Nostalgiškų skonių simfonija ant šventinio stalo
2020-12-21 08:15Sugalvoti, ką padėti ant šventinio stalo ir nustebinti svečius, nėra pati lengviausia užduotis. Pasiruošimas šventėms įpareigoja: juk būtent šventiniai patiekalai labiausiai įstringa atmintyje ir vėliau prisiminimai apie jų skonį kelia nostalgiją. Todėl išsirinkti, ką gaminsite šįmet, reikia labai atsakingai!
Apelsininė vištiena su rozmarinais
- 1 kg vištienos šlaunelių
- 1 – 2 apelsinai
- 0,5 šaukštelio maltų bazilikų
- 0,5 šaukštelio maltų, raudonų paprikų
- 0,5 šaukštelio malto imbiero
- Rozmarinų pagal skonį
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Vištienos šlauneles ištrinti prieskoniais (bazilikais, paprikomis, imbieru, rozmarinais, imbieru, druska ir pipirais). Apelsinus su žievele supjaustyti griežinėliais, sumaišyti su vištiena ir palikti marinuotis kambario temperatūroje 20 – 30 minučių. Kepimo formą ištepti riebalais, sudėti vištieną su apelsinais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 – 250 laipsnių, 30 – 35 minučių. Patiekti su daržovių salotomis.
5 – 6 porcijų
100 g apie 245 kcal
Paruošimo laikas: apie 50 min
Tradicinis keptas kalakutas
- 2,5 kg kalakutas (išdarinėtas)
- 3 salierų stiebai
- Morka
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Glaistui:
- Šaukštas garstyčių
- Šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų
- 3 skiltelės česnakų
- 45 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai apelsinų džemo
- Šaukštas citrinų sulčių
- Šalavijų, rozmarinų pagal skonį
- Raudonų uogų (spanguolių, bruknių, serbentų arba erškėtuogių) puošti
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 180°. Paukštieną nuplauti, nusausinti, įtrinti iš vidaus ir iš išorės druska bei pipirais. Salierų stiebus ir morkas nuvalyti, supjaustyti ir prikimšti kalakuto pilvą. Kojas sulenkti prie pilvo srities ir surišti virvele. Sparnus paslėpti specialiai tam padarytuose plyšiuose. Tada sumaišyti alyvuogių aliejų su garstyčiomis, džemo, citrinų sultimis, paprika, šalavijais, rozmarinais ir smulkintu česnaku. Šiuo mišiniu ištepti visą paukštienos išorę. Kalakutą įdėti į kepimo rankovę, įdėti į karščiui atsparų indą. Kepti orkaitėje1 val. ir 20 min. Kai liks maždaug 10 min., kalakutą išimti iš kepimo rankovės ir vėl kepti orkaitėje, nuolatos apšlakstant sultimis, kurios išskiria kepant. Kai mėsa bus visiškai iškepusi, indą uždengti folija ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Patiekti su kokomis nors raudonomis uogomis.
6 – 8 porcijos
100 g apie 236 kcal
Paruošimo laikas: 2 val.
Antienos krūtinėlė apelsinų padaže
- 2 antienos krūtinėlės
- 2 apelsinai
- Šaukštas grūdėtų garstyčių
- 2 šaukštai medaus
- 100 ml raudonojo vyno
- 45 ml saulėgrąžų aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Antienos krūtinėles pabarstyti druska ir pipirais. Garstyčias sumaišyti su medumi ir šiuo aromatiniu mišiniu įtrinti paukštieną. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinti kepsnius (1 – 2 min. kiekvienai pusei). Supilti vyną, apelsinų sultis (4 skilteles palikti papuošimui) ir troškinti, uždengus dangčiu, kol suminkštės. Patiekti su apelsino skiltelėmis.
4 porcijos
100 g apie 309 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
Kiaulienos nugarinė įdaryta slyvomis
- 1,5 kg kiaulienos nugarinės
- 200 g rūkytos kiaulienos
- 16 džiovintų slyvų
- 2 apelsinai
- 2 šaukštai maltų mairūnų
- 4 skiltelės česnako
- 120 ml baltojo vyno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Išspausti apelsinų sultis. Apelsinų minkštimą sumaišyti su mairūnais ir smulkintais česnakais. Kiaulienos nugarinę ištrinti druska ir pipirais, bei apelsinų minkštimų mase. Uždengti ir palaikyti porą valandų. Su medine mentele išskobti ertmę mėsoje ir ją prikimšti džiovintų slyvų. Suvynioti kiaulieną kiaulienos kumpio griežinėliuose ir sutvirtinti dantų krapštukais. Įdarytą kiaulieną įdėti į kepimo skardą, apipilti sultimis ir vynu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Kai šiek tiek atvės, ištraukti dantų krapštukus ir supjaustyti riekelėmis.
6 – 8 žmonėms
100 g apie 356 kcal
Paruošimo laikas: apie 2 val.
Trupininis daržovių pyragas
- 2 morkos
- Pusė saliero šaknies
- Pastarnokas
- Bulvė
- 4 laiškiniai svogūnai
- Skiltelė česnako
- 100 g kiaulienos kumpio
- 250 g grietinės
- Šaukštas sviesto
- 3 šaukštai miltų
- Lauro lapas
- Maltų muskatų pagal skonį
Trupiniams:
- 50 g sviesto
- 100 g miltų
- 25 g migdolų
- 25 g parmezano
- Maltų rozmarinų pagal skonį
Gaminimas
Morkas, saliero šaknį, pastarnoką, bulvę nuskusti ir supjaustyti smulkiai. Į verdantį vandenį sudėti daržoves ir virti 5 minutes arba kol suminkštės. Daržoves išgriebti, nusausinti ir padėti į šalį. Vandens, kuriame virė daržovės neišpilti. Ištirpinti pusę sviesto, įmesti lauro lapą, sudėti plonai supjaustytą kumpį ir kepti, kol kumpis šiek tiek apkrus. Sudėti susmulkintą laiškinių svogūnų baltąją dalį ir kepti dar 3 minutes arba kol suminkštės. Masę sudėti prie daržovių. Ištirpinti likusį sviestą, įdėti miltų ir išmaišyti. Maišant pamažu supilti 175 ml vandens, likusio nuo daržovių virimo. Paskui sumaišyti su grietine, įdėti smulkinto česnako ir muskatų. Sudėti daržovių masę ir smulkintus svogūnų laiškus. Sudėti į kepimo indą. Paruošti trupinius. Sviestą pirštais ištrinti su miltais, kad gautųsi trupiniai. Sumaišyti su maltais migdolais, tarkuotu parmezanu bei rozmarinais. Trupinius tolygiai paskirstyti ant daržovių masės. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 25 minutes arba kol įgaus rusvai auksinę spalvą. Galima patiekti su salotomis.
6 žmonėms
100 g apie 171 kcal
Paruošimo laikas: apie 55 min
Dorada kepta su daržovėmis
- 2 dorados
- Citrina
- 4 – 5 šalavijų lapeliai
- Jūros druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 1 – 2 šaukštai aliejaus
Daržovėms:
- 4 pomidorai
- 4 bulvės
- 2 skiltelės česnako
- Aitrioji paprika
- Petražolių, krapų puošti
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 190°. Nuplauti, nusausinti, išvalyti žuvį ir ištrinti druska ir pipirais. Keliose vietose įpjauti žuvies odą ir į tas įpjovas įstatyti po citrinos griežinėlį bei šalavijo lapelį. Žuvį įdėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Šalia padėti pomidorus, bulvių puseles, užberti smulkintos aitriosios paprikos ir česnakų. Kepti orkaitėje 10 – 15 min. Tada Žuvį apversti ir kepti dar 10 – 15 min. Prieš patiekiant šiek tiek atvėsinti ir papuošti šviežiais žalumynais.
4 porcijų
100 g apie 177 kcal
Paruošimo laikas: 35 min
Sluoksniuotos silkės salotos su burokėliais
- 4 silkių filė
- 3 bulvės
- 2 morkos
- 3 burokėliai
- Svogūnas
- 4 kiaušiniai
- Majonezo pagal skonį
- Garstyčių pagal skonį
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Petražolių puošti
Gaminimas
Bulves, morkas, burokėlius, kiaušinius išvirti, nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. Paskaninti druska ir pipirais. Silkę supjaustyti kubeliais. Majonezą sumaišyt su garstyčiomis. Dėti sluoksnį silkės, majonezo, bulvių, majonezo, kiaušinių, morkų, vėl majonezo ir burokėlių, sumaišytų su majonezu. Sluoksniuotą silkę 30 minučių atvėsinti šaldytuve. Papuošti šviežiomis petražolių šakelėmis.
4 porcijų
100 g apie 193 kcal
Paruošimo laikas: apie 30 min
Itališki virtinukai su aguonomis
- 500 g bulvių
- 150 g miltų
- Šaukštelis druskos
- 2 obuoliai
- 2 šaukšteliai aguonų
- 20 g sviesto
- 2 šaukštai cukraus
- 0,25 šaukštelio malto cinamono
- Šaukštelis miltelinio cukraus
Gaminimas
Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir sutrinti. Įdėti druskos, pamažu maišant supilti miltus. Išminkyti tešlą. Tešlą padalyti į 4 dalis ir iškočioti maždaug 2 cm storio ir pločio juosteles. Kiekvieną virtinuką paspausti šakute, kad susidarytų raštas. Sausoje keptuvėje apkepti virtinukus. Obuolius supjaustyti, išimti sėklas. Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti obuolius ir kepti, kol įgaus rusvą atspalvį. Sudėti aguonas, cukrų ir cinamoną bei toliau troškinti 2 – 3 minutes. Keptus virtinukus sumaišyti su obuolių ir aguonų padažu. Viršų pabarstyti milteliniu cukrumi.
3 porcijų
100 g apie 150 kcal
Paruošimo laikas: apie 35 min