Baltyminiai batonėliai yra patogus ir gana sotus užkandis, kai norisi greitai ko nors suvalgyti. Itin praverčia po pamokų, paskaitų, ilgą darbo dieną darbo arba po sporto treniruotės. Tačiau jais nereikėtų per daug žavėtis. Tokie batonėliai gaminami iš perdirbtų maisto produktų. Todėl jie nėra tokie sveiki, kaip skelbiama etiketėje ar reklamose.

 

granola

Baltyminiai batonėliai paprastai gaminami iš baltymų, skaidulų ir skaidulų bei riebalų, kurių reikia geram skoniui ir konsistencijai. Štai keletas patarimų, į ką atkreipti renkantis baltyminį batonėlį, kad jis iš tikrųjų būtų sveikas, o ne tik skanus.

 

Kas iš tikrųjų slypi daugelio mėgstamuose baltyminiuose batonėliuose?

 
  • Baltymų šaltiniai:
 

a)      Sojų baltymų izoliatas. Tai vienas dažniausių ingredientų baltyminiuose batonėliuose, milteliuose, kokteiliuose, kurie yra papildyti baltymais. Jis yra apdorotas labai aukštoje temperatūroje, kurioje žūsta maistingosios medžiagos ir lieka toksinių šalutinių produktų. Dauguma sojų užaugintų yra genetiškai modifikuoti organizmai. Jeigu ant etiketės nėra nurodyta, kad nėra GMO, reiškia, kad jų yra.

 

b)      Išrūgų baltymų izoliatas. Didžioji dauguma baltyminių batonėlių gaminama, naudojant išrūgas. Išrūgos – tai yra pieno komponentas, šalutinis sūrio gamybos produktas. Jis lengvai virškinamas ir lengvai įsisavinamas. Išrūgų baltymų izoliatas skiriasi nuo išrūgų baltymų koncentrato tuo, kad turi mažiau riebalų, laktozės ir angliavandenių. Tačiau jis vis tiek gali sukelti alergiją, uždegimą ir pilvo pūtimą kaip ir įprasti pieno produktai laktozės netoleruojantiems asmenims.

 

c)      Hidrolizuoti baltymai. Tai labai suskaidyti bet kurios rūšies baltymai, todėl jie yra greičiau virškinami ir lengviau įsisavinami.

 

d)     Kalcio kazeinatas. Baltyminiuose batonėliuose dažnai yra išrūgų ir kazeino. Kaip ir išrūgos – tai šalutinis pieno produktas. Nuo išrūgų skiriasi tuo, kad turi daugiau baltymų, angliavandenių, kalcio ir fosforo. Kazeiną organizmas ilgiau virškina. Jis suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą ir apsaugo nuo raumenų irimo.

 
  • Saldikliai:
 

a)      Cukraus alkoholiai. Baltyminiuose batonėliuose cukraus alkoholiai naudojami, kad suteiktų produktui saldumo, bet ne papildomų kalorijų. Cukraus alkoholių pavyzdžiui: ksilitolis, sorbitolis, laktitolis, manitolis, manitolis, maltitolio sirupas ir eritritolis. Dažniausiai randami batonėliuose, kurie pažymėti, kaip turintis mažai angliavandenių. Virškinimo sistema jų neįsisavina, tačiau jie suteikia saldų skonį. Gali skatinti žarnyno dujų kaupimąsi, vidurių pūtimą ir net viduriavimą. Rekomenduojama rinktis batonėlius, kuriuose yra mažiau nei 20 g cukraus alkoholių.

 

b)     Aukštos fruktozės kukurūzų sirupas. Dažniausiai naudojamas kaip pigesnė cukrozės alternatyva. Vartojant daug aukštos fruktozės kukurūzų sirupo gresia nutukimas, nes fruktozė yra lengviau paverčiama į riebalus, palyginus su gliukoze. Be to, fruktozė mažina sotumo jausmą ir sukelia mažesnį leptino ir insulino kilimą, todėl greičiau vėl norisi valgyti.

 

c)      Maltodekstrinas. Tai angliavandenis, gaminamas iš kukurūzų ir ryžio krakmolo, kurį organizmas įsisavina taip pat greitai kaip ir gliukozę. Patekęs į kraujotaką maltodekstrinas kaupiasi kaip riebalai, jeigu nėra iš karto išeikvojamas.

 
  • Kiti priedai:
 

a)      Frakcionuotas palmių sėklų branduolių aliejus. Palmių aliejus išgaunamas iš palmių (lot. Elaies guinneensis), auginamų Malaizijoje arba Afrikoje. Aliejuje yra daug sočiųjų riebalų, kurie kambario temperatūroje sukietėja. Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, didina širdies ligų, insulto rizika, nes cholesterolis kemša arterijas.

 

b)      Sojų lecitinas. Tai iš sojų išgaunami fosfolipidai. Jie sumažina lipnumą, palengvina maišymą, pailgina galiojimo laiką, tūrį ir pagerina skonį. Laikomas saugiu maisto priedu, nors vertinamas gana prieštaringai.

 

c)      Inulinas. Tai angliavandenis, kurio yra 36 tūkst. rūšių augalų. Perdirbtuose maisto produktuose gali pakeisti cukrų, riebalus ir miltus. Dažnai naudojamas, siekiant padidinti skaidulų kiekį ir palengvinti virškinimą. Jis gali pagerinti kalcio įsisavinimą ir padidinti gerųjų bakterijų kiekį žarnyne. Tačiau taip pat gali sukelti žarnyno diskomfortą, vidurių pūtimą, spazmus ir viduriavimą.

 

Geresnės baltymų alternatyvos. Tai baltymai, gauti iš natūralių šaltinių: rudieji ryžiai, kanapių sėklos, bolivinės balandos (kynva), sėklos ir riešutai.

 

Geresnės saldiklių alternatyvos. Ieškoti natūralių saldiklių, pavyzdžiui, vaisių, rudojo cukraus, klevų sirupo, kokosų drožlių.

 

Pagrindinis patarimas, renkantis baltyminius batonėlius. Rekomenduojama rinktis tą, kurio ingredientų sąrašas etiketėje yra trumpiausias. Būtų idealu, jei baltyminus batonėlius ir kokteilius gamintumėte patys namuose. Tai nėra sudėtinga ir nereikia daugybės skirtingų sudedamųjų dalių, kad pasigamintumėte skanų užkandį.