Lietuvoje maisto atliekų kiekis mišriame komunalinių atliekų sraute sudaro apie 15 %, o vienam šalies gyventojui tenka vidutiniškai 41 kg per metus. Tad suvalgoma tikrai ne viskas, nors paklaustas dažnas atsakytų priešingai. Tik pradėjus skirti maisto atliekas nuo kitų buitinių atliekų tampa akivaizdu, kokią reikšmingą dalį jos sudaro. Nuo šių metų pradžios įsigalioja Europos Sąjungos direktyva, nurodanti, kad palaipsniui visi namų ūkiai turės atskirti virtuvės ir maisto atliekas, o jas atliekų tvarkytojai perdirbs į kompostą arba biokurą. Tačiau ne viskas privalo atsidurti specialiuose maisto atliekų konteineriuose. Nemažai atliekų įmanoma panaudoti ir taip ne tik sutaupyti, bet ir gyventi tvariau:

Food,Waste,And,Meal,Leftovers,Garbage,Reduce,Awareness,Tiny,Person

 
  •  Įprotis pirmadieniais virti daržovių likučių sultinį. Šaltymečiu itin tinka ugdyti įprotį kiekvieną pirmadienį išsivirti kvapnaus daržovių sultinio. Per savaitę gaminant susikaupia beveik 0,5–0,7 kg įvairių daržovių luobelių, galiukų, svogūnų lukštų ir kt. Šias daržovių atliekas patariama nuplauti su soda ir sudėjus į šaldymo maišelį laikyti šaldiklyje, kol prisipildys. Sultinys gaminamas jas perplovus tekančiu vandeniu ir užpylus 2–2,5 l šalto vandens. Virti ant silpnos kaitros apie 2 val., pagardinus mėgstamais prieskoniais, o išvirus perkošti. Sultiniui galima panaudoti ir vištų ar galvijų kaulus. Tik virti reikės ilgiau, 3–4 val.
 
  •  Kaupti šaldiklyje prasminga obuolių lupenas ir graužtukus. Sukaupus atliekų nuo 7–8 obuolių, likučius sudėti į nemažą stiklainį, užpilti stikline vandens, įberti šaukštą nerafinuoto cukraus, gerai išmaišyti ir palikti tamsioje vėsioje vietoje pridengus marle ar kitu natūraliu audiniu. Kas kelias dienas vis pamaišant, po mėnesio liks nukošti ir turėsite puikaus naminio obuolių acto.
 
  •  Išspaustas citrinas ar apelsinus galima susmulkinti, išdžiovinti orkaitėje (apie 120 ºC 45 val.), tuomet sumalti ir turėti pabarstukų ar prieskonių kepiniams.
 
  •  Bananų žievės pasitarnauja daugeliu būdų. Užpiltos vandeniu ir palaikytos per naktį tampa puikia trąša vazoniniams augalams. Beje, tinka odiniams gaminiams valyti. Prinokusio banano žieve gerai įtrinti seną rankinę ar batus, palaikyti 15–20 min. ir nublizginti švelniu audiniu.
 
  •  Kavos tirščiai, sumaišyti su šlakeliu aliejaus, gali pasitarnauti kaip kūno šveitiklis.
 
  •  Ties viduriu perskelti kiaušinių lukštai virsta sėklų daiginimo indeliais.
 
  •  Panašiai, kaip pavasarį ant palangės daiginami svogūnai, gali būti daiginami ir morkų, burokėlių, kopūstų, salotų likučiai. Stiebelius pamerkus į vandenį ir pastačius šviesoje virtuvės vietoje, po kelių dienų ims kaltis nauji lapeliai.
 

Autorius Eglė Stratkauskaitė