Karpačas – tai tradicinis italų užkandis, kurį sudaro plonai kaip popierius supjaustyta žalia jautiena, apšlakstyta alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis ir ant viršaus užbarstytais kaparėliais bei svogūnais.

 

karpacas

Šiuolaikinėje virtuvėje karpaču gali būti vadinama bet kokia plonai supjaustyta žalia mėsa ar žuvis, pavyzdžiui, tunas, patiekta tam tikru, ypatingu būdu. Net plonai supjaustytos daržovės arba vaisiai kartais gali būti vadinami karpaču.

 

Mėsiškam karpačui geriausia rinktis jautienos filė arba nugarinę. Nupjauti visus riebaliukus. Nors karpačo esmė yra žalia mėsa, kai kurie virtuvės šefai mėsos griežinėlius vis tiek apskrudina iš abiejų pusių, kad skonis būtų dar geresnis. Tačiau kepti nėra būtina.

 

Kitas žingsnis: pasūdyti jautieną ir pabarstyti pipirais, supjaustyti šviežius žalumynus, galbūt įpilti šlakelį balzaminio acto prieš suvyniojant į maistinę plėvelę ir paliekant marinuotis šaldytuve bent 8 valandas.

 

Po to mėsa yra labai plonai supjaustoma. Lengviau pjaustyti bus, įsitikinus, kad peilis yra labai aštrus, pagaląstas. Žinoma, galima naudoti ir elektrinę mėsos pjaustyklę, jei tokią turite namie. Mėsą bus lengviau pjaustyti, jei likus 30 minučių iki pjaustymo, palaikysite ją šaldiklyje. Mėsą neturi būti sušalusi į ledą, tik pakankamai kieta, kad lengviau būtų pjaustyti.

 

Jautienos karpačas paprastai patiekiamas su kaparėliais, svogūnais, alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Gali būti apibarstytas tarkuotu parmezano sūriu ir smulkintomis petražolėmis.

 

Italų užkandis pavadinimą gavo pagal italų renesanso dailininką Vittore Carpaccio, kurio tapybos darbuose buvo naudojama daug skaisčiai raudonos spalvos, panašaus raudonumo kaip žalia jautiena…

 

Karpačas iš pankolių

 
  • 70 g pankolių
  • 50 g apelsinų
  • 50 g greipfrutų
  • 5 g kalendrų
  • 30 g „Ponzu“ padažo
 

Gaminimas

 

Pankolį nuskusti ir supjaustyti labai plonais griežinėliais. Apelsiną ir greipfrutą nuplauti nulupti. Dėti į lėkštę pankolio griežinėlius, apelsinų ir greipfrutų skilteles. Papuošti šviežiomis kalendromis. Aplietu „Ponzu“ padažu – citrininio skonio sojų padažu.

 

2 porcijų

100 g apie 42 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

Spausdinti