Kalis yra vienas vienas iš septynių esminių makroelementų. Žmogaus organizmui kasdien reikia bent 100 mg kalio palaikyti kūno funkcijoms. Pakankamas kalio kiekis organizme sumažina mirtingumo riziką net 20 %, taip pat mažina insulto riziką, kraujo spaudimą, apsaugo nuo raumenų masės nykimo, didina kaulų mineralinį tankį, neleidžia susidaryti inkstų akmenimis. Pagrindinės kalio funkcijos organizme yra reguliuoti skysčių pusiausvyrą ir kontroliuoti širdies ir kitų raumenų elektrinį aktyvumą. Tačiau per daug kalio taip pat yra pavojinga.

 

kalis

Faktai apie kalį:

 

  • Per dieną suaugusiems žmonėms rekomenduojama suvartoti 4700 mg kalio. Tačiau utik 2 % JAV gyventojų jo su maistu gauna pakankamai.
  • Kalis palaiko normalų kraujo spaudimą, širdies ir kraujagyslių sveikatą, kaulų ir raumenų stiprumą.
  • Burokėlių lapai, baltosios, lenktasėklės ir sojų pupelės yra daugiausiai kalio turintys maisto šaltiniai.
  • Kalio stoka gali sukelti nuovargį, silpnumą ir vidurių užkietėjimą. Ji gali peraugti į paralyžių, kvėpavimo nepakankamumą ir skausmingas žarnų obstrukcijas.
  • Hiperkalemija reiškia, kad kraujyje yra per daug kalio ir tai taip pat neigiamai veikia sveikatą.
  • Kalio galima gauti vartojant maisto papildus, bet organizmui sveikiausia kalio gauti su maistu.

 

Daugiau apie kalio turtingą maistą

 

Kalio randama daugelyje neperdirbtų maisto produktų. Štai keletas geriausių maistinių kalio šaltinių: šviežios lapinės daržovės, avokadai, pomidorai, bulvės ir pupelės. Taip pat kalio gausu batatuose, bananuose, grybuose, raukšlėtuosiuose melionuose. Maisto perdirbimas labai sumažina kalio kiekį, todėl žmogus, kurio mitybą sudaro daugiausiai perdirbti, rafinuoti maisto gaminiai ir produktai, turi didesnę riziką kentėti nuo kalio trūkumo. Daugelyje perdirbtų maisto produktų taip pat yra ir daug natrio. Padidėjus natrio suvartojimui, reikėtų sumažinti kalio suvartojimą, nes, to nepadarius, šie abu mineralai gali per daug kelti kraujo spaudimą.

 

Kaip sumažinti kalio kiekį kraujyje?

 

Hiperkalemija gydoma mažinant kalio kiekį kraujyje. Kalis ir natris reguliuoja vandens kiekį, apykaitą organizme, perneša maistines ir kitas medžiagas į įvairias kūno vietas. Palaikyti kalio ir natrio pusiausvyrą labai svarbu, kad organizmo sistemos normaliai funkcionuotų. Įtarus hiperkalemiją, patariama vengti kalio turinčių maisto produktų. Nereikėtų vartoti druskos pakaitalų, žolinių preparatų ar papildų. Visi jie gali dar labiau pakelti kalio lygį kraujyje, užuot padėję jį sumažinti. Aukštas kalio lygis siejamas su širdies sustojimu. Jei inkstams nepavyksta pašalinti kalio pertekliaus iš kraujo, kalio poveikis širdžiai gali būti mirtinas. Suvartoti per daug kalio gali būti pavojinga žmonėms, kurių inkstai nevisiškai funkcionuoja. Per didelis kalio suvartojimas gali sukelti hiperkalemiją arba būklę, kai inkstai nebegali pašalinti kalio pertekliaus. Tai gali būti pavojinga būklė, jeigu ji greitai paūmėja. Kalio lygis tarp 5,1 ir 6,0 mmol / L laikomas aukštu ir reikalauja atidaus paciento stebėjimo ir gydymo. Didesnis nei 6,0 mmol / L kalio lygis kraujyje laikomas pavojingu. Hiperkalemija dažnai būna besimptomė arba pasireiškia tik keli simptomai. Jei simptomai pasireiškia, jie būna panašūs į tuos, kurie būdingi hipokalemijai. Stipri ir staigi hiperkalemija gali sukelti greitą širdies plakimą, dusulį, krūtinės skausmą. Šioje stadidijoje hipekalemija pradeda kelti pavojų gyvybei ir privalo nedelsiant pradedama gydyti.