Šeštadienį TV3 eteryje startuoja nauja vasariška kulinarinė laida „Skaniai ir paprastai“ su profesionaliu virtuvės šefu Gediminu Endriukaičiu, dirbusiu garsiausiuose Vilniaus restoranuose. Gediminas sako, kad pats labai mėgsta skaniai pavalgyti, bet kadangi dažnai nerasdavo skanių patiekalų miesto kavinėse, užsikrėte maisto gaminimo liga, kuri tapo net jo profesija.

 

2 (Small)

 

Laidoje „Skaniai ir paprastai“ virtuvės šefas pabandys visus išmokyti, kaip paprastai pasigaminti įdomių ir skanių patiekalų namuose bei gamtoje.

 

3 (Small)

 

Pirmoji šio šeštadienio laidos dalis pradžiugins visus savaitgalio vėlyvųjų pusryčių mėgėjus, kuriems bus proga išmokti pasigaminti šiuo metu itin populiarius Benedikto kiaušinius. Taip pat Gediminas padrąsins visus, nedrįsdavusius gaminti hollandaise padažo, ir išduos savo atrastą paslaptį, kaip tai padaryti paprastai, vos per porą minučių.

 

4 (Small)

 

Antroje laidos dalyje virtuvės šefas grilyje iškeps sultingą vištienos krūtinėlę su kukurūzų kruopų – polentos – paplotėliais. Paties Gedimino pasakojimas ir mėgavasis maistu turėtų sugundyti visus išbandyti receptą, ypač, jei pasiilgote kažko naujo vietoj tradicinių šašlykų.

 

5 (Small)

 

Daug naudingų patarimų, kaip palengvinti ir supaprastinti darbą virtuvėje bei gryname ore – šeštadienį 10.30 val. laidoje „Skaniai ir paprastai“!

 

 

Benedikto kiaušinis (2 porcijos)

 

Reikės:

 

  • 2 vnt. sviestinių bandelių (brijošių) arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 arb. š. sviesto
  • 100 g špinatų
  • 100 g plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės
  • 100 g sūdytos lašišos
  • Ryšulėlio laiškinių česnakų

 

Hollandaise padažui:

 

  • 3 vnt. kambario temperatūros kiaušinių trynių
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. š. baltojo balzaminio acto
  • 1 valg. š. vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • Žiupsnelio kajeno pipirų arba rūkytos paprikos miltelių

 

 

 

 

Padažas: į siaurą ir aukštesnį indą įmušti kiaušinio trynius, įberti druskos, įvairių pipirų, įpilti šaukštą vandens ir šaukštą balzaminio acto. Sviestą ištirpinti prikaistuvyje ir elektriniu smulkintuvu plakant kiaušinio trynių masę iš lėto pilti sviestą. Plakti kol pasidaro majonezo konsistencija. Padažą palikti šiltai.

 

Prikaistuvyje, kur buvo lydomas sviestas, trumpai pakepinti špinatus. Šoninę ir per pusę perpjautas bei sviestu pateptas bandeles apskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

 

Užvirti apypilnį puodą vandens ir sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinius vieną po kito atsargiai įmušti į sietelį, kad nubėgtų skystasis baltymas ir liktų kietasis. Tada juos vieną po kito atskirai įpiltį į stiklinę ir atsargiai įleisti į verdantį vandenį. Virti 2–3 minutes, kol baltymas tampa standus, o trynys dar skystas.

 

Ant dviejų paskrudusių bandelės puselių uždėti špinatų, šoninės ir po kiaušinį. Ant kitų dviejų puselių – špinatų, lašišos ir po kiaušinį. Užpilti hollandaise padažu ir apibarstyti smulkintais laiškiniais česnakais.

 

Skanaus!

 

 

 

 

Kukurūzų kruopų – polentos paplotėliai

su vištiena ir pomidoriukų salotomis

 

Paplotėliams reikės:

 

  • 3 stiklinių vandens
  • 1 stiklinės kukurūzų kruopų – polentos
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės konservuotų kukurūzų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus

 

 

Vištienai reikės:

 

  • 4 vnt. vištienos filė puselių
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • Šviežių prieskoninių žolelių (peletrūno, raudonėlio, kalendros)

 

Salotoms reikės:

 

  • 200 g įvairių vyyšninių pomidoriukų
  • 100 g konservuotų žaliųjų alyvuogių
  • 100 g marinuotų vyšninių paprikų, įdarytų sūriu
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • 2 valg. š. baltojo balzaminio acto

 

 

 

 

Į prikaistuvį, skirtą naudoti ant grilio, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepinti smulintus svogūną ir česnaką. Suberti konservuotus kukurūzus ir gerai viską apkepti. Tada supilti vandenį, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Kai užverda, nuolat maišant šluotele, po truputį suberti kukurūzų kruopas ir nuolat maišyti, kad neprikibtų prie dugno. Virti 3–5 minutes, kol košė sutirštės. Tada nuimti nuo kaitros ir visą masę sudėti į aliejumi išteptą skardą. Gražiai išlyginti maždaug 1,5 cm storio pagrindą, atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio paplotėliais.

 

Vištienos filė puseles supjaustyti išilgai, maždaug į tris vienodas dalis, pašlakstyti aliejumi, įberti druskos, pipirų ir smulkintų šviežių prieskoninių žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pasimarinuoti.

 

Pomidoriukus perpjauti per pusę ir suberti į dubenį. Sudėti konservuotas žaliąsias alyvuoges ir vyšinines paprikas. Užpilti aliejumi iš marinuotų daržovių indelio ir baltuoju balzaminiu actu. Įberti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.

 

Vieną grilio plokštumą patepti aliejumi ir ant jos sudėti kukurūzų kruopų paplotėlius. Ant kitos grilio plokštumos sudėti vištieną. Apkepti viską iš abiejų pusių po 5 minutes.

 

Patiekti ant medinės lentelės su pomidoriukų salotomis.

 

Skanaus!