iškrovos dienų ir padėti išsivalyti virškinimo sistemai.

 

Aštraus maisto trokštame, kai kūnas ilgą laiką pernelyg įkaitęs, pavyzdžiui, esant vasaros karščių bangoms. Suvalgytas aštrus maistas skatina ilgesnį ir gausesnį prakaitavimą, kuris vėsina kūną. Kartais aštrų maistą pasąmoningai renkamės skausmui numalšinti, nes jame esančios medžiagos nuramina raumenis ir nervines ląsteles, pakelia nuotaiką.

 

Kai norisi rūgštaus

 

Reiškia, kad trūksta vitamino C, kuris stimuliuoja organizmą, stiprina imunitetą, suteikia energijos. Daugiausia C vitamino yra raugintuose kopūstuose, citrusiniuose vaisiuose, paprikose. Puiki išeitis pradėti dieną nuo šviežiai spaustų apelsinų sulčių, kurios suteiks žvalumo.

 

Rūgštaus maisto poreikis rodo, kad sumažėjo skrandžio sulčių rūgštingumas, todėl pasunkėja virškinimas. Puikus pasirinkimas – šviežiai spaustos ananasų sultys arba gabalėlis ananaso. Šiame vaisiuje gausu natūralaus virškinimo fermento bromelaino, kuris gerina virškinimą. Tiesa, negalima išpjauti ananaso kietojo viduriuko – būtent jame slypi didžioji dalis bromelaino, šią ananaso dalį reikia gerai sukramtyti.

 

Rūgščių produktų troškimas išduoda, kad reikia stimuliuoti tulžies ir kepenų veiklą. Paprastai ji pasunkėja po persivalgymo epizodų (po didžiųjų metų švenčių), dėl nesaikingo alkoholio ir greitojo maisto vartojimo. Rekomenduojama valgyti citrinų, spanguolių.

 

Įdomu

 
  •  Jei labai norite bananų, tai gali rodyti kalio trūkumą.
  •  Pieno produktų poreikis – metas papildyti kalcio atsargas.
  •  Labai norisi česnako arba svogūno? Organizmui reikia pagalbos kovojant su mikrobais ir virusais.
  •  Noras gliaudyti saulėgrąžas perspėja vitamino E poreikį.
  •  Potraukis jūrų gėrybėms rodo, kad trūksta jodo. Gamindami maistą naudokite joduotąją druską.

 

SPECIALISTO KOMENTARAS

 

„WoW University“ dėstytojas, mitybos įpročių keitimo treneris Jonas Kalinauskas

 

Kodėl sunku kontroliuoti potraukį saldumynams?

 

Žmogus, kaip rūšis, Žemėje gyvena jau 200 000 metų. Esame įgudę gauti maistinių medžiagų iš gamtos – sumedžioti, sužvejoti, susirinkti. Evoliucionuodami išmokome trokšti tam tikro maisto, tai skatina veikti, pavyzdžiui, eiti medžioti ar rinkti augalų, vaisių. Nors šis mechanizmas tobulas, tačiau gana naivus, todėl maisto pramonei nesunku mus apgauti – į visiškai maistinės vertės neturintį gaminį įdėti kvapų bei skonių ir mūsų smegenys galvoja, kai tai vertingas maistas. Tyrimai rodo, kad 60–80 % viso maisto produktų gaminami su pridėtiniu cukrumi. Gamtoje saldaus maisto būna retai, kai kartą per metus sunoksta vaisiai arba netyčia aptinkamas medaus korys, todėl saldumui jaučiame stiprų potraukį. Suvalgius produktą su pridėtiniu cukrumi pasąmonė liepia imti dar, nes jo greitai nerasime. Taip norėdami suvalgyti tik vieną saldainį, nejučia sušlamščiame dar kelis. Būna, jaučiamės kalti, tačiau tiesiog atsakome į kūno signalus.

 

Kuo pavojingas per didelis suvartojamų saldumynų kiekis?

 

Anksčiau, jei žmogui žiemą pritrūkdavo maisto, jis neišgyvendavo, todėl valgydavo vos tik proga pasitaikydavo. Žinoma, dėl maisto reikėjo įdėti daug pastangų: nukeliauti nemažai kilometrų, lipti į medžius, sumedžioti gyvūną ir kt. Šiais laikais, kai maisto apstu, jis nuolat po ranka, atvežamas į namus, dėl jo nereikia pajudėti, savisaugos mechanizmai daro mums meškos paslaugą – persivalgome, ypač jei maistas saldus, sukeliantis priklausomybę. Saldus maistas siunčia signalą pasąmonei, kad atėjo ruduo – gėrybių metas, po kurio bus žiema, labai sunkus sezonas, todėl norime kuo daugiau prisivalgyti. Kai suvalgome daug angliavandenių, iš pradžių pakyla cukraus lygis kraujyje, tada jis paverčiamas glikogenu, o šis virsta riebalais – atsargomis juodai dienai. Tos atsargos kaupiasi ant pilvo, šlaunų ir kitose srityse, kur mažiausiai trukdo judėti. Šiais laikais, kai gausu įvairiausio maisto, galime ir dešimt metų kaupti atsargas, tačiau žiema taip ir neateina, atsargų išeikvoti nėra kada, todėl auga svoris.

 

Autorius Laima Samulė