Kodėl verta ruošti maistą garuose? Galima būtų ilgai vardinti priežastis, kodėl toks maistas yra sveikesnis, bet pagrindiniai dalykai yra šie: garuose virtas maistas išlaiko tokią pačią struktūrą, kaip ir žalias. Šis maisto gaminimo būdas leidžia išsaugoti daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išsaugo maisto produktų spalvą, skonį ir sultingumą. Garuose galima virti beveik viską (mėsą, paukštieną, jūros gėrybes, žuvį, daržoves, vaisius, desertus ir t. t.). Nereikia naudoti riebalų ar aliejaus. Taip pat maisto gaminimas garuose taupo energiją. Gaminant maistą garpuodyje lengviau palaikyti virtuvėje švarą ir tvarką, ne tik dėlto, kad naudojama mažiau indų ir įrankių, bet ir dėlto, kad nėra dūmų, nesitaško aliejus. Be to, garuose virtas maistas yra minkštesnis, švelnesnio skonio, todėl lengviau virškinamas. Jis tinka net tiems žmonėms, kuriems dėl sveikatos reikia labai atidžiai rinktis, ką dėti į burną.

 

garuose virti kotletai

  • 500 g lydekos filė
  • 0,25 l žuvies sultinio
  • 60 g batono
  • 125 g pieno
  • 50 ml augalinės grietinėlės
  • 50 g sviesto
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • 4 kiaušiniai
  • Svogūnas
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Olandiškam padažui:

  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštelis citrinų sulčių
  • Šaukštelis baltojo vyno acto
  • 100 g sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, Dižono garstyčių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Smulkintą svogūną kepti svieste, kol taps permatomas. Tada sumaišyti su žuvies filė ir sumalti su piene išmirkytu batonu. Paskaninti druska ir pipirais. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Nuolatos maišant, sudėti trynius ir grietinėlę. Atskirai išplakti baltymus ir atsargiai sumaišyti su malta žuvimi. Ant aliejumi ištepto paviršiaus formuoti nedidelius maltinukus. Garpuodžio „rėtį“ sudrėkinti žuvies sultiniu ir ant jo vienu sluoksniu, paliekant šiek tiek vietos, sudėti maltinius. Puodą sandariai uždengti ir garinti apie 10 – 15 minučių. Paruošti olandišką padažą. Ištirpinti sviestą. Įdėti 2 kiaušinių trynius, įpilti citrinų sulčių, acto, įdėti druskos, pipirų, garstyčių ir išplakti, kol sutirštės. Žuvies maltinius patiekti su padažu ir daržovėmis.

 

100 g apie 195 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

4 porcijos

Spausdinti