Negalintiems atsispirti keptam maistui medikai rekomenduoja rinktis sveikesnę nei keptuvė alternatyvą – orkaitę. Joje paruoštas maistas mažiau mirksta riebaluose, o kai kurie produktai, tarkime, pomidorai, šparagai ar morkos, pakepti geriau įsisavinami. Neretai ragaujant sultingų, traškių ar purių patiekalų užmirštamos ir valandos, praleistos virtuvėje.

 

orkaites maistas (3)

Traškūs vištienos kepsneliai

 

100 g 310 kcal

4 žmonėms

Ruošti 40 min.

 
  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 45 g parmezano
  • 200 g maltų džiūvėsėlių
  • 15 g itališkų prieskonių
  • Šaukštelis druskos
  • Šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 120 g sviesto

Papuošti:

  • 3 šakelės petražolių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200° temperatūros.Vištienos krūtinėlę supjaustyti maždaug 3 cm storio gabalėliais. Sutarkuoti parmezaną. Į sūrį įmaišyti džiūvėsėlius, itališkus prieskonius, druską, džiovintus čiobrelius. Išlydyti sviestą. Vištienos gabalėlius pamirkyti svieste ir apvolioti džiūvėsėlių ir prieskonių mišinyje. Sviestu ištepti kepimo popierių, ant jo sudėti kepsnelius ir kepti 20 min. Papuošti petražolių šakelėmis.

 

orkaites maistas (1)

Pikantiški šparagai

 

100 g 120 kcal

1 žmogui

Ruošti 25 min.

 
  • 100 g šviežių šparagų
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 25 g kietojo sūrio
  • Česnako skiltelė
  • 5 g jūros druskos
  • Pipirų
  • Citrinų sulčių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200° temperatūros.Nulaužti sumedėjusius šparagų kamienus. Viršūnėles apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Sutarkuoti kietąjį sūrį. Susmulkinti česnako skiltelę. Sumaišyti sūrį, česnaką, jūros druską, pipirus. Mišiniu apiberti šparagus. Kepti 12–15 min. arba tol, kol šparagai suminkštės. Pagardinti citrinų sultimis.

 

Bulvių ir morkų pyragas su jautiena

 

100 g apie 160 kcal

4 žmonėms

Ruošti 3,5 val.

 
  • 250 g mažų bulvių
  • 200 g mažų morkų
  • 150 g pievagrybių
  • Saliero stiebas
  • 15 g šviežių rozmarinų lapelių
  • 250 g mažų svogūnėlių su laiškais
  • 3 česnako skiltelės
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 700 g jautienos kumpio
  • 30 g miltų
  • 500 ml jautienos sultinio
  • 200 g gorgoncolos
  • 300 g sluoksniuotos tešlos
  •  Kiaušinis
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180° temperatūros.Bulves, morkas, pievagrybius perpjauti perpus. Susmulkinti saliero stiebą, svogūnėlius ir rozmarinus, sutraiškyti česnako skilteles. Pakaitinti 30 ml alyvuogių aliejaus ir pakepinti svogūnėlius ir česnakus, kol sukris. Jautienos kumpį supjaustyti maždaug 2,5 cm storio gabalėliais. Apvolioti miltuose ir pakepinti 3–5 min. Suberti pjaustytas daržoves, rozmarinus ir kepti 5 min. Supilti jautienos sultinį. Užvirinti. Indą su jautiena ir daržovėmis dėti į orkaitę ir kepti 1,5 val. Pamaišyti. Kepti dar 1 val. Nupilti susidariusį mėsos ir daržovių skystį ir jame ištirpinti 150 g gorgoncolos. Sūrio ir skysčio mišinį vėl supilti ant kepamos mėsos ir daržovių. Ant viršaus uždėti likusį sūrį. Masę sandariai užkloti sluoksniuota tešla. Išplakti kiaušinį. Juo patepti pyrago viršų. Kepti dar 30 min.

 

orkaites maistas (2)

Sūriais kvepianti pica

 

100 g apie 60 kcal

4–6 žmonėms

Ruošti  1 val.

 
  • 250 g mocarelos
  • 30 g kietojo sūrio
  • 240 g miltų, skirtų duonai kepti
  • 220 g nesijotų miltų
  • 300 ml šilto vandens
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • 7 g sausų mielių
  • 4 slyviniai pomidorai
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 g džiovintų raudonėlių
  • 80 g šviežių bazilikų
  • 150 g špinatų
  • Druskos
  • Pipirų

Papuošti:

  • 90 g rikotos sūrio
  • 10 šviežių bazilikų lapų
  • Aitriosios paprikos dribsnių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200° temperatūros. Supjaustyti mocarelos sūrį. Sutarkuoti kietąjį sūrį. Sumaišyti miltus ir viduryje padaryti duobutę. Šiltą vandenį sumaišyti su šaukšteliu alyvuogių aliejaus, žiupsneliu druskos ir sausomis mielėmis. Supilti į miltuose padarytą duobutę. Išminkyti. Uždengti ir palikti valandai, kad pakiltų. Tešlą padalinti į du gabalus, uždengti ir kildinti dar 30 min. Susmulkinti slyvinius pomidorus ir česnakų skilteles. Pomidorus, česnakus ir džiovintus raudonėlius ant vidutinės ugnies kaitinti, kol išsiskyręs skystis užvirs. Ant silpnos ugnies troškinti apie 15 min. nuolat maišant ir trinant pomidorus. Susmulkinti bazilikų lapus. Suberti į pravėsusią pomidorų masę. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Iškočioti tešlą į du plonus picos pagrindus. Sudėti ant šiek tiek miltais pabarstyto kepimo popieriaus. Pašlakstyti likusiu aliejumi. Kepti 8–10 min. Ištraukti, patepti pomidorų ir bazilikų padažu, paliekant nuo kraštų 1 cm neapteptą. Sudėti mocarelos ir kietąjį sūrius, špinatus. Kepti 6–8 min., arba tol, kol sūriai suminkštės ir apskrus, o pagrindo kraštai taps traškūs. Papuošti rikotos gabaliukais, bazilikų lapais, aitriosios paprikos dribsniais.

 

Sultinga lašiša

 

100 g 180 kcal

3–4 žmonėms

Ruošti 35 min.

 
  • 600 g lašišos filė
  • 30 g alyvuogių aliejaus
  • 3 pomidorai
  • Svogūnas
  • 30 ml citrinų sulčių
  • Šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • Šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • Druskos
  • Pipirų
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200° temperatūros.Supjaustyti lašišos filė į 4 kepsnius. Apšlakstyti 10 g aliejaus, pasūdyti, pagardinti pipirais. Susmulkinti pomidorus ir svogūnus, supilti citrinos sultis, suberti raudonėlius ir čiobrelius. Lašišos gabalėlių apačias ištepti likusiu aliejumi, ant viršaus sudėti pomidorų masę ir sandariai suvynioti į foliją. Kepti apie 25 min.

 

Graikiškos paprikos

 

100 g 115 kcal

3 žmonėms

Ruošti  1,5 val.

 
  • 3 raudonos saldžiosios paprikos
  • 200 g cukinijos
  • Svogūnas
  • 450 g jautienos faršo
  • 75 g bulguro kruopų
  • Kiaušinis
  • 2 g džiovintų raudonėlių
  • 800 g pomidorų savo sultyse
  • 60 g fetos
  • 240 g špinatų
  • Druskos
  • Pipirų

Papuošti:

  • 80 g juodųjų alyvuogių

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180° temperatūros.Paprikas padalyti pusiau. Susmulkinti cukiniją, svogūną. Sumaišyti su jautienos faršu. Sudėti bulguro kruopas, įmušti kiaušinį. Pasūdyti, pagardinti raudonėliais ir pipirais. Išmaišyti. Mase įdaryti paprikų puseles. Sutrinti pomidorus ir užlieti paprikas. Paviršių apibarstyti sutrupinta feta. Uždengti folija ir kepti apie 30 min. Nuimti foliją, sudėti smulkintus špinatus. Kepti dar apie 25 min., arba tol, kol paprika suminkštės. Papuošti alyvuogėmis.

 

Tarsi lauže keptos bulvės

 

100 g 120 kcal

2 žmonėms

Ruošti 1,5 val.

 
  • 4 didelės bulvės
  • Šaukštelis aliejaus
  • Poras
  • 2 česnako skiltelės
  • 30 g šviežių čiobrelių
  • Šaukštelis sviesto
  • 120 g česnakų užtepo
  • 100 ml lieso pieno
  • Jūros druskos
  • Pipirų

Papuošti:

  • 4 šakelės petražolių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190° temperatūros.Neskustas bulves įtrinti aliejumi ir jūros druska. Kepti apie valandą. Susmulkinti porą, česnako skilteles, čiobrelius. Ištirpinti sviestą, sudėti porą, pasūdyti, pagardinti pipirais. Troškinti 6–8 min. Suberti česnakus ir čiobrelius. Patroškinti minutę. Paliekant maždaug 2,5 cm atstumą nuo bulvės galų ir 0,5 cm nuo šonų išskobti vidų. Išskobtą bulvių masę sumaišyti su porų mase, česnakų užtepu, pienu. Sutrinti. Įdaryti bulves. Kepti apie 20 min., arba tol, kol įdaras apskrus. Apibarstyti petražolėmis.

 

Įdomu

 
  • Modernios virtuvės pagrindus XVIII a. padėjo seras Benjaminas Thompsonas. Mokslininkas ir išradėjas taip patobulino kaminus, pramonines krosnis ir židinius, kad juos buvo galima pritaikyti namų virtuvėje. 1826 m. Jamesas  Sharpas patentavo pirmąją dujinę viryklę. Vis dėlto Europos ir Amerikos namų ūkiuose dujinės viryklės paplito tik XX a. pr.
  • 1892 m. Kanados išradėjas Thomas Ahearnas patentavo elektrinės orkaitės prototipą. Pirmasis praktiškas variantas buvo patentuotas australo Davido Curle Smith’o 1905 m.
  • Apkaičiuota, kad elektrinė orkaitė per 20 min. sunaudoja tiek elektros, kiek televizorius per 3 val., 100 vatų lemputė per 12 val., o elektrinis laikrodis – per 3 mėn.
  • 2014 m. JAV buvo įsigyta 677 000 elektrinių ir 35 000 dujinių orkaičių.
  • Vidutiniškai elektrinės orkaitės galingumas yra 2400 vatų. Skaičiuojant, kad standartinis JAV namų ūkis orkaitę naudoja po 1 val. per dieną ir už kilovatvalandę moka vidutiniškai 10 JAV centų (beveik 9 euro centus), per metus išlaidos už elektrą turėtų sudaryti apie 90 JAV dolerių (beveik 81 Eur).
 
Spausdinti